Печено месо со јајца на македонски стил

Peceno meso so jajca na makedonski stil-Recept-bellakujna

Многу старо традиционално јадење, брзо и лесно за подготвување.

Понекогаш немате многу време за готвење, но мора да се грижите за вашето семејство. Ова често ми се случува и мене. Така се сетив на јадење од моето детство. Не можете да замислите колку брзо експлодираше мојата желба за ова јадење, и за среќа, ги имав сите состојки во куќата за да започнам со неговото спроведување. Бидејќи оброкот е толку брз и лесен за подготовка и има одличен вкус, морам да ви го представам.

Peceno meso so jajca na makedonski stil-Recepti so meso-bellakujna

Дали месото е здраво?

Без да влезам во дискусија за потрошувачката на месо, само би сакала да го истакнам следново. Месото обезбедува голема количина протеини со висока биолошка вредност и многу други хранливи материи, пред се железо, цинк, селен и витамини од групата Б. Мускулното месо содржи во просек 22 проценти протеини, вклучувајќи многу основни состојки важни за животот- што нашето тело не може само да ги произведе.

Потрошувачката на месо во разумни количини и од животни кои живееле соодветно е добро за луѓето со релативно добро здравје.

Peceno meso so jajca na makedonski stil-Przeno meso-bellakujna

Домашно одгледување животни

Во моето детство, во нашето семејство одгледувавме кокошки, зајаци, кози и свињи. Тие потоа се колеа за лична употреба во одредено време. Кога беше заклана свиња, имаше многу работа и мајка ми секогаш го подготвуваше ова едноставно и брзо јадење за да заштеди време.

Информации за состојките

За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот.

Рецепт


Peceno meso so jajca na makedonski stil-Recept-bellakujna

Печено месо со јајца на македонски стил

Многу старо традиционално јадење, брзо и лесно се подготвува и има одличен вкус.
Припрема 25 minutes
Печење 15 minutes
Вкупно 40 minutes
Порции 4 Порции
Калории за 1 Порција 569.9

Состојки
  

  • 800 г свинско месо (од бут)
  • 6-8 јајца (големина Л.)
  • 1 китка магдонос
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажичка бибер (свежо мелен)
  • 3 лажици маслиново масло
  • 1 лажица свинска маст
  • 1 лажичка буковец (лут)
  • 1 лажичка буковец (благ)

Подготовка
 

  • Исечете го месото на мали парчиња, слично како за гулаш.
    800 г свинско месо
  • Измијте, сортирајте и исецкајте го магдоносот.
    1 китка магдонос
  • Изматете ги јајцата во сад, додадете ½ лажичка сол, ½ лажичка бибер и двата вида на буковец и измешајте се заедно со жица за матење. Додадете го магдоносот во смесата со јајца и промешајте.
    6-8 јајца
  • Загрејте ја рерната на 200°C (рерна со вентилација 180°C).
  • Ставете пола од маслото и маста во тава и загрејте. Прво ставете една половина од месото, запржете го и извадете го на тањир, потоа направете исто и со останатото месо. Вратете го месото од тањирот назад и пржете додека не е готово – видете ја забелешката -. Зачинете со преостанатите сол и бибер.
  • Кога месото е целосно запржено, оставете го во тавата и прелијте ја смесата со јајца преку месото.
  • Ставете ја тавата во загреана рерна и печете 15 минути.
  • По времето за печење, наредете и послужете го брзото и вкусно јадење.
    Peceno meso so jajca na makedonski stil-Serviranje-bellakujna

Забелешка

Зошто пржам месо по делови кога користам големи количини? Сигурно едниот или другиот слушнал дека додека се пржи месото, истекува многу вода и тогаш тоа веќе не е пржено, туку повеќе или помалку варено. Ова може да биде од неколку причини. Од една страна, може да е до шпоретот или до тавата или немате време и се обидувате брзо да го надоместите овој недостаток на време..
Но, причината е: недостаток на топлина. Не затоа што шпоретот е на ниско ниво, туку затоа што не може да обезбеди онолку топлина колку што е потребно. Ве молам замислете го следново. Ја загреавте тавата со масло или маснотии до да речеме 180°C и додадете голема количина месо на температура на фрижидер од 7°С. Што прави топлината? Се обидува да создаде рамнотежа, односно тавата брзо се лади и шпоретот не може да ја снабдува топлината што недостасува толку брзо. Ова предизвикува течноста (протеините) да излезат и таканаречената реакција Мејлард не се јавува. Едноставно кажано: месото не станува кафеаво и крцкаво, туку …
Решението е пржење во делови.

Видео

Јадење Главни Јадења
Потекло Македонија

Информации за исхрана

Нутритивни факти
Печено месо со јајца на македонски стил
Количина по порција
Калории
569.9
% Дневна вредност*
Масти
 
41
g
63
%
Јаглехидрати
 
1.9
g
1
%
Протеини
 
48.2
g
96
%
* Процентуални дневни вредности на хранливи материи на просечен возрасен (8400 kj/2000 kcal) според Регулативата (ЕУ) бр. 1169/2011.
Дали сте го пробале рецептот?Споменете го @bellakujna или користете го хаштагот #bellakujna!

Вие му служите на семејството брзо и лесно јадење со одличен вкус.

Peceno meso so jajca na makedonski stil-Glavni jadenja-bellakujna

Уживајте при готвењето и добар апетит!

Ако ви се допадна мојот рецепт, имам уште соодветни идеи на рецепти за вас:

  1. Брза палачинка од свежа зелка
  2. Полнети пиперки со бел грав
  3. Потпечени тиквички со фил од шпагети
  4. Ќофтиња со соленки
  5. Kрем супа од зеленчук ала мама

Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.