Леб со ким, ржано брашно и јогурт

Leb so kim, rzano brasno i jogurt-Recept-bellakujna

Прекрасен леб со многу здрави состојки и суптилен вкус на ким.

Мирисот на свежо печен леб ги радува сите. При печењето во кората се создаваат таканаречени стимуланси кои ја зголемуваат содржината на серотонин во мозокот и барем прават да се чувствуваме добро. Гледањето на исчекувањето на вкусниот свеж леб во очите на моето семејство е бесценето.

Leb so kim, rzano brasno i jogurt-Pecenje leb-bellakujna

Ким против варење

Лековитото растение ким има антиспазмодично, надуеност, дигестивно и стимулирачко дејство на апетитот. Ја промовира циркулацијата на крвта во гастроинтестиналната мукоза и го стимулира протокот на жолчката. Покрај тоа, кимот делува против микроорганизми (антимикробни) и габи (антимикотик), дезинфицирачки и експекторант.

Имам уште два убави рецепти со одличниот зачин, првиот е Виршли во тесто за пица и вториот Компири-печени и панирани.

Leb so kim, rzano brasno i jogurt-Domasen leb-bellakujna

‘Рж – интензивен и здрав

Вкусниот ‘рж обезбедува многу диетални влакна и витамини. Зрната содржат приближно 60% јаглени хидрати, 9% протеини, 13 – 15% влакна и 2% масти и минерали. ‘Ржта е најдобар извор на лесно сварливи диететски влакна кои го намалуваат нивото на холестерол и гликоза во крвта.

Маслиново масло, здраво и вкусно

Маслиновото масло е главен елемент на исклучително здравата медитеранска исхрана и често се смета за чудесен лек и за локална и за внатрешна употреба. Маслиновото масло го поддржува здравјето на срцето и може позитивно да влијае на крвниот притисок. Колку е поголема содржината на секундарните растителни материи, толку е поздраво.

Leb so kim, rzano brasno i jogurt-Vkusen leb-bellakujna

Безброј рецепти овде во Бела Кујна го содржат здравото масло. Како на пример во Макарони со модар патлиџан и лук и Модри патлиџани во сос од домати и билки.

Информации за состојките

За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот.

Рецепт


Leb so kim, rzano brasno i jogurt-Recept-bellakujna

Леб со ким, ржано брашно и јогурт

Прекрасен леб со многу здрави состојки и суптилен вкус на ким.
Prep Time 15 minutes
Припрема 1 hour 15 minutes
Печење 50 minutes
Вкупно 2 hours 20 minutes
Порции 18 Порции
Калории за 1 Порција 125.8

Состојки
  

Состојки за еден леб

  • 350 гр брашно (бело)
  • 150 гр интегрално 'ржано брашно
  • 1 јајце (големина М)
  • 200 мл вода (млака)
  • 150 гр јогурт (собна температура)
  • 3 лажици маслиново масло
  • 1 лажичка сол
  • ½ лажичка шеќер
  • 2 лажички ким (истолчен во гранитен аван со толчник)
  • 1 пакетче сув квасец

Подготовка
 

  • Ставете ги семките од ким во гранитен аван со толчник и истолчете ги. Свежо истолчените семки му даваат посебен вкус на лебот.
    2 лажички ким
  • Просејте ги двата вида брашно низ сито во сад. Додадете ги солта, шеќерот, кимот и квасецот и измешајте.
    350 гр брашно, 1 лажичка сол, ½ лажичка шеќер, 2 лажички ким, 1 пакетче сув квасец, 150 гр интегрално 'ржано брашно
  • Во сад за матење додадете масло, јогурт и топла вода.
    150 гр јогурт, 3 лажици маслиново масло, 200 мл вода
  • Додадете ја смесата со брашно и јајцето и измесете со рака или оставете да се месе 10 минути со кујнски робот или со рачен миксер со кука за тесто.
  • Покријте го тестото и оставете го да нарасне на топло место 30 до 60 минути. Погледнете ја забелешката за ова.
  • Откако тестото ќе нарасне доволно, ставете го на набрашнета работна површина, повторно замесете и обликувајте топка.
  • Ставете ја топката во набрашнета корпа за стасување на леб и оставете го да нарасне уште 15 минути.
  • Загрејте ја рерната на 220°C (рерна со циркулирачки воздух 200°C). Ставете огноотпорно тенџере во рерната и загрејте го.
  • Тестото за леб од корпата префрлете го на хартија за печење и исечете го одозгора по желба. Ставете го лебот во претходно загреаното тенџере.
  • Лебот се става во рерна и се пече 20 минути. Потоа намалете ја температурата за 20°C (на 200°C) и печете уште 30 до 40 минути.
  • Испечениот леб извадете го од тенџерето, покријте го и оставете го на страна да се излади.
    Leb so kim, rzano brasno i jogurt-bellakujna
  • Ако семејството е нестрпливо и сака да го вкуси лебот со одличен мирис, наредете и послужете го.
    Leb so kim, rzano brasno i jogurt-Serviranje-bellakujna

Забелешка

Едниот или другиот читател може да се запраша зошто не го дадов точното време кога тестото треба да нарасне. Ова време на нараснување зависи од голем број фактори кои варираат од место до место. Од една страна температурата на тестото и од друга страна температурата на околината на местото каде што тестото треба да нарасне. Квасецот се чувствува најудобно со млака вода. Температурата е секогаш различна во секоја кујна и во различни периоди од годината. Целта е да се удвои тестото. Ова може да се постигне за само 20 минути или пак и за 60 минути. Затоа, секогаш внимавајте на целта и соодветно гледајте го тестото. Тоа не значи дека на секои 2 минути ја вадите покривката, па тестото не мирува и е изложено на непотребни температурни флуктуации. Можете да погледнете за прв пат по 20 минути, а потоа проценете колку долго може да потрае.
Јадење Леб, Печива
Потекло Германско, Македонско

Информации за исхрана

Нутритивни факти
Леб со ким, ржано брашно и јогурт
Количина по порција
Калории
125.8
% Дневна вредност*
Масти
 
3.5
g
5
%
Јаглехидрати
 
20.2
g
7
%
Протеини
 
2.8
g
6
%
* Процентуални дневни вредности на хранливи материи на просечен возрасен (8400 kj/2000 kcal) според Регулативата (ЕУ) бр. 1169/2011.
Дали сте го пробале рецептот?Споменете го @bellakujna или користете го хаштагот #bellakujna!

Вие му послужувате на семејството прекрасен леб со одлична кора, фин мирис и фантастичен вкус.

Leb so kim, rzano brasno i jogurt-Peciva-bellakujna

Добар апетит и забавувајте се испробувајќи го овој рецепт!

Ако ви се допадна мојот рецепт, имам уште соодветни идеи на рецепти за вас:

  1. Леб со кварк – без квасец
  2. Крцкави багети со ореви
  3. Плоснат леб со прелив од рукола
  4. Хамбургер лепчиња со сусам
  5. Леб со фил од семки

Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.