Торта од морков и портокал со крцкав топинг

Torta od morkov i portokal so krckav toping-Recept-bellakujna

Одлична комбинација за многу прилики.

Барате едноставен рецепт за торта за многу прилики, но тој да биде вкусен и сочен и да го инспирира семејството. Тогаш го имам вистинскиот рецепт за вас.

Според мене, комбинацијата на моркови и портокали е непобедлива.

Torta od morkov i portokal so krckav toping-Desert-bellakujna

Моркови

Морковите имаат сладок вкус и крцкаат кога се јадат, не само што се вкусни сирови, туку се одлични и за печење. Морковите исто така нудат многу здравствени придобивки. Тие се одличен извор на витамини и минерали. Особено вреди да се споменат витаминот А и биотинот. Повеќе информации за морковите ќе најдете во рецептот: Дип од моркови и лук.

Портокали

Портокалите имаат многу сочен и доста сладок вкус. Во исто време, секогаш постои повеќе или помалку изразена кисела компонента. Ова го прави портокалот да има многу овошен и освежувачки вкус. Портокалите не само што се вкусни, тие се и здрави. Го зајакнуваат имунолошкиот систем, спречуваат артериосклероза, помагаат при запек и ги зајакнуваат коските и забите.

Torta od morkov i portokal so krckav toping-Kolac-bellakujna

Но кога сме кај вкусните десерти со портокал би сакала да ви препорачам уште еден прекрасен рецепт: Маскарпоне крем со брауни штрудла и портокал.

Слатка торта од зеленчук, дали е тоа можно? Можеби некој се прашува или е скептичен. Но, совршено се вклопува, дури и многу добро, како што можете да видите во рецептите: Чизкејк со мармалад од домати и Toртa од тиква со тестени трошки и кремаст пудинг од ванила.

Информации за состојките

За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот.

Рецепт


Torta od morkov i portokal so krckav toping-Recept-bellakujna

Торта од морков и портокал со крцкав топинг

Одлична торта за многу прилики, сочна, овошна и со фантастичен вкус.
Припрема 30 minutes
Печење 45 minutes
Вкупно 1 hour 15 minutes
Порции 8 Порции
Калории за 1 Порција 579.4

Состојки
  

Состојки за калап со Ø 28 cm

Кора

  • 4 јајца (големина М)
  • 150 гр шеќер од сурова трска
  • 150 гр јогурт (густ)
  • 150 мл масло
  • 200 гр брашно
  • 1 пакетче прашок за пециво
  • 1 пакетче ванилин шеќер
  • 1 портокал (сок и кора)
  • 100 гр бадеми (мелени)
  • 250 гр моркови

Крем

  • 300 гр крем сирење
  • 100 гр шеќер во прав
  • 1 пакетче ванилин шеќер
  • 1 лажица сок од портокал

Кранч

  • 60 мл ликер од портокал
  • 150 гр моркови
  • 50 гр шеќер од сурова трска
  • 10 гр фстаци

Подготовка
 

  • Изрендајте ја кората од портокалот и потоа исцедете го.
    1 портокал
  • Во сад просејте го брашното низ сито, додајте ги прашокот за пециво и мелените бадеми и сè измешајте.
    200 гр брашно, 1 пакетче прашок за пециво, 100 гр бадеми
  • Излупете ги морковите и ситно изрендајте ги.
    250 гр моркови, 150 гр моркови
  • Загрејте ја рерната на 180°C (Рерна со вентилација 160°C).
  • Јајцата се ставаат во сад за матење, се додаваат шеќерот и ванилиниот шеќер и се матат додека не станат пенасти. Масата треба приближно да се удвои.
    4 јајца, 1 пакетче ванилин шеќер, 150 гр шеќер од сурова трска
  • Додадете го маслото, јогуртот, сокот и кората од портокал и добро измешајте.
    150 гр јогурт, 150 мл масло, 1 портокал
  • Потоа додадете ја смесата од брашно-бадем и мешајте додека не се изедначи.
  • Додадете ги морковите (250 гр) и измешајте сè заедно.
    250 гр моркови
  • Калапот за торта премачкајте го со масло и истурете го тестото.
  • Ставете ја тортата во загреана рерна и печете околу 45 минути.
  • Во меѓувреме, подгответе го кранчот. Во тавче растопете го шеќерот и оставете го да се карамелизира. Додадете ги преостанатите 150 гр моркови и ликерот од портокал и измешајте.
    150 гр моркови, 50 гр шеќер од сурова трска, 60 мл ликер од портокал
  • Оставете го кранчот да врие 3 минути на тивок оган додека мешате.
  • Истурете ја смесата на плех обложен со хартија за печење и распоредете. Посипете со фстаци. Ставете го плехот во рерна (веднаш после печењето на тортата) и печете 15 минути.
    10 гр фстаци
  • Испечениот колач оставете го на страна да се излади. Потоа оставете го и кранчот да се излади. (Ја извадив хартијата со кранчот од врелиот плех за да може побрзо да се излади).
  • За кремот: во сад за матење ставете го крем сирењето, додадете ги ванилиниот шеќер и сокот од портокал и измешајте.
    300 гр крем сирење, 1 пакетче ванилин шеќер, 1 лажица сок од портокал
  • Посипете го шеќерот во прав низ сито и изматете ја целата смеса додека не стане кремаста.
    100 гр шеќер во прав
  • Извадете го колачот од калапот кој во меѓувреме се олади и рамномерно намачкајте го кремот.
  • Карамелизираните моркови сега се цврсти. Искршете ги на поголеми парчиња и ставете ги во сецко.
  • Кранчот ситно сомелете го и посипете го врз тортата.
    Torta od morkov i portokal so krckav toping-Serviranje-bellakujna
  • По потреба изладете ја тортата уште малку, а потоа сервирајте и послужете.
    Torta od morkov i portokal so krckav toping-Serviranje-bellakujna

Забелешка

Ако не сакате да користите ликер од портокал, можете да го замените со сок од портокал.
Јадење Десерти, Торти
Потекло Германија

Информации за исхрана

Нутритивни факти
Торта од морков и портокал со крцкав топинг
Количина по порција
Калории
579.4
% Дневна вредност*
Масти
 
28.7
g
44
%
Јаглехидрати
 
65.7
g
22
%
Протеини
 
12.5
g
25
%
* Процентуални дневни вредности на хранливи материи на просечен возрасен (8400 kj/2000 kcal) според Регулативата (ЕУ) бр. 1169/2011.
Дали сте го пробале рецептот?Споменете го @bellakujna или користете го хаштагот #bellakujna!

На семејството и гостите им послужувате сочна торта со нежен крем, крцкав топинг и одличен вкус.

Torta od morkov i portokal so krckav toping-Veligdenska torta-bellakujna

Добар апетит и забавувајте се испробувајќи го овој рецепт!

Ако ви се допадна мојот рецепт, имам уште соодветни идеи на рецепти за вас:

  1. Сочна чоколадна торта со зачин за медењаци
  2. Торта со банани и чоколадна глазура
  3. Торта со афион, лешници и рум
  4. Кекс-Нутела торта со фин крем
  5. Сочни коцки со цреши и урми

Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.