Динстано месо со кромид и бело вино

Dinstano meso so kromit i belo vino-Recept-bellakujna

Сочно и кревко месо со одличен вкус и покрај наједноставната подготовка.

Барате многу лесен рецепт за говедско месо? Одличниот вкус е предуслов и секако мора да биде кревко како путер. Мојот сопруг би рекол: „Толку кревко што не ке ви требаат заби!“ Ако барате таков рецепт, тогаш треба брзо да прочитате, а потоа да одете на пазарење.

Dinstano meso so kromit i belo vino-Recepti so meso-bellakujna

Дали месото е здраво?

Месото ни обезбедува голема количина на протеини со висока биолошка вредност и многу важни хранливи материи како што се железо, цинк, селен и витамини од Б групата. Месото од мускулите содржи околу 22 проценти протеини, вклучително и многу витални протеини кои нашето тело не може само да ги произведе и затоа е зависно од надворешни извори.

Можете да најдете поинаков начин на подготовка на месо од она што е опишано во рецептот денес во: Печено месо со јајца на македонски стил или Ќофтиња со соленки.

Ловоровиот лист е толку здрав

Истражувањата покажаа дека ловоровиот лист има антиканцерогено дејство, особено кај леукемија. Во исто време, листовите го зајакнуваат имунолошкиот систем и имаат аналгетски ефект. Тој треба почесто да се користи и поради одличниот вкус.

Dinstano meso so kromit i belo vino-Rucek-bellakujna

Кромидот го зајакнува срцето

Кромидот е добар за варење, го зајакнува срцето, имунолошкиот систем и има антибактериско дејство. Тој исто така содржи витамин Ц, моќен антиоксиданс кој се бори против слободните радикали.

Уште два генијални рецепти каде е присутен кромидот: Пржена келераба на медитерански стил и Кромид торта co брашно oд цвекло.

Уживајте во лукот секој ден

Благодарение на многуте секундарни растителни материи, лукот особено добро влијае на липидите во крвта. Ова за возврат може да спречи срцеви заболувања. Лукот исто така може да го намали крвниот притисок. За ова е одговорен алицинот содржан во клубенот.

Dinstano meso so kromit i belo vino-Glavni jadenja-bellakujna

Сакам да ве потсетам уште на два вкусни деликатеси со здравото лукче: Тоскана намаз со суви домати и Макарони-Јуфки со сос од тиква и лук.

Информации за состојките

За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот.

Рецепт


Dinstano meso so kromit i belo vino-Recept-bellakujna

Динстано месо со кромид и бело вино

Кревко и сочно месо со одличен вкус и покрај наједноставната подготовка.
Припрема 30 minutes
Време на динстање 2 hours
Вкупно 2 hours 30 minutes
Порции 4 Порции
Калории за 1 Порција 410

Состојки
  

  • 1 кг говедско месо (од бут, алтернативно свинско месо)
  • 600 гр кромид
  • 3 ловорови листови
  • 2-3 лажици буковец (благ)
  • 3-4 чешниња лук
  • 150 мл бело вино (суво)
  • 300 мл вода (врела)
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажичка бибер (свежо мелен)
  • 1-2 лажичка вегета
  • масло за пржење

Подготовка
 

  • Исечете го месото на парчиња, извадете ги жилите и исечкајте го на мали парчиња, како за гулаш.
    1 кг говедско месо
  • Излупете го кромидот, пресечете го на половина и исечете го на прстени.
    600 гр кромид
  • Излупете и ситно исечкајте ги чешнињата лук.
    3-4 чешниња лук
  • Ставете малку масло во тенџере, загрејте го и испржете го месото во серии, видете ја забелешката. Извадете го од тенџерето и оставете го на страна.
    масло за пржење
  • Откако ќе се запржи целото месо, пржете го кромидот во маснотиите од месото додека не стане прозирен. Кога кромидот е прозирен, додадете го лукот и пропржете.
  • Во кромидот додадете го прженото месо и промешајте.
  • Зачинете со буковец, сол, бибер, вегета и ловорови листови и измешајте.
    2-3 лажици буковец, 1 лажичка сол, 1 лажичка бибер, 1-2 лажичка вегета, 3 ловорови листови
  • Полијте со врела вода и промешајте.
    300 мл вода
  • Ставете го капакот и оставете го месото со кромид да се крчка на тивок оган околу еден час.
  • По првиот час, полијте го месото со вино и оставете да се вари уште 60 минути на тивок оган.
  • На крајот од времето за готвење пробајте го месото со кромид, наредете и послужете. Ова прекрасно месо го послуживме со вкусно пире од компири, но одлично оде и со Плоснато лебче со прелив од рукола.
    Dinstano meso so kromit i belo vino-Serviranje-bellakujna

Забелешка

Зошто го пржам месото во порции, кога имам поголеми количини? Сигурно едниот или другиот слушнале дека течноста истекува при пржење и месото потоа повеќе не се пржи, туку повеќе или помалку се вари. Ова може да биде поради повеќе причини. Од една страна, тоа може да бидат шпоретот или тавата, или немате време и се обидувате да го надоместите овој недостаток на време со тоа што ќе бидете брзи.
Но, причината е: недостаток на топлина. Не затоа што шпоретот е на ниско ниво, туку затоа што не може да испорача онолку топлина колку што е потребно. Ве молиме замислете го следново. Ја загреавте тавата со масло или маснотии на 180°C и додадете поголема количина месо со температура од фрижидер од 7°C. Како е топлината? Се обидува да создаде рамнотежа, т.е. тавата брзо се лади и шпоретот не може толку брзо да ја снабдува топлината што недостасува. Како резултат на тоа, течноста (протеинот) излегува и не се јавува таканаречената реакција на Мајлард. Едноставно кажано: месото не станува кафеаво и крцкаво, туку…
Решението е пржење во помали порции.
Јадење Главни Јадења
Потекло Македонско

Информации за исхрана

Калории: 410kcal | Јаглехидрати: 11.6g | Протеини: 49.8g | Масти: 14.3g
Дали сте го пробале рецептот?Споменете го @bellakujna или користете го хаштагот #bellakujna!

На семејството му служите совршено месо со кромид, нежно како путер и одличен вкус.

Dinstano meso so kromit i belo vino-Recept idei-bellakujna

Добар апетит и забавувајте се испробувајќи го овој рецепт!

Ако ви се допадна мојот рецепт, имам уште соодветни идеи на рецепти за вас:

  1. Раженчиња од пилешки гради во буковец-маринада
  2. Полнети пиперки со бел грав
  3. Брокула со пржен зеленчук и сусам
  4. Чили кон карне под хауба од пире
  5. Тортелини на медитерански начин

Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.