Закуска за забави за млади и стари.
Во последно време се појави голема возбуда за виршли во тесто и во тој контекст ми падна на памет еден рецепт од мојата стара истрошена тетратка за рецепти што многу одамна ја препишав од мајка ми.

Кога бев дете, повеќето семејства сами си печеа леб. Бидејќи фурната на дрва, која била вообичаена по селата, не можела да се пали секој ден, печењето се правело еднаш неделно. Се правеле големи количини тесто и се печеле неколку лебови и колачи одеднаш.
За вредните помагачи, значи ние децата, обично се печеа по некои ситни колачи или мини лебчиња. Меѓутоа, за нас децата, колбасите печени во тесто беа апсолутен хит.
Како што е вообичаено со добро воспитаните мајки, обично ги добивавме нашите омилени колбаси скриени во меко тесто. Мајка ми беше среќна затоа што имаше добро нахранети и тивки деца, а и ние бевме среќни затоа што нашата желба беше исполнета.

Тогаш мајка ми не правеше тесто за пица, туку ги завиткуваше колбасите во останатото тесто од лебот и ги печеше.
Кога станува збор за пицата, би сакала да ви ги препорачам вкусните рецепти: Пица од лиснато тесто и остатоци и Потпечен стар леб во стил на Пица.
Информации за состојките
За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот.
Рецепт

Виршли во тесто за пица
Состојки
- 1 пакетче тесто за пица (36×24 цм)
- 10 виршли
- 3-4 лажици доматен сос
- 50 гр рендан кашкавал
- 1 жолчка
- 1 лажиче ким
- 1 лажиче сусам
- 1 лажиче чиа семе
Подготовка
- Расукајте го тестото за пица и исечете го на 10 ленти. Премачкајте го со сос од домати. Распоредете го кашкавалот преку сосот од домати.1 пакетче тесто за пица, 3-4 лажици доматен сос, 50 гр рендан кашкавал
- На една лента од тестото ставете виршла со едниот крај малку под агол и завиткајте ја.
- Ставете ја на плех покриен со хартија за печење.
- Потоа завиткајте ја втората виршла и така додека не се завиткаат сите 10.10 виршли
- Ролничките со виршли премачкајте ги со изматената жолчка и по желба посипете ѓи со сусам, чиа и ким.1 жолчка, 1 лажиче ким, 1 лажиче чиа семе, 1 лажиче сусам
- Загрејте ја рерната на 200°C (рерна со вентилација 180°C).
- Ставете го плехот во рерната и печете околу 15 минути.
- Печените ролнички со виршли оставете ги малку да се изладат.
- Наредете и послужете ги многу миризливите и вкусни ролнички.
Информации за исхрана
Со оваа закуска не само што ќе ги израдувате сите деца, туку треба да бидете подготвени да испечете и втора порција 😉

Добар апетит и забавувајте се испробувајќи го овој рецепт!
Ако ви се допадна мојот рецепт, имам уште соодветни идеи на рецепти за вас:
- Пакетчиња од готови кори со спанаќ и ориз
- Ташнички од лиснато тесто со тиквички и пармезан
- Ролнички со спанаќ и бел грав
- Полжави од лиснато тесто со пушена пастрмка
- Галета со праз и сирење
Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.