Задоволство за сите љубители на зеленчук и оние кои сакаат да станат едни од нив.
Дали би сакале да го изненадите вашето семејство со нов оброк или да избегате од досадата и да ги изненадите вашите најблиски? Затоа би сакала да ве запознаам со тепсија во малку поинаква комбинација. Комбинација во која треба да се заљубите.
Како и секогаш, малку информации за почеток.

Брокула – крал на зеленчукот
Кралот на зеленчукот има малку калории, но многу вредни витални материи. 100 грама брокула содржи само 34 килокалории, но три грама квалитетни протеини и 2,7 грама корисни влакна. 65 грама брокула ја покриваат дневната потреба за витамин Ц на возрасен.
Повеќе информации можете да најдете во постот Брокула – зелен природен лек. Големата разновидност на брокулата би сакала да ја претставам во рецептите: Брокула со пржен зеленчук и сусам и Плескавици од брокула на грил тостер.

Моќните домати
Во принцип, свежиот зеленчук се претпочита од готови производи како дел од здравата исхрана. Сепак, постои еден исклучок од ова правило, а тоа се преработените домати. Има многу ликопен во овие претежно цедени домати, дури и повеќе отколку во свежите домати. Затоа, конзервираните домати се сметаат за здрави и можат да се користат без двоумење.
Што се однесува до еден од моите омилени зеленчуци, можам само да ве потсетам на прекрасните рецепти: Мармалад од домати со портокал и Домати и моцарела на скара.
Лукот и неговите лековити својства
Одамна не ви дадов информации за лукот, време е да се надополниме.
Алицинот има благ ефект на разредување на крвта и намалување на крвниот притисок. Ова штити од тромбоза, кардиоваскуларни болести и мозочен удар. Пред сè, Алицинот се бори со вируси, бактерии и габи. Затоа лукот е познат и како природен антибиотик.

Едни од моите омилени рецепти кои вклучуваат лук се: Макарони-Јуфки со сос од тиква и лук и Дип од моркови и лук.
Информации за состојките
За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот.
Рецепт

Потпечена брокула со сос од домати
Состојки
- 500 гр брокула
- 350 гр сос од домати (арабијата)
- 1 кромид
- 1-2 чешниња лук
- 200 гр крем сирење
- 200 гр крем за готвење (неутрален)
- 150 гр кашкавал (рендан)
- ½ лажичка сол
- 1 лажичка бибер (свежо мелен)
- 2 лажички вегета
- 2 лажици маслиново масло за пржење
Подготовка
- Измијте ја брокулата и поделете ја на цветчиња, а дршката исечкајте ја на помали парчиња. Прокувајте ја подготвената брокула 5 минути, по можност на пареа.500 гр брокула
- Излупете ги кромидот и лукот и исечете ги на мали коцки.1 кромид, 1-2 чешниња лук
- Во тава пропржете го кромидот со маслото, кога кромидот ќе почне да станува прозирен, додадете го лукот и пропржете уште малку.1 кромид, 2 лажици маслиново масло за пржење, 1-2 чешниња лук
- Додадете го доматниот сос во тавата, измешајте и зачинете со половина сол, бибер и вегета.350 гр сос од домати
- Во сад ставете ги кремот за готвење, крем сирењето и останатите зачини и се измешајте во хомогена маса.200 гр крем сирење, 200 гр крем за готвење
- Загрејте ја рерната на 220°C (рерна со вентилација 200°C).
- Ставете го доматниот сос во тавче и прво распоредете ги дршките од брокула.
- Одозгора ставете ги цветчињата брокула.
- Прелијте го зеленчукот рамномерно со сосот од крем сирење.
- Одозгора посипете го ренданиот кашкавал.150 гр кашкавал
- Ставете ја тепсијата во загреана рерна и печете 25 до 30 минути.
- Кога ќе истече времето, извадете ја златно-кафеавата тепсија од рерна, наредете и послужете. Количината на јадењето е доволна за 4 лица како прилог или за 2 лица како прекрасно главно јадење.
Информации за исхрана
На семејството му послужувате многу вкусна тепсија полна со здрави состојки во симпатична комбинација.

Добар апетит и забавувајте се испробувајќи го овој рецепт!
Ако ви се допадна мојот рецепт, имам уште соодветни идеи на рецепти за вас:
- Дип со брокула и сусам
- Пржена келераба на медитерански стил
- Салата со шпагети на медитерански стил
- Макарони во сос од топено сирење
- Мусака од тиквички на бабин начин
Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.