Модри патлиџани во сос од домати и билки

Modri patlidjani vo sos od domati i bilki-Serviranje-bellakujna

Печени парчиња модар патлиџан во медитерански сос полн со вкус и здрави хранливи материи.

Доколку барате јадење кое носи неколку генерации на трпезата и има одличен вкус, брзо и лесно се подготвува, а воедно е и малку здраво, тогаш сте дошле на вистинското место. Како и секогаш, неколку забелешки за поединечни состојки.

Modri patlidjani vo sos od domati i bilki-Podpeceni modri patlidjani-bellakujna

Модри патлиџани – здрави и за добра фигура

Модрите патлиџани се богати со растителни влакна – ве заситуваат и ги поттикнуваат вашите црева. Покрај тоа, модриот патлиџан е богат со хранливи материи, има антиинфламаторно и антиоксидантно дејство. Модриот патлиџан има многу здрави состојки кои влијаат на нашето тело на многу начини. Има само едно нешто што го немаат: калории. Неверојатните 17 kcal на 100 грама модри патлиџани го прават да блесне секој што сака да изгуби тежина.

Едни од моите омилени рецепти со модри патлиџани е Намаз од модар патлиџан.

Домати – исто така зеленчук за слабеење

Со 20 калории на 100 грама домати, тие во никој случај не се инфериорни во однос на нивните роднини. Како доматот влијае на нашето тело? Доматите го зајакнуваат целиот имунолошки систем. Доматот не само што има големи количини на витамин Ц, туку и бројни витамини од групата Б, кои придонесуваат за концентрација. Железото во доматот дава енергија, а фолната киселина штити од стврднување на артериите.

Modri patlidjani vo sos od domati i bilki-Vegetarijansko-bellakujna

Би сакала да ви препорачам два одлични рецепти со домати: Мармалад од домати со портокал и Чизкејк со мармалад од домати како посебени рецепти.

Кромид – здрав и лут

Растенијата од кромид ги содржат таканаречените фруктани како груба храна за човечката исхрана. Имаат пробиотичко дејство, што значи дека служат како храна за „добрите“ бактерии во дебелото црево и го подобруваат составот на цревната флора. Кромидот има и антиинфламаторно и антимикробно дејство и помага при кашлица и болки во ушите. Црвениот кромид особено може да го намали нивото на холестерол. Истражувањата покажаа дека кромидот може успешно да го спречи ракот.

Modri patlidjani vo sos od domati i bilki-Prilog-bellakujna

Постојат многу причини да јадете уште повеќе кромид. Како и со доматите, не можам да замислам кујна без кромид. Кромид торта co брашно oд цвекло и Динстано месо со кромид и бело вино импресивно ја покажуваат разновидноста на кромидот.

Информации за состојките

За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот.

Рецепт


Modri patlidjani vo sos od domati i bilki-Serviranje-bellakujna

Модри патлиџани во сос од домати и билки

Печени парчиња модар патлиџан во медитерански сос полн со вкус и здрави хранливи материи.
Припрема 30 minutes
Печење 45 minutes
Вкупно 1 hour 15 minutes
Порции 4 Порции
Калории за 1 Порција 404.2

Состојки
  

  • 2 модри патлиџани (големи)
  • 700 гр сос од домати
  • 2 топчиња моцарела
  • 1 кромид (црвен)
  • 3-4 чешниња лук
  • 2-3 лажици билки (сецкани – оригано, мајчина душица, магдонос)
  • 1 лажичка вегета
  • 1 лажичка бибер (свежо мелен)
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажиче сол со билки
  • 50 мл вода (топла)
  • 3 лажици маслиново масло за маринирање
  • 1 лажица маслиново масло за пржење

Подготовка
 

  • Измијте ги модрите патлиџани, одсечете ги стеблата и исечете ги по должина на парчиња со дебелина од околу 5 мм. Премачкајте ги парчињата модар патлиџан со 3 лажици масло.
    2 модри патлиџани, 3 лажици маслиново масло за маринирање
  • Излупете и ситно исечкајте ги кромидот и лукот.
    1 кромид, 3-4 чешниња лук
  • Измијте, сортирајте и ситно исечкајте ги билките.
    1 лажиче сол со билки
  • Загрејте грил тава или грил тостер. Печете ги модрите патлиџани од двете страни, добивајќи типична шема на скара.
  • Зачинете ги парчињата со малку вегета и оставете ги настрана.
  • Загрејте ја рерната на 220°C (рерна со циркулирачки воздух 200°C).
  • Во огноотпорна рамна тава со капак ставете го маслото за пржење, загрејте го и во него пропржете го кромидот исечкан на коцки. Кога ќе стане прозирен, додадете го лукот и пропржете.
    1 кромид, 1 лажица маслиново масло за пржење, 3-4 чешниња лук
  • Додадете го сосот од домати и водата и зачинете со сол, бибер и зеленчук и измешајте се заедно.
    700 гр сос од домати, 1 лажичка вегета, 1 лажичка сол, 1 лажичка бибер
  • Додадете ги билките во сосот од домати и промешајте.
    2-3 лажици билки
  • Ставете ги парчињата модри патлиџани врз сосот од домати и лесно притиснете надолу. Ставете го капакот и ставете го садот во загреана рерна 30 минути.
  • Во меѓувреме, исечете ја моцарелата.
    2 топчиња моцарела
  • По 30 минути извадете ја тавата од рерна, извадете го капакот и оставете го на страна.
  • Распоредете ги парчињата моцарела врз модрите патлиџани и зачинете со солта со билки.
    1 лажиче сол со билки
  • Тавата, непокриена, ставете ја во рерна и печете уште 15 минути.
  • Извадете ја убаво заруменетата тепсија од рерна, наредете и послужете.
    Modri patlidjani vo sos od domati i bilki-Rezept-bellakujna
Јадење Главни Јадења, Прилози
Потекло Македонско, Медитеранско

Информации за исхрана

Нутритивни факти
Модри патлиџани во сос од домати и билки
Количина по порција
Калории
404.2
% Дневна вредност*
Масти
 
26.7
g
41
%
Јаглехидрати
 
20.4
g
7
%
Протеини
 
17.4
g
35
%
* Процентуални дневни вредности на хранливи материи на просечен возрасен (8400 kj/2000 kcal) според Регулативата (ЕУ) бр. 1169/2011.
Дали сте го пробале рецептот?Споменете го @bellakujna или користете го хаштагот #bellakujna!

На семејството му служите многу вкусна и едноставна тепсија која предизвикува голема зависност.

Modri patlidjani vo sos od domati i bilki-Podpeceni modri patlidjani-bellakujna

Добар апетит и забавувајте се испробувајќи го овој рецепт!

Ако ви се допадна мојот рецепт, имам уште соодветни идеи на рецепти за вас:

  1. Мусака од тиквички на бабин начин
  2. Потпечена брокула со сос од домати
  3. Брокула со пржен зеленчук и сусам
  4. Тепсија со савојска зелка и кнедли од компир
  5. Прокељ и зеленчук под хауба од презла и пармезан

Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.