Одлична комбинација за многу прилики.
Барате едноставен рецепт за торта за многу прилики, но тој да биде вкусен и сочен и да го инспирира семејството. Тогаш го имам вистинскиот рецепт за вас.
Според мене, комбинацијата на моркови и портокали е непобедлива.

Моркови
Морковите имаат сладок вкус и крцкаат кога се јадат, не само што се вкусни сирови, туку се одлични и за печење. Морковите исто така нудат многу здравствени придобивки. Тие се одличен извор на витамини и минерали. Особено вреди да се споменат витаминот А и биотинот. Повеќе информации за морковите ќе најдете во рецептот: Дип од моркови и лук.
Портокали
Портокалите имаат многу сочен и доста сладок вкус. Во исто време, секогаш постои повеќе или помалку изразена кисела компонента. Ова го прави портокалот да има многу овошен и освежувачки вкус. Портокалите не само што се вкусни, тие се и здрави. Го зајакнуваат имунолошкиот систем, спречуваат артериосклероза, помагаат при запек и ги зајакнуваат коските и забите.

Но кога сме кај вкусните десерти со портокал би сакала да ви препорачам уште еден прекрасен рецепт: Маскарпоне крем со брауни штрудла и портокал.
Слатка торта од зеленчук, дали е тоа можно? Можеби некој се прашува или е скептичен. Но, совршено се вклопува, дури и многу добро, како што можете да видите во рецептите: Чизкејк со мармалад од домати и Toртa од тиква со тестени трошки и кремаст пудинг од ванила.
Информации за состојките
За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот.
Рецепт

Торта од морков и портокал со крцкав топинг
Состојки
Состојки за калап со Ø 28 cm
Кора
- 4 јајца (големина М)
- 150 гр шеќер од сурова трска
- 150 гр јогурт (густ)
- 150 мл масло
- 200 гр брашно
- 1 пакетче прашок за пециво
- 1 пакетче ванилин шеќер
- 1 портокал (сок и кора)
- 100 гр бадеми (мелени)
- 250 гр моркови
Крем
- 300 гр крем сирење
- 100 гр шеќер во прав
- 1 пакетче ванилин шеќер
- 1 лажица сок од портокал
Кранч
- 60 мл ликер од портокал
- 150 гр моркови
- 50 гр шеќер од сурова трска
- 10 гр фстаци
Подготовка
- Изрендајте ја кората од портокалот и потоа исцедете го.1 портокал
- Во сад просејте го брашното низ сито, додајте ги прашокот за пециво и мелените бадеми и сè измешајте.200 гр брашно, 1 пакетче прашок за пециво, 100 гр бадеми
- Излупете ги морковите и ситно изрендајте ги.250 гр моркови, 150 гр моркови
- Загрејте ја рерната на 180°C (Рерна со вентилација 160°C).
- Јајцата се ставаат во сад за матење, се додаваат шеќерот и ванилиниот шеќер и се матат додека не станат пенасти. Масата треба приближно да се удвои.4 јајца, 1 пакетче ванилин шеќер, 150 гр шеќер од сурова трска
- Додадете го маслото, јогуртот, сокот и кората од портокал и добро измешајте.150 гр јогурт, 150 мл масло, 1 портокал
- Потоа додадете ја смесата од брашно-бадем и мешајте додека не се изедначи.
- Додадете ги морковите (250 гр) и измешајте сè заедно.250 гр моркови
- Калапот за торта премачкајте го со масло и истурете го тестото.
- Ставете ја тортата во загреана рерна и печете околу 45 минути.
- Во меѓувреме, подгответе го кранчот. Во тавче растопете го шеќерот и оставете го да се карамелизира. Додадете ги преостанатите 150 гр моркови и ликерот од портокал и измешајте.150 гр моркови, 50 гр шеќер од сурова трска, 60 мл ликер од портокал
- Оставете го кранчот да врие 3 минути на тивок оган додека мешате.
- Истурете ја смесата на плех обложен со хартија за печење и распоредете. Посипете со фстаци. Ставете го плехот во рерна (веднаш после печењето на тортата) и печете 15 минути.10 гр фстаци
- Испечениот колач оставете го на страна да се излади. Потоа оставете го и кранчот да се излади. (Ја извадив хартијата со кранчот од врелиот плех за да може побрзо да се излади).
- За кремот: во сад за матење ставете го крем сирењето, додадете ги ванилиниот шеќер и сокот од портокал и измешајте.300 гр крем сирење, 1 пакетче ванилин шеќер, 1 лажица сок од портокал
- Посипете го шеќерот во прав низ сито и изматете ја целата смеса додека не стане кремаста.100 гр шеќер во прав
- Извадете го колачот од калапот кој во меѓувреме се олади и рамномерно намачкајте го кремот.
- Карамелизираните моркови сега се цврсти. Искршете ги на поголеми парчиња и ставете ги во сецко.
- Кранчот ситно сомелете го и посипете го врз тортата.
- По потреба изладете ја тортата уште малку, а потоа сервирајте и послужете.
Забелешка
Информации за исхрана
На семејството и гостите им послужувате сочна торта со нежен крем, крцкав топинг и одличен вкус.

Добар апетит и забавувајте се испробувајќи го овој рецепт!
Ако ви се допадна мојот рецепт, имам уште соодветни идеи на рецепти за вас:
- Сочна чоколадна торта со зачин за медењаци
- Торта со банани и чоколадна глазура
- Торта со афион, лешници и рум
- Кекс-Нутела торта со фин крем
- Сочни коцки со цреши и урми
Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.