Измијте ја брокулата и поделете ја на цветчиња, а дршката исечкајте ја на помали парчиња. Прокувајте ја подготвената брокула 5 минути, по можност на пареа.
500 гр брокула
Излупете ги кромидот и лукот и исечете ги на мали коцки.
1 кромид, 1-2 чешниња лук
Во тава пропржете го кромидот со маслото, кога кромидот ќе почне да станува прозирен, додадете го лукот и пропржете уште малку.
1 кромид, 2 лажици маслиново масло за пржење, 1-2 чешниња лук
Додадете го доматниот сос во тавата, измешајте и зачинете со половина сол, бибер и вегета.
350 гр сос од домати
Во сад ставете ги кремот за готвење, крем сирењето и останатите зачини и се измешајте во хомогена маса.
200 гр крем сирење, 200 гр крем за готвење
Загрејте ја рерната на 220°C (рерна со вентилација 200°C).
Ставете го доматниот сос во тавче и прво распоредете ги дршките од брокула.
Одозгора ставете ги цветчињата брокула.
Прелијте го зеленчукот рамномерно со сосот од крем сирење.
Одозгора посипете го ренданиот кашкавал.
150 гр кашкавал
Ставете ја тепсијата во загреана рерна и печете 25 до 30 минути.
Кога ќе истече времето, извадете ја златно-кафеавата тепсија од рерна, наредете и послужете. Количината на јадењето е доволна за 4 лица како прилог или за 2 лица како прекрасно главно јадење.