Кремасто уживање со одличен вкус, не само за студените денови.
Здраво пријатели на супите и сите што сакаат да станат. Денес би сакала да ве запознаам со една фина супа, супа во која треба да се заљубите. Лесно и брзо се подготвува и е погодна за многу прилики. Како и секогаш, на почетокот, неколку реченици за состојките.
Грашокот е многу здрав
100 грама грашок содржи седум грама протеини, 4 грама влакна и единаесет грама јаглени хидрати, како и витамини и минерали во соодветни количини. Многу добри состојки, а сепак овие 100 грама концентрирано здравје содржат само 81 калорија и речиси никакви масти. Совршен за здраво слабеење.
Но, кога станува збор за вкусните кремасти супи, би сакала да ви препорачам уште два прекрасни рецепти:
Јаболка со здрави состојки и малку калории
Јаболката се многу погодни за здрава и урамнотежена исхрана бидејќи содржат многу витамини, минерали и елементи во трагови. Тие исто така содржат антиоксиданси кои ги штитат нашите клетки од слободните радикали.
Јаболкото се состои од околу 85 проценти вода и има само 45 до 60 килокалории на 100 грама.
Кога станува збор за здрави јаболка, сакам да споделам со вас уште еден прекрасен рецепт:
Веганска торта со јаболка и кокос
Информации за состојките
За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот.
Рецепт
Крем супа од грашок со јаболко
Состојки
- 600 гр грашок (замрзнат)
- 1 кромид
- 1 јаболко (кисело, Боскоп)
- 1 морков
- 2 чешниња лук
- 2 лажици магдонос (грубо сецкан)
- 100 мл крем за готвење (неутрален)
- 100 гр кисела павлака
- 1 лажичка сол
- 1 лажичка вегета
- 1 лажичка бибер (свежо мелен)
- 1 лажичка буковец (благ или лут – во зависност од вкусот)
- 2 лажици маслиново масло
- 1000 ml вода (врела)
Подготовка
- Излупете и исечкајте ги на коцки кромидот, морковот и лукот.1 кромид, 1 морков, 2 чешниња лук
- Измијте, сортирајте и крупно исечкајте го магдоносот.2 лажици магдонос
- Јаболкото излупете го, исечете го на четвртинки, извадете го јадрото и исечете го на големи парчиња.1 јаболко
- Во тенџере за супа ставете го маслото, кромидот и морковот и пржете ги додека парчињата кромид ќе почнат да стануваат прозирни, додадете го лукот и кратко пропржете.2 лажици маслиново масло
- Додадете го грашокот и пржете уште малку.600 гр грашок
- Додадете го јаболкото и измешајте.
- Зачинете со сол, бибер, вегета и буковец.1 лажичка вегета, 1 лажичка бибер, 1 лажичка буковец, 1 лажичка сол
- Истурете ја врелата вода, ставете го капакот и динстајте на средна температура 20 до 30 минути.1000 ml вода
- Кога ќе истече времето за готвење додадете ги павлаката, кремот за готвење и магдоносот.100 мл крем за готвење, 100 гр кисела павлака
- Измиксирајте со рачен блендер до кремаста супа.
- Пробајте, дозачинете по потреба, сервирајте и послужете.
Информации за исхрана
На семејството му послужувате прекрасна кремаста супа од грашок со одличен вкус.
Добар апетит и забавувајте се испробувајќи го овој рецепт!
Ако ви се допадна мојот рецепт, имам уште соодветни идеи на рецепти за вас:
- Прокељ и зеленчук под хауба од презла и пармезан
- Пржена келераба на медитерански стил
- Тепсија со савојска зелка и кнедли од компир
- Брокула со пржен зеленчук и сусам
- Тортелини на медитерански начин
Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.