Благородни плодови со извонреден фил во темно чоколадо.
Денешниот пост би сакала да го започнам со едно прашање. Дали и вие имате поголема желба за нешто благо во зима? За вкусни и неодоливи работи? Се надевам дека не сум исклучок. Сепак, денес би сакала да ве запознаам со една посебна пралина, деликатес што ги привлекува сите сетила. Како и секогаш, прво некои информации.

Колку е здраво сувото овошје?
Дехидрацијата и сушењето е најстариот начин на зачувување на овошјето. Уште во античко време, смоквите и урмите се чувале со сушење и се користеле како гробни предмети.
Но, дали сувото овошје е исто толку здраво како свежото овошје? Сувото овошје содржи големи количини на антиоксиданси и му обезбедува на телото различни витамини, минерали и фитохемикалии. Единствената разлика помеѓу свежо и суво е недостатокот на вода. Ова ја зголемува енергетската содржина. Сувото овошје се состои од 50 до 60 проценти фруктоза, која не влегува во крвта толку брзо како обичниот шеќер.
Во овој момент би сакала да ве запознаам со уште еден рецепт за зајакнување на имунолошкиот систем: Паста од мед и лимон со суво овошје и дека можете да печете и со суво овошје, можете да дознаете во Сочни коцки со цреши и урми.

Среќен шарм – ф’стаци
Посебната работа кај ф’стаците е нивната висока содржина на витамин Б. Меѓу другото, тие се важни за нервите. Ф’стаците даваат особено витамини Б1 и Б6. Потребни се за комуникација помеѓу нервите и мускулите, влијаат на регенерацијата на нервниот систем и формирање на супстанции гласници како што е хормонот на среќата серотонин. Исто така, содржи многу омега 3 масни киселини („добри масти“), кои го намалуваат нивото на холестерол. Јаткастите плодови содржат и многу протеини и калциум – добри за нашите мускули и коски.
Кога сме веќе кај вкусните ф’стаци, имам два фантастични рецепти за вас: Марципан стапчиња со фстаци и Макронен колачи од кокос и ф’стаци.

Најдобрите какао нибс
Покрај ф’стаците, и какао нибс или зрната какао се богати со калциум и магнезиум. На нашето тело му требаат и минерали за здрави коски и заби. Влакната што ги содржи не одржуваат сити подолго време и го поддржуваат нашиот дигестивен систем. Вкусното овошје на дрво какао содржи вредни антиоксиданси кои можат да го забават процесот на стареење.
Вкусен рецепт со какао нибс се Пржени банани во сос од портокал.
Значи, сега има вкусни пралини.
Информации за состојките
За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот.
Рецепт

Суво овошје полнето со марципан
Состојки
- 47–50 парчиња суво овошје (меко/софт, кајсии, урми, сливи)
- 200 гр марципан (направете сами)
- 2 лажички ф’стаци (сечкани)
- 2 лажички какао нибс (зрна какао, замена чоколадни трошки)
- 200-250 гр темно чоколадо
- 1-2 парчиња бело чоколадо (рендано, за декорација)
Подготовка
- Исечете го марципанот (притиснете овде Направете марципан сами) на мали парчиња и поделете го рамномерно во две мали тањирчиња. Ставете ги ф'стаците во првиот сад, а какао нибс во вториот сад. За подетални информации видете ја забелешката подолу.200 гр марципан
- Убаво замесете ја масата од марципан со фстаците и какаото, да добиете рамномерна маса. На даска ставете ја обработената маса од марципан 1 и со раце развлечете ролат дебел околу еден прст. Направете го истото со втората сорта. Двата „колбаси“ исечкајте ги на парчиња. Големината зависи од големината на овошјето.2 лажички ф’стаци, 2 лажички какао нибс
- Софт, т.е. меко, сушено овошје без семки. За филот ги притискам малку урмите и ги отворам на исеченото место.
- Во секое сега отворено овошје ставете парче марципан и повторно со прстите притиснете го овошјето заедно. Готовото овошје ставете го на даска.
- Во случајот со кајсиите и сливите, овој рез мора да го направите сами со остар нож по целата должина на овошјето. Кое овошје со кој вид на марципан ќе го наполните треба да се остави на случајноста за пралините да бидат вистинско изненадување.
- Чоколадото исечкајте го на ситни парчиња и ставете го на пареа да се растопи.200-250 гр темно чоколадо
- Боцнете ја страната на овошјето со чачкалица и потопете ја во стопената чоколада – видете ја забелешката подолу – и ставете ја на решетка или парче хартија за печење да се исцеди и да се исуши.
- Со многу ситно ренде изрендајте го белото чоколадо врз пралините и ставете ги во фрижидер 2 до 3 часа. Чоколадото треба да биде цврсто.1-2 парчиња бело чоколадо
- Прекрасната пралина потоа може да се нареди и послужи. Идеални се и како мал подарок за посебни посети или како мала благодарност.
Забелешка
- За да направите марципан сами, кликнете на линкот Направете марципан сами
. Доколку марципанот не е подготвен порано, можете да го подгответе и веднаш да ги додадете фстаците и какао нибсот (или чоколадните трошки), да замесете и да го наполнете сувото овошје. - Кога го потопувате овошјето во течното чоколадо, секогаш ви треба релативно голема количина чоколада во садот за да можете да го потопете целото овошје. Затоа, секогаш има голем остаток. Доколку сте заглавени во предбожиќни пекарски оргии, секогаш можете да го користите ова чоколадо. Ако не, треба да постапите на следниов начин. Држете ја пралината на дрвеното стапче над чоколадната купка и рамномерно распоредете ја чоколадата врз овошјето со силиконска четка и ставете ја како што е опишано погоре. Користите помалку чоколадо и не создавате големи остатоци.
Информации за исхрана
На вашето семејство и гостите им служите фантастични пралини, посебно изненадување со извонреден вкус.

Добар апетит и забавувајте се додека ги испробувате!
Ако ви се допадна мојот рецепт, имам уште соодветни идеи на рецепти за вас:
- Енергетски пралини со суво овошје и јаткасти плодови
- Бејлис шприц-колачи со златна прашина
- Мермерни колачи
- Трајфел-Слоевит десерт сo спекулоси и јаболко
- Сусам-Кекси со бурбон ванила
- Сочни колачиња со портокал
Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.