Разновидна пица против менталитетот на фрлање храна со одличен вкус.
Кај нас, но и во многу други земји, годишно се фрлаат по 75 килограми храна по лице. 75 килограми не се многу ако размислите, но ако пресметате на повеќе од 2 милиони граѓани, изгледа поинаку. За жал, секој од нас, вклучувајќи го и новороденото дете, секоја година фрла толку многу храна во кантата за ѓубре. Тоа се околу 150 илјади тони добра, недопрена храна. Покрај тоа, сигурно има уште неколку илјади тони дополнително од индустријата, трговијата и потрошувачите на големо.
Остатоци од храна
Најголем дел од 75 килограми се овошје и зеленчук, потоа тестенини и печива. Постојат многу причини за ова: Се купува многу повеќе отколку што е потребно и/или храната се складира неправилно. Многумина, исто така, не знаат како да се справат со остатоците.
Употреба на остатоци од Bella Kujna
Постарите меѓу нас живееја низ време што не се карактеризираше со голем менталитет на фрлање. Разговорите со мајка ми на оваа тема ме поттикнаа да подготвам Тепсија со стар леб на бабин начин. Позитивниот одговор ме натера да развијам ваков вид на рецепти. Сега има посебна категорија за рециклирање на мојата страница.
Пица одговара во секое време
Сите ние сакаме пица и тоа не без добра причина. Храната од Неапол е достапна во безброј варијации низ целиот свет. Еден од нив е и рецептот Потпечен стар леб во стил на Пица, исто така рецепт за користење на остатоци. И во моето домаќинство често има остатоци, затоа денес би сакала да ве запознаам со друга варијанта како можете да го ослободите фрижидерот од овие мали остатоци.
Информации за состојките
За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот.
Рецепт
Пица од лиснато тесто и остатоци
Состојки
Состојки за еден плех
- 1 пакување лиснато тесто (24×40 cm)
- 150 г кашкавал (рендан)
- 100 г песто
- 1 пакување моцарела
- 2 домати (мали)
- 1 млад кромид
- 1 пиперка (мала)
- 5-6 маслинки
- 12 парчиња салама
- 1 лажица пармезан (рендан)
- 2 лажици билки (мешани, свежи)
- 1 лажичка сол за домати (сол со билки)
Подготовка
- Пресечете ја на половина моцарелата и исечете ја на парчиња.1 пакување моцарела
- Измијте ги доматите и исечете ги на кругови.2 домати
- Измијте ја пиперката, пресечете ја на половина, извадете ги семките и исечкајте ја на мали парчиња. Исчистете го младиот кромид и исечете го на кругчиња.1 пиперка, 1 млад кромид
- Пармезанот изрендајте го грубо.1 лажица пармезан
- Исечете ги маслинките во фини прстени.5-6 маслинки
- Измијте, сортирајте и ситно исечкајте ги билките.2 лажици билки
- Одвиткајте го лиснатото тесто (или расукајте го правоаголно), ставете го на плех обложен со хартија за печење и премачкајте со песто до работ. Свиткајте ги рабовите на тестото околу 1 см. (Зошто, можете да дознаете во забелешката).1 пакување лиснато тесто, 100 г песто
- Распоредете ги билките и ренданиот кашкавал (оставете 2 лажици кашкавал настрана) рамномерно преку тестото.
- Загрејте ја рерната на 200°C.
- Покријте една третина од пицата со домати и моцарела.
- Покријте ја втората третина од пицата со парчиња салама, малку од пиперката и од младиот кромид.12 парчиња салама
- На последната третина распоредете ги исецканите маслинки, преостанатите парченца пиперка и младото кромитче.
- Посолете ги парчињата моцарела со солта за домати, а на останатиот дел од пицата распоредете го кашкавалот (2 лажици) и пармезанот.
- Ставете го плехот со пица во загреана рерна и печете околу 20 минути.
- Извадете ја прекрасно миризливата пица со остатоци од рерната, сервирајте и послужете.
Забелешка
Информации за исхрана
Вие му служите на семејството разновидна пица со различни вкусови кои имаат едно заедничко: Вкусно!
Уживајте при готвењето и добар апетит!
Ако ви се допадна мојот рецепт, имам уште соодветни идеи на рецепти за вас:
- Освежен стар леб
- Галета со праз и сирење
- Кромид торта co брашно oд цвекло
- Чили кон карне под хаубата од компирпире
- Полнети пиперки со булгур
Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.