Полжави со цимет и глазура

Polzavi so cimet i glazura-Recept-bellakujna

Ролатчиња од квасец со фил од цимет – Cinnamon Rolls – прекрасно меки, воздушни и со одличен вкус на цимет.

Барате едноставен и сигурен рецепт за постојано популарните меки и воздушни полжави со цимет. Тогаш само треба да читате.

Polzavi so cimet i glazura-Kolaci-bellakujna

Полжави од квасец со фил од цимет

Cinnamon Rolls, како што ги нарекуваат во САД, се меѓу најпознатите колачи во светот. Во секоја земја се подготвуваат малку поинаку, како што е случајот со одличните рецепти. Сепак, сите имаат едно нешто заедничко, страшно се вкусни. Без разлика дали за појадок, за кафе-муабет, за роденденска забава или за Божиќ – секоја прилика е вистинската пригода за да се извадат свежо печените и прекрасно миризливи колачи од рерната.

Цимет – зачин и природен лек

Циметот има регулаторно дејство на нивото на шеќер во крвта и може да го намали. Истото важи и за нивото на холестерол. Циметот исто така го поттикнува апетитот и го стимулира движењето на дебелото црево. Ова помага да се спречи надуеност и гасови. Циметот содржи и есенцијално масло – еугенол – со дезинфицирачко дејство.

Polzavi so cimet i glazura-Kiflicki-bellakujna

Сорти на цимет

Постојат два вида цимет: Цејлонски и Касија, но цејлонскиот цимет е поздрав, а за жал и поскап.

Но, ајде да печеме сега.

Информации за состојките

За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот.

Рецепт


Polzavi so cimet i glazura-Recept-bellakujna

Полжави со цимет и глазура

Полжави со фил од цимет и шеќер – Cinnamon Rolls- прекрасно меки, воздушни и со одличен вкус на цимет.
Припрема 30 minutes
Стасување и Печење 1 hour 50 minutes
Вкупно 2 hours 20 minutes
Порции 10 Порции
Калории за 1 Порција 362.6

Состојки
  

Тесто

  • 500 гр брашно
  • 250 мл млеко
  • 80 гр путер (собна температура)
  • 1 пакетче квасец (сув)
  • 70 гр суров шеќер од трска (алтернативно бел шеќер)
  • 1 прстофат сол
  • 1 пакетче ванилин шеќер

Фил

  • 50 гр путер (собна температура)
  • 70 гр суров шеќер од трска (алтернативно бел шеќер)
  • 2-3 лажички цимет (цејлон)

Глазура

  • 100 гр шеќер во прав
  • 3 лажици сок од лимон

Подготовка
 

  • Брашното просејте го во сад, додадете шеќер, сол, ванилин шеќер и квасец и сè измешајте.
    500 гр брашно, 1 пакетче квасец, 70 гр суров шеќер од трска, 1 прстофат сол, 1 пакетче ванилин шеќер
  • Во тенџере растопете ги путерот и млекото. И двете треба да бидат на телесна температура.
    250 мл млеко, 80 гр путер
  • Истурете ја смесата со млеко и путер во сад за матење и додадете ја смесата со брашно и изработете ја во мазно и еластично тесто. Најлесен начин да го направите ова е да го замесите тестото со кујнска машина, но употребата на раце е изрично дозволена.
  • Ако тестото е премногу лепливо и не се симнува лесно од работ на садот, можете да додадете уште малку брашно.
  • Покријте го тестото со крпа и оставете го на топло место најмалку 60 минути. Тестото треба да се зголеми најмалку двојно.
  • Во меѓувреме измешајте ги циметот и шеќерот.
    70 гр суров шеќер од трска, 2-3 лажички цимет
  • По истекот на времето за стасување, повторно измесете го тестото темелно и оформете го во кугла.
  • На работната површина посипете малку брашно и расукајте го тестото во правоаголник околу 40 x 30 cm. За филот, рамномерно премачкајте го омекнатиот путер врз тестото.
  • Преку путерот посипете ја смесата од цимет и шеќер.
    2-3 лажички цимет, 70 гр суров шеќер од трска
  • Загрејте ја рерната на 200°C.
  • Тестото завиткајте го на долгата страна.
  • Со остар нож исечете го на ролати со дебелина од 4 см.
  • Ставете ги во тава обложена со хартија за печење или подмачкана со путер и со мала празнина меѓу нив.
  • Покријте ја тавата и оставете да нарасне уште ½ час.
  • Печете ги полжавите со цимет на средната решетка околу 20-25 минути.
  • Кога ќе заврши времето за печење, извадете ги полжавите од рерна и оставете малку да се оладат.
  • Во тањирче просејте го шеќерот во прав и додадете го сокот од лимон и добро измешајте.
    100 гр шеќер во прав, 3 лажици сок од лимон
  • Намачкајте ја глазурата врз ролатите со цимет.
  • Поделете, наредете и послужете ги прекрасно меките полжави со цимет.
    Polzavi so cimet i glazura-Serviraj-bellakujna

Забелешка

Едниот или другиот читател може да се запраша зошто не дадов точно време за стасување на тестото. Ова време на стасување зависи од голем број фактори кои се различни насекаде. Од една страна е температурата на тестото, а од друга страна, температурата на околината на местото каде што тестото треба да нарасне. Квасецот се чувствува најудобно и со млака вода. Температурата е секогаш различна во секоја кујна и во различни периоди од годината. Целта е да се удвои тестото. Ова може да се постигне за само 20 минути или пак за 60 минути, затоа секогаш внимавајте на целта и соодветно гледајте го тестото. Тоа не значи дека на секои 2 минути ја вадите покривката, тогаш тестото нема одмор и е изложено на непотребни температурни флуктуации. Можеби погледнете за прв пат по 20 минути и потоа проценете колку долго може да потрае.

Видео

Јадење Слатки печива
Потекло Германија

Информации за исхрана

Калории: 362.6kcal | Јаглехидрати: 57.4g | Протеини: 36.8g | Масти: 11.4g
Дали сте го пробале рецептот?Споменете го @bellakujna или користете го хаштагот #bellakujna!

Послужувате меки и воздучни ролати со цимет и одличен вкус за семејството и гостите кои се прашуваат зошто не сте направиле двојно повеќе.

Polzavi so cimet i glazura-Slatki peciva-bellakujna

Добар апетит и забавувајте се испробувајќи го овој рецепт!

Ако ви се допадна мојот рецепт, имам уште соодветни идеи на рецепти за вас:

  1. Полжави од лиснато тесто со пушена пастрмка
  2. Веганска торта со јаболка и кокос
  3. Чоколадни sвезди со крем од кикиритки
  4. Колачиња co кисела павлака
  5. Торта со пире од свежи смокви

Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.