Колачи совршени за кафе што се топат во уста со арома на ирско виски.
Барате рецепт за брзо пециво за кафе, за пециво кое има одличен вкус и треба да биде нешто посебно. Го имам вистинскиот рецепт за вас денес: Бејлис пециво наросено со златна прашина.

Шприц – колачи
Пецивото од шприц е бисквит за чај, поточно кафе бисквит, направен од меко тесто за шприц кое се обликува на различни начини. Со цел вообичаеното тесто за шприц пецива да биде обработливо, процентот на течност во форма на јајца или млеко се зголемува на 25 проценти од брашното. Ова го прави тестото помеко и може да се обликува во мали уметнички дела со помош на шприц со различни форми или со шприц-преса. Брзата обработка е важна, бидејќи тестото за шприцање секогаш треба да биде ладно, експертите зборуваат за процес на ладно тесто.
Во зависност од големината на парчињата, времето за печење е кратко и е околу 5 до 15 минути. По печењето и ладењето, шприц колачите може да се украсуваат, а децата овде можат да бидат уметници. Но, тие исто така сакаат да бидат ентузијасти за вистинското обликување на печивата.

Ароматичен Бејлис
Според Википедија, Baileys е кратенка од Baileys Original Irish Cram, бренд име на ирски крем ликер направен од ирско виски и млечен крем со содржина на алкохол од 17 проценти по волумен.
Ликерот е лансиран во 1974 година и со голем успех се продава во многу земји. Тој сега е лидер на светскиот пазар за крем ликери. Според производителот, ликерот се состои од околу 50 отсто ирски крем и мешавина од ирско виски, шеќер и екстракт од чоколадо без конзерванси.

Вкусни бадеми
Не е без причина што Германското друштво за исхрана (DGE) препорачува да уживате во грст бадеми секој ден, бидејќи малите здрави бомбички можат да го заштитат срцето. Тие содржат витамин Е и Б витамини, минерали како калциум, магнезиум, бакар и цинк. Понатаму, вредни протеини, влакна и извонреден состав на секундарни растителни материи.
Има многу рецепти за овие здрави задоволства овде во Бела Кујна, како што се Пржени бадеми со вкус на ванила и Торта со модри сливи, бадеми и амарето. Бадемите не само што ја намалуваат фината фигура во слатките јадења, како што е Направете марципан сами, апсолутен деликатес и одличен основен рецепт, туку и солените јадења се рафинираат со бадеми.
Информации за состојките
За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот.
Рецепт

Бејлис шприц-колачи со златна прашина
Состојки
Потребни состојки за околу 30 шприц-колачи
- 250 гр брашно
- 100 гр шеќер во прав
- 1 јајце (големина М)
- 100 гр бадеми (мелени, бланширани)
- 50 мл Бејлис
- 1 прстофат сол (видете ја забелешката)
- 125 гр путер (собна температура)
За декорација
- 200 гр темно чоколадо
- Златна прашина (злато во прав за јадење, замена декоративен прав)
Подготовка
- Во сад за матење просејте го шеќерот низ цедалка, додадете го омекнатиот путер и изматете со рачен миксер или кујнски робот додека не постане пенасто.100 гр шеќер во прав, 125 гр путер
- Додадете ги јајцето, Бејлисот и прстофат сол и добро измешајте.1 јајце, 50 мл Бејлис, 1 прстофат сол
- Во друг сад просејте го брашно, додадете ги мелените бадеми и измешајте.250 гр брашно, 100 гр бадеми
- Додадете ја смесата брашно-бадем во смесата путер-шеќер и мешајте додека не се изедначи.
- Обложете два плехови со хартија за печење и загрејте ја рерната на 200°C (рерна на вентилација 180°C).
- Наполнете го тестото во шприц-кеса со патронче по ваш избор и обликувајте ги саканите колачиња директно на хартијата за печење. Овде можете да ја ослободите вашата креативност и да ги создадете сите форми што ги сакате – букви, кругови, шепи од мечка, срца и многу повеќе.
- Ставете ги колачињата во рерна и печете ги 10 до 12 минути, во зависност од тоа колку сакате да бидат кафени.
- По печењето оставете ги колачињата да се изладат.
- Чоколадото исечкајте го на ситни парчиња и стопете го во помал сад на пареа на средна температура.200 гр темно чоколадо
- Потопете ја едната страна од колачињата во течното чоколадо и потоа ставете ги на решетка или хартија за печење и оставете ги да се исушат. Потоа посипете со златниот прав.Златна прашина
- По сушењето, вкусните колачиња може да се послужат или ако сакате да траат до Божиќ, да се сокријат 😉.
Забелешка
Информации за исхрана
На вашето семејство и гостите им служите вкусни колачи што се топат во устата со фина арома на виски.

Добар апетит и забавувајте се додека ги испробувате!
Ако ви се допадна мојот рецепт, имам уште соодветни идеи на рецепти за вас:
- Мермерни колачи
- Чоколадни sвезди со крем од кикиритки
- Колачиња co кисела павлака
- Макронен колачи од кокос и ф’стаци
- Енергетски пралини со суво овошје и јаткасти плодови
- Сусам-Кекси со бурбон ванила
Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.