Прекрасни компирчиња со уникатна панада што ги прави вкусни и здрави.
Во Германија и во други земји, компирот е основна храна. Самиот компир е многу разновиден, но многумина ги знаат само варијантите: варени компири, пржени компири и помфрит. Извинете, за малку ќе заборавев и чипс. Ако сте еден од оние луѓе кои сакаат разновидност, мора да прочитате понатаму. Како и секогаш, дозволете ми да кажам уште неколку реченици за двајца актери во судот.

Зошто компирот е здрав?
Вкусниот компир содржи витамини, минерали и антиоксиданси во соодветни количини. Сите овие се одговорни за аспектите на компирот што го промовираат здравјето.
Во еден претходен пост објавив еден вкусен рецепт кој се базира на продукт направен од компир Њоки со пржена тиква.
Супер храна ленено семе
Ленено семе – здрава регионална супер храна од дополнителна класа и сè уште ниски јаглени хидрати, што значи малку јаглехидрати. Но, тие се полни со влакна, антиинфламаторни омега-3 масни киселини и моќни антиоксиданси кои се важни за нашето тело. Консумацијата на ленено семе може да доведе до подобро варење, почиста кожа, намалување на нивото на холестерол, подобрување на кардиоваскуларното здравје, а лененото семе има антиканцерогени ефект.
Лененото семе е разноврсно и овој рецепт го покажува тоа Леб со фил од семки.

Информации за состојките
За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот.
Со компирчињата го подготвив и здравиот, брз и лесен дип.
Рецепт

Компири-печени и панирани
Состојки
- 12 компири (мали)
- 1-2 лажици масло
- 3 лажици сусам
- 3 лажици ленено семе (мелено)
- 1 лажичка ким
- 3 лажици буковец (благ)
- 3 лажички сол со билки (алтернативно сол)
- 1 лажичка бибер (свежо мелен)
- масло за пржење
Подготовка
- Загрејте ја рерната на 180°C.
- Измијте ги и избришете ги компирите. Ставете ги на плех обложен со хартија за печење. Намачкајте ги со масло.12 компири, 1-2 лажици масло
- Ставете ги компирите во загреана рерна и печете ги околу 40 минути.
- Кога ќе истече времето, користете остар нож за да проверите дали компирот е мек. Ако е така, извадете го и оставете го на страна малку да се излади.
- Додека се печат компирите, ставете ги сите состојки за панирање во сад или длабока чинија и измешајте ги.3 лажици сусам, 3 лажици ленено семе, 1 лажичка ким, 3 лажици буковец, 3 лажички сол со билки, 1 лажичка бибер
- Ова време може да се искористи и за подготовка на дипот.
- Кога компирите се сеуште млаки, излупете ги и ставете ги во тањирот за панирање (смесата со зачини) и увалкајте ги во неа.
- Лесно притиснете ја панадата за да се залепи за компирите.
- Загрејте го маслото за пржење во длабока тава или тенџере. Пропржете ги компирите на средна температура по 2-3 минути од секоја страна. Ставете ги во чинија обложена со кујнска хартија.масло за пржење
- Наредете ги прекрасните компири со дип или парче месо и послужете.
Забелешка
Видео
Информации за исхрана
Вие му сервирате на семејството еден прекрасен специјалитет, вкусни здрави компири со посебен вкус.

Ако ви се допадна мојот рецепт, имам уште соодветни идеи на рецепти за вас:
- Брза палачинка од свежа зелка
- Тепсија со стар леб на бабин начин
- Полнети пиперки со булгур
- Потпечени тиквички со фил од шпагети
- Галета со праз и сирење
Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.