Прокељ и зеленчук под хауба од презла и пармезан

Prokelj i zelencuk pod hauba od prezla i parmezan-Recept-bellakujna

Вегетаријански деликатес полн со здрави состојки и вкусови.

Дали сакате да го изненадите вашето семејство со нешто ново? Во секој случај мора да биде вкусно, брзо и лесно за подготвување. Можам да понудам здраво и регионално јадење. Дозволете си да се изненадите од овој рецепт и ќе бидете воодушевени.

Prokelj i zelencuk pod hauba od prezla i parmezan-Vegetarijansko-bellakujna

Подготовка без варење

Пред да додадам неколку реченици за состојките, како и секогаш, дозволете ми да напишам неколку редови за денешната подготовка. Има многу јадења со прокељ, но во скоро сите рецепти прокељот претходно се варе, иако потоа се става во рерна. Со денешниот рецепт, и со многу други мои рецепти, сакам да ви покажам дека не е потребно да се варе однапред. Прво, заштедувате енергија и вода за готвење, второ, со водата не се фрлаат витамините од зеленчукот и сите состојки вклучувајќи го и вкусот остануваат во зеленчукот. За повеке информации погледнете во рецептот: Компири – печени и панирани.

Прокељ/Бриселско зелје – здраво и вкусно

Прокељот е зеленчук богат со хранливи материи и витамини. Зимски зеленчук, поточно. Малите цветови не штитат од настинки и инфекции слични на грип благодарение на нивната висока содржина на витални материи. Тие се добар извор на протеини и не штитат од канцерогени материи. Секундарните растителни материи во соодветни количини помагаат при артритис и астма.

Од семејството на зелјастите зеленчуци би сакала да ви ги препорачам и вкусните рецепти: Пржена келераба на медитерански стил и Брза палачинка од свежа зелка.

Prokelj i zelencuk pod hauba od prezla i parmezan-Glavno jadenje-bellakujna

Корен од магдонос – моќен корен

Корените на магдонос погрешно се сметаат за еден од најстарите, речиси заборавени зеленчуци. Дури и гладијаторите од антички Рим јаделе вкусни корени од магдонос за да се зајакнат. Здравиот корен е преполн со витамини и минерали, па дури се вели дека не расположува.

Информации за состојките

За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот.

Рецепт


Prokelj i zelencuk pod hauba od prezla i parmezan-Recept-bellakujna

Прокељ и зеленчук под хауба од презла и пармезан

Вегетаријански деликатес полн со здрави и вкусни состојки.
Припрема 15 minutes
Време на печење 30 minutes
Вкупно 45 minutes
Порции 4 Порции
Калории за 1 Порција 459

Состојки
  

  • 750 гр прокељ (бриселско зелје)
  • 2 корени магдонос
  • 2 моркови
  • 2 стебленца целер
  • 100 мл маслиново масло
  • 1 лажичка сол
  • ½ лажичка бибер (свежо мелен)
  • 1 лажичка вегета
  • 1 лажичка буковец (сладок или лут)
  • 2 лажички италијански билки

Хауба од презла и пармезан

  • 80 гр пармезан (рендан)
  • 60 гр презла
  • ½ лажичка италијански билки
  • ½ лажичка буковец (сладок или лут)
  • ½ лажичка вегета
  • 1 прстофат бибер (свежо мелен)

Подготовка
 

  • Исечете ги дршките од прокељот и извадете ги надворешните листови. Преполовете ги поголемите зелчиња, а помалите исечете ги вкрстено и длабоко. Исечете длабоко за да може маринадата да се впие.
    750 гр прокељ
  • Излупете ги корените од магдонос и морковите и исечете ги на долги парчиња околу 3-4 цм.
    2 корени магдонос, 2 моркови
  • Измијте го целерот, повлечете ги конците и исечете го исто на парчиња од околу 3-4 цм.
    2 стебленца целер
  • Ставете го зеленчукот во голема чинија.
  • Прелијте со маслиновото масло и посипете го со зачините. Сè добро измешајте и оставете го настрана околу 30 минути.
    100 мл маслиново масло, 1 лажичка сол, ½ лажичка бибер, 1 лажичка вегета, 1 лажичка буковец, 2 лажички италијански билки
  • Во меѓувреме подгответе ја хаубата од презла. Во чинија или сад ставете ја презлата. Додадете го ренданиот пармезан и зачините и убаво измешајте.
    80 гр пармезан, 60 гр презла, ½ лажичка италијански билки, ½ лажичка буковец, ½ лажичка вегета, 1 прстофат бибер
  • Загрејте ја рерната на 200°C (рерна со вентилација 180°C).
  • По истекот на времето за маринирање од 30 минути, ставете го зеленчукот во тепсија обложена со хартија за печење.
  • Распоредете ја смесата од презла и пармезан рамномерно врз зеленчукот и ставете ја во загреана рерна да се пече околу 30 минути.
  • По истекот на времето за печење, можете од рерна да извадите прекрасна тепсија која можете да ја наредите и веднаш да ја послужите.
    Prokelj i zelencuk pod hauba od prezla i parmezan-Serviranje-bellakujna
Јадење Главни Јадења, Прилози
Потекло Германија

Информации за исхрана

Калории: 459kcal | Јаглехидрати: 23.1g | Протеини: 18.7g | Масти: 29.5g
Дали сте го пробале рецептот?Споменете го @bellakujna или користете го хаштагот #bellakujna!

Вие му служите на семејството здрава ручек со одличен вкус.

Prokelj i zelencuk pod hauba od prezla i parmezan-Prilog-bellakujna

Добар апетит и забавувајте се испробувајќи го овој рецепт!

Ако ви се допадна мојот рецепт, имам уште соодветни идеи на рецепти за вас:

  1. Печена шпицаста зелка
  2. Тепсија со савојска зелка и кнедли од компир
  3. Шницли од тиква во сос од крем и сирење
  4. Плескавици од брокула на грил тостер
  5. Салата од стебленца од целер на медитерански стил

Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.