Направете прекрасен деликатес сами со само неколку состојки и малку време. Оцетот од орев додава прекрасна арома на многу јадења и го издигнува вкусот на јадењето на повисоко ниво.
Во тенџере ставете ѓи јаболковиот оцет и оревите и загрејте ги на околу 40 Целзиусови степени.
250 мл јаболков оцет, 60 гр ореви
Додадете сируп од агаве или мед и промешајте. Потоа оставете да се излади.
½ лажичка агаве сируп
Кога смесата ќе се излади додадете го каранфилчето.
2 каранфилчиња
Истурете го оцетот во тегла или шише со поголем отвор, затворете и оставете да отстои 3 до 4 недели. Шишето треба да се чува на ладно и темно место или во фрижидер. Мешајте ја смесата повремено за време на ферментацијата.
По истекот на времето, процедете го оцетот низ филтер за кафе или ситна цедалка и наполнете го во украсно шише.
Најдобро е оцетот да се чува на темно и ладно место.
Јадење Основни рецепти
Потекло Германско
Информации за исхрана
Нутритивни факти
Оревов оцет - направете сами
Количина по порција
Калории
26.4
% Дневна вредност*
Масти
2.4
g
4
%
Јаглехидрати
0.5
g
0
%
Протеини
0.7
g
1
%
* Процентуални дневни вредности на хранливи материи на просечен возрасен (8400 kj/2000 kcal) според Регулативата (ЕУ) бр. 1169/2011.
Дали сте го пробале рецептот?Споменете го @bellakujna или користете го хаштагот #bellakujna!