Чили кон карне под хауба од пире

Популарно јадење во ново „пакување“.

На интернет можат да се најдат преку милион рецепти за едно јадење и ретко кое друго јадење може да се пофали со толку многу варијации. Јадењето за кое станува збор е чили кон карне.

Чили кон карне

Чили кон карне, често и само чили, е името на пикантното јадење, чиишто главни состојки се мелено месо и чили (лути) пиперчиња. Не се јасно утврдени ниту потеклото на името Чили кон карне, ниту пак потеклото на оригиналниот рецепт, а претпоставката е дека потекнува од јужниот дел на Северна Америка. Затоа денес јадењето се смета за дел од тексашко-мексиканската кујна. Како што е тоа случај и со многу други јадења, така и кога станува збор за чили кон карне постојат несогласувања во врска со потеклото, состојките, па дури и со начинот на пишување.

Денес сакам да Ви претставам една од моите варијации на Чили кон карне. Бидејќи начинот на презентирање на јадења со чили речиси секогаш е многу сличен, сакам да Ви прикажам една сосема нова варијанта.

Чили кон карне под хауба од пире. Со оваа варијација исто така се менува и вкусот на самото јадење. Лутото чили е покриено со слој од вкусно пире од компири и резултатот е уникатна разновидност на ароми и експлозија на вкусови во устата.

Едно од моите омилени јадења со кумин е оригилналниот деликатес Чили кон карне.

Информации за состојките

За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот. 

Рецепт


Чили кон карне под хауба од пире

Уникатно чили кон карне под кремаст слој од пире со златно-кафена боја и суптилна арома на кашкавал.
Припрема 40 minutes
Печење 25 minutes
Вкупно 1 hour 5 minutes
Порции 4 Порции
Калории за 1 Порција 504.6

Состојки
  

4 огноотпорни садови 13х13х6 см

За чилито

  • 250 гр мелено месо (мешано)
  • 2 црвени пиперки
  • 2 главици кромид
  • 2 моркови
  • 1-2 чили пиперчиња
  • 255 гр црвен грав (за чили, конзерва)
  • 140 гр пченка (конзерва)
  • 350 мл сос од домати
  • 2 чешниња лук
  • 2 лажички вегета
  • 1 лажичка бибер (свежо мелен)
  • ½ лажичка сол
  • 2 лажички кумин
  • ½ китка магдонос
  • 100 мл вода (жешка)
  • масло за пржење

За пирето

  • 800 гр компири
  • 50 гр путер (собна температура)
  • 250 мл млеко (топло)
  • ½ лажичка сол
  • 1 лажичка вегета
  • 1 лажичка бибер (свежо мелен)
  • 120 г кашкавал (рендан)

Подготовка
 

  • Излупете ги компирите, исечете ги на мали парчиња и ставете ги да се варат.
    800 гр компири
  • Измијте ги пиперките, извадете ги семките и исечете ги на мали парчиња. Исто така исечете ги ситно и чили пиперчињата.
    2 црвени пиперки, 1-2 чили пиперчиња
  • Излупете ги морковите и кромидот и исечете ги на мали коцки. Излупете ги чешнињата лук и исечкајте ги ситно.
    2 главици кромид, 2 моркови, 2 чешниња лук
  • Измијте го магдоносот и исечете го ситно.
    ½ китка магдонос
  • Во тава со малку масло испржете ги пиперките, кромидот, чили пиперчињата и морковот. Додате го и исечканиот лук.
  • Кога кромидот речиси ќе биде стаклест, додадете го меленото месо и испржете го со останатите состојки.
    250 гр мелено месо
  • Исцедете ги гравот и пченката од конзерва, додадете ги во мешавината од месо и зеленчук и пржете сѐ заедно. Додадете ја жешката вода (100 мл).
    255 гр црвен грав, 140 гр пченка, 100 мл вода
  • Во тавата додадете го сосот од домати и промешајте.
    350 мл сос од домати
  • Додајте ги зачините, измешајте и оставете го да се пржат уште малку и пробајте.
    2 лажички вегета, ½ лажичка сол, 1 лажичка бибер, 2 лажички кумин
  • Додате го ситно исечканиот магдонос, добро промешајте и тргнете ја тавата од оган.
    ½ китка магдонос
  • Загрејте ја рерната на 220°C (рерна со вентилација 200°C).
  • Во меѓувреме компирот е готов и спремен за приготвување на пире. Затоа на компирите додадете им путер, млеко и зачини и грубо изгмечете ги.
    50 гр путер, 250 мл млеко, 1 лажичка вегета, 1 лажичка бибер, ½ лажичка сол
  • Премачкајте ги огноотпорните садови за печење со путер и наполнете четвртина од нив со мешавината од месо и зеленчук.
  • Покријте ја смесата од чили со една четвртина од пирето и потоа посипете рендан кашкавал одозгора (30 гр.).
    120 г кашкавал
  • Ставете ги садовите во загреана рерна и печете ги 20-25 минути.
  • Кога ќе бидат готови, извадете ги од рерна и послужете.

Забелешка

Може исто така да користите и само еден огноотпорен сад за печење.
Јадење Главни Јадења
Потекло Мексиканско

Информации за исхрана

Калории: 504.6kcal | Јаглехидрати: 49.6g | Протеини: 22.1g | Масти: 21.8g
Дали сте го пробале рецептот?Споменете го @bellakujna или користете го хаштагот #bellakujna!

На Вашето семејството ќе му сервирате уникатно чили кон карне, вкусното  кремасто пире го прекрива пикантното чили кон карне.

Уживајте при готвењето и добар апетит!

Ако ви се допадна мојот рецепт, имам соодветни рецепт идеи за вас:

  1. Чили кон карне
  2. Брокула со пржен зеленчук и сусам
  3. Kрем супа од зеленчук ала мама
  4. Ќофтиња со соленки
  5. Полнети пиперки со бел грав

Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.