Go Back
+ servings
Orevov ocet - napravete sami-Recept-bellakujna

Оревов оцет - направете сами

Направете прекрасен деликатес сами со само неколку состојки и малку време. Оцетот од орев додава прекрасна арома на многу јадења и го издигнува вкусот на јадењето на повисоко ниво.
Припрема 15 minutes
Вкупно 15 minutes
Порции 13 Порции
Калории за 1 Порција 26.4

Состојки
  

Состојки за 200 мл оревов оцет

  • 250 мл јаболков оцет (бистар)
  • 60 гр ореви (излупени)
  • 2 каранфилчиња
  • ½ лажичка агаве сируп (алтернативно 1 лажичка мед)

Подготовка
 

  • Ситно исецкајте ги оревите.
    60 гр ореви
  • Во тенџере ставете ѓи јаболковиот оцет и оревите и загрејте ги на околу 40 Целзиусови степени.
    250 мл јаболков оцет, 60 гр ореви
  • Додадете сируп од агаве или мед и промешајте. Потоа оставете да се излади.
    ½ лажичка агаве сируп
  • Кога смесата ќе се излади додадете го каранфилчето.
    2 каранфилчиња
  • Истурете го оцетот во тегла или шише со поголем отвор, затворете и оставете да отстои 3 до 4 недели. Шишето треба да се чува на ладно и темно место или во фрижидер. Мешајте ја смесата повремено за време на ферментацијата.
  • По истекот на времето, процедете го оцетот низ филтер за кафе или ситна цедалка и наполнете го во украсно шише.
  • Најдобро е оцетот да се чува на темно и ладно место.
    Orevov ocet - napravete sami-Serviranje-bellakujna
Јадење Основни рецепти
Потекло Германско

Информации за исхрана

Нутритивни факти
Оревов оцет - направете сами
Количина по порција
Калории
26.4
% Дневна вредност*
Масти
 
2.4
g
4
%
Јаглехидрати
 
0.5
g
0
%
Протеини
 
0.7
g
1
%
* Процентуални дневни вредности на хранливи материи на просечен возрасен (8400 kj/2000 kcal) според Регулативата (ЕУ) бр. 1169/2011.
Дали сте го пробале рецептот?Споменете го @bellakujna или користете го хаштагот #bellakujna!