Излупете и исечкајте ги на коцки кромидот, морковот и лукот.
1 кромид, 1 морков, 2 чешниња лук
Измијте, сортирајте и крупно исечкајте го магдоносот.
2 лажици магдонос
Јаболкото излупете го, исечете го на четвртинки, извадете го јадрото и исечете го на големи парчиња.
1 јаболко
Во тенџере за супа ставете го маслото, кромидот и морковот и пржете ги додека парчињата кромид ќе почнат да стануваат прозирни, додадете го лукот и кратко пропржете.
2 лажици маслиново масло
Додадете го грашокот и пржете уште малку.
600 гр грашок
Додадете го јаболкото и измешајте.
Зачинете со сол, бибер, вегета и буковец.
1 лажичка вегета, 1 лажичка бибер, 1 лажичка буковец, 1 лажичка сол
Истурете ја врелата вода, ставете го капакот и динстајте на средна температура 20 до 30 минути.
1000 ml вода
Кога ќе истече времето за готвење додадете ги павлаката, кремот за готвење и магдоносот.
100 мл крем за готвење, 100 гр кисела павлака
Измиксирајте со рачен блендер до кремаста супа.
Пробајте, дозачинете по потреба, сервирајте и послужете.