Многу старо традиционално јадење, брзо и лесно за подготвување.
Понекогаш немате многу време за готвење, но мора да се грижите за вашето семејство. Ова често ми се случува и мене. Така се сетив на јадење од моето детство. Не можете да замислите колку брзо експлодираше мојата желба за ова јадење, и за среќа, ги имав сите состојки во куќата за да започнам со неговото спроведување. Бидејќи оброкот е толку брз и лесен за подготовка и има одличен вкус, морам да ви го представам.

Дали месото е здраво?
Без да влезам во дискусија за потрошувачката на месо, само би сакала да го истакнам следново. Месото обезбедува голема количина протеини со висока биолошка вредност и многу други хранливи материи, пред се железо, цинк, селен и витамини од групата Б. Мускулното месо содржи во просек 22 проценти протеини, вклучувајќи многу основни состојки важни за животот- што нашето тело не може само да ги произведе.
Потрошувачката на месо во разумни количини и од животни кои живееле соодветно е добро за луѓето со релативно добро здравје.

Домашно одгледување животни
Во моето детство, во нашето семејство одгледувавме кокошки, зајаци, кози и свињи. Тие потоа се колеа за лична употреба во одредено време. Кога беше заклана свиња, имаше многу работа и мајка ми секогаш го подготвуваше ова едноставно и брзо јадење за да заштеди време.
Информации за состојките
За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот.
Рецепт

Печено месо со јајца на македонски стил
Состојки
- 800 г свинско месо (од бут)
- 6-8 јајца (големина Л.)
- 1 китка магдонос
- 1 лажичка сол
- 1 лажичка бибер (свежо мелен)
- 3 лажици маслиново масло
- 1 лажица свинска маст
- 1 лажичка буковец (лут)
- 1 лажичка буковец (благ)
Подготовка
- Исечете го месото на мали парчиња, слично како за гулаш.800 г свинско месо
- Измијте, сортирајте и исецкајте го магдоносот.1 китка магдонос
- Изматете ги јајцата во сад, додадете ½ лажичка сол, ½ лажичка бибер и двата вида на буковец и измешајте се заедно со жица за матење. Додадете го магдоносот во смесата со јајца и промешајте.6-8 јајца
- Загрејте ја рерната на 200°C (рерна со вентилација 180°C).
- Ставете пола од маслото и маста во тава и загрејте. Прво ставете една половина од месото, запржете го и извадете го на тањир, потоа направете исто и со останатото месо. Вратете го месото од тањирот назад и пржете додека не е готово – видете ја забелешката -. Зачинете со преостанатите сол и бибер.
- Кога месото е целосно запржено, оставете го во тавата и прелијте ја смесата со јајца преку месото.
- Ставете ја тавата во загреана рерна и печете 15 минути.
- По времето за печење, наредете и послужете го брзото и вкусно јадење.
Забелешка
Видео
Информации за исхрана
Вие му служите на семејството брзо и лесно јадење со одличен вкус.

Уживајте при готвењето и добар апетит!
Ако ви се допадна мојот рецепт, имам уште соодветни идеи на рецепти за вас:
- Брза палачинка од свежа зелка
- Полнети пиперки со бел грав
- Потпечени тиквички со фил од шпагети
- Ќофтиња со соленки
- Kрем супа од зеленчук ала мама
Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.