Колачиња од врвна класа со брусница и бадеми.
Годишното печење на божиќните колачиња е во полн ек. Секогаш велат дека најдоброто е последно, но јас мислам дека може да биде и меѓу првите. Затоа денес со гордост сакам да ви го представам најомилениот рецепт на моето семејство.
Брусница
За талерите користам брусница, меѓу другото, која не само што е многу вкусна, туку може да го заштити кардиоваскуларниот систем и бубрежно-мочниот меур од болести.
Сите зборуваат за превентивното дејство на брусницата против циститис. Брусницата е исто така богата со антиоксиданси и други вредни состојки кои, на пример, се борат со воспаление и го намалуваат нивото на холестерол.
Бадемите се здрави
Бадемите содржат многу: влакна, беланчевини, минерали, Витамини Б, Е и бета-каротен, Фолна киселина и незаситени масни киселини.
Бадемот исто така обезбедува калциум за зајакнување на коските и железо за формирање на крв. Вклучени се дури и ретките елементи во трагови цинк, селен и флуор.
Според студиите, 60 грама бадеми дневно се доволни за да не заштитат од дијабетес, кардиоваскуларни болести и високо ниво на холестерол.
Би сакала да ви препорачам уште еден прекрасен рецепт со бадеми во форма на стапчиња кој сигурно ке ви се допадне, Сочни коцки со цреши и урми.
Рецептот е многу едноставен и јасен, а резултатот е воодушевувачки.
Информации за состојките
За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот.
Рецепт
Шарени кукис со брусница
Состојки
- 200 гр брусница
- 250 гр путер (собна температура)
- 5 жолчки
- 250 гр суров шеќер од трска (алтернатива бел шеќер)
- 100 мл ликер од портокал (алтернатива сок од портокал)
- 100 гр коктел цреши
- 100 гр капки темно чоколадо
- 100 гр стапчиња бадеми (алтернатива сецкани бадеми)
- 370 гр брашно
- 1 пакетче ванилин шеќер
- 1/2 лажичка цимет
- 1 прстофат сол
Подготовка
- Натопете ја брусницата во ликер од портокал и оставете ја да одстои 1 час. Промешувајте ја почесто.200 гр брусница
- Ситно исечкајте ги коктелските цреши.100 гр коктел цреши
- Изматете ги жолчките, путерот, шеќерот и ванилиниот шеќер додека не станат кремасти.250 гр путер, 5 жолчки, 250 гр суров шеќер од трска, 1 пакетче ванилин шеќер
- Додадете ги брашното, солта и циметот во изматената маса, измешајте добро.370 гр брашно, 1 прстофат сол, 1/2 лажичка цимет
- Брусницата исцедете ја и заедно со коктел цреши, чоколадните капки и стапчињата бадеми додадете ги во тестото и измешајте.100 гр капки темно чоколадо, 100 гр стапчиња бадеми
- Покријте ја смесата со фолија и ставете ја во фрижидер 1 час.
- Загрејте ја рерната на 200°C (рерна со вентилација 180°C).
- Извадете го тестото од фрижидер, обликувајте топчиња со големина на орев, ставете ги на плех обложен со хартија за печење со доволно растојание и малку притиснете ги надолу.
- Или, како што направив јас, го ставив тестото во форма за кукис и добив рамномерно обликувани колачиња со иста големина (можете да употребете и лажица за сладолед).
- Печете во загреана рерна околу 12-15 минути.
- Извадете ги прекрасно миризливите колачиња од рерната и оставете ги на страна да се изладат.
- Наредете и послужете ги фантастично вкусните кукис колачиња.
Информации за исхрана
Откако ќе се оладат, буквално можете да уживате во путер колачи со префинет вкус на брусница и цреши, поддржани од крцкањето на бадемите и суптилната арома на ликерот од портокал.
Добар апетит и забавувајте се испробувајќи ги!
Ако ви се допадна мојот рецепт, имам уште соодветни идеи на рецепти за вас:
- Пралини со спекулоси и нутела
- Чоколадни sвезди со крем од кикиритки
- Бомбици од тиква и лешници
- Колачиња co кисела павлака
- Чоколадни облачиња со ореви
Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.