Направете прекрасен деликатес сами со само неколку состојки и малку време.
Направете го тоа сами или како што се нарекува на англиски: Do it yourself! Овој тренд има многу предности. Многу производи сега се подготвени за купување, како на пример јогуртот или јаболковиот оцет. Дали знаете што точно има во производите? Кога сама ја правам храната, јас ги избирам состојките и одлучувам за мојата исхрана. Затоа денес ви го претставувам мојот рецепт за вкусен оревов оцет.

Фин јаболков оцет
Основата за оревов оцет е јаболков оцет, бидејќи одлично ги впива вкусовите на оревот, а воедно е и многу здрав. Јаболковиот оцет ги содржи здравите хранливи материи на јаболкото и ферментацијата додава други вредни витамини, минерали и елементи во трагови. Како и секоја ферментирана храна, јаболковиот оцет обезбедува важни бактерии од млечна киселина за цревата. Тие се борат против штетните бактерии во цревата.
Тој е вистински сеопфатен, бидејќи не само што рафинира многу јадења, туку и спречува лебот да мувлоса. Го имам и вистинскиот рецепт за ова: Леб со фил од семки. Постои и неверојатно вкусен пијалок со јаболков оцет, поточно Пијалок од ананас и јаболков оцет.

Здравo каранфилчe
Каранфилчето беше прогласено за лековито растение на годината во 2010 година, и тоа не без причина. Супстанцата еугенол во каранфилчето го инхибира растот на бактерии, габи и вируси. Покрај тоа, еугенолот има малку аналгетско, локално анестетско и антиинфламаторно дејство. Поради овие ефекти, маслото од каранфилче ја ублажува забоболката и помага при воспаление во устата и грлото.
Кога станува збор за користење на каранфилче како зачин, многу луѓе не се согласуваат. Но, мислам дека секогаш зависи од количината. Топло вино со портокали добива посебен вкус со додавање на каранфилче, исто како домашниот Зачин за медењаци.

Агаве сируп
За веганската верзија користам сируп од агаве, но можете да користите и мед. Во зависност од начинот на одгледување и преработка, сирупот од агаве содржи многу повеќе здрави придружни супстанции како што се минерали, фитохемикалии и елементи во трагови отколку рафинираниот шеќер. Има поголема моќ на засладување и помалку калории од рафинираниот шеќер.
Торта со банани и чоколадна глазура и Манго-Mусли десерт во чаша се два вкусни деликатеси со сируп од агаве.
Сега да се преминеме на вкусниот оревов оцет.
Информации за состојките
За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот.
Рецепт

Оревов оцет – направете сами
Состојки
Состојки за 200 мл оревов оцет
- 250 мл јаболков оцет (бистар)
- 60 гр ореви (излупени)
- 2 каранфилчиња
- ½ лажичка агаве сируп (алтернативно 1 лажичка мед)
Подготовка
- Ситно исецкајте ги оревите.60 гр ореви
- Во тенџере ставете ѓи јаболковиот оцет и оревите и загрејте ги на околу 40 Целзиусови степени.250 мл јаболков оцет, 60 гр ореви
- Додадете сируп од агаве или мед и промешајте. Потоа оставете да се излади.½ лажичка агаве сируп
- Кога смесата ќе се излади додадете го каранфилчето.2 каранфилчиња
- Истурете го оцетот во тегла или шише со поголем отвор, затворете и оставете да отстои 3 до 4 недели. Шишето треба да се чува на ладно и темно место или во фрижидер. Мешајте ја смесата повремено за време на ферментацијата.
- По истекот на времето, процедете го оцетот низ филтер за кафе или ситна цедалка и наполнете го во украсно шише.
- Најдобро е оцетот да се чува на темно и ладно место.
Информации за исхрана
Послужете ги вашите семејни оброци со прекрасен оцет од орев или почестете ги пријателите со мал подарок.

Добар апетит и забавувајте се испробувајќи го овој рецепт!
Ако ви се допадна мојот рецепт, имам уште соодветни идеи на рецепти за вас:
- Оревово масло – направете сами
- Кварк – направете сами
- Чоколаден крем ликер со лешник
- Направете сами овесно млеко
- Зачин за медењаци
- Направете марципан сами
Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.