„Да клекнам! Може ли утре да го имам тоа повторно?“ – беа зборовите на моите тест-јадачи откако ја пробаа шницлата од тиква. Бев среќна и задоволна од пофалбите. Затоа, морам брзо да ви го претставам ова јадење. Но, пред да дојдеме до рецептот, како и секогаш, неколку реченици за состојките.
Тиквата е здрава и вкусна
Тиквата е една од апсолутните кулинарски намирници во есен и зима и долго време е дел од ѕвездената кујна. Тиквата е нискокалорична, ароматична, здрава и разноврсна во кујната, вистинска сеопфатна храна со висока содржина на витални материи.
На пример, пулпата од тиква содржи многу витамини, минерали и влакна.
Рециклирање на остатоци
Тиквите ги има во преку 800 сорти и во сите големини, од малата слатка украсна тиква до жолтиот џин со тежина од 600 и повеќе килограми. Дури и стандардните големини обично се преголеми за еден оброк или јадење. За денешното јадење ми требаше тиквичка батернат и ја купив најмалата што ја имаше во продавницата. Но, сепак беше голема.
Бидејќи фрлањето не е опција, направив две јадења од неа и ќе го претставам второто јадење во еден нареден пост. Други примери за тоа како да ги користите остатоците од тиква се Бомбици од тиква и лешници или Пунч од тиква и портокал.
Информации за состојките
За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот.
Рецепт
Шницли од тиква во сос од крем и сирење
Состојки
- ½ тиква батернат (делот без семки)
- 250 мл крем за готвење (неутрален)
- 100 гр топено сирење
- 1 лажичка буковец (слатка)
- 2 лажици магдонос
- 1-2 чешниња лук
- 2 лажички пармезан (рендан)
- 80 гр кашкавал (рендан)
- 1 лажичка вегета
- ½ лажичка сол
- ½ лажичка бибер (свежо мелен)
Подготовка
- Излупете ја тиквата и исечете ја на парчиња со дебелина од 2 до 2,5 см.½ тиква батернат
- Измијте, сортирајте и ситно исечкајте го магдоносот.2 лажици магдонос
- Излупете го лукот и исецкајте го на ситни парчиња.1-2 чешниња лук
- Ставете ги шницлите од тиква во соодветен сад за печење и зачинете со малку сол, бибер и вегета и оставете ги на страна.
- Загрејте ја рерната на 200°C.
- Во сад измешајте го кремот за готвење со топеното сирење. Во смесата со крем и сирење додадете ги буковецот, магдоносот, лукот и останатите зачини и измешајте сè.100 гр топено сирење, 250 мл крем за готвење
- Прелијте ги шницлите од тиква со кремастиот сос.
- Посипете со рендан кашкавал и на крај посолете го пармезанот.80 гр кашкавал, 2 лажички пармезан
- Ставете ги вегетаријанските стекови во загреана рерна и печете околу 40 минути.
- Кога јадењето ќе добие златно-кафеава боја и шницлите се готови (видете ја забелешката) извадете ги од рерна, наредете и послужете.
Забелешка
- Јас секогаш ја проверувам печената состојба на шницлите од тиква со мал остар нож со зашилено сечило. Кога ја пробивате тиквата, треба да почувствувате како сечилото се лизга како низ омекнат путер.
- Магдоносот не е само украс на чинијата, тој припаѓа во речиси секое јадење како „природен додаток во исхраната“. Магдоносот е толку полн со витамини, минерали и елементи во трагови со огромна биорасположивост што не можете да избегнете да го користите. Меѓу другото, може да помогне при чувство на ситост во желудникот, проблеми со мочниот меур, ревматизам, исцрпеност, висок холестерол, недостаток на железо и многу повеќе.
Видео
Информации за исхрана
Вие му служите на семејството шницла од тиква која се топи во устата со прекрасен сос.
Добар апетит и забавувајте се испробувајќи го овој рецепт!
Ако ви се допадна мојот рецепт, имам уште соодветни идеи на рецепти за вас:
- Тортелини на медитерански начин
- Kрем супа од зеленчук ала мама
- Чили кон карне под хауба од пире
- Потпечени тиквички со фил од шпагети
- Њоки со пржена тиква
Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.