Крем супа од тиква и ореви

Krem supa od tikva i orevi-Recept-bellakujna

Тиква батернат и орев во совршена хармонична комбинација со одличен вкус.

Тиквата батернат е една од омилените во мојата есенска и зимска кујна. Со својот убав вкус, може да се користи и во солена и во слатка кујна.

Krem supa od tikva i orevi-Corbi-bellakujna

Тиква – сеопфатна во кујната

Големината на Тиквата батернат што ја купив оваа година беше меѓу еден и еден и пол килограм. Тоа значи дека е доволна за најмалку 2 јадења. На пример за шницлата од тиква со крем сос од сирење и оваа супа.

Самата тиква е нискокалорична, многу здрава, ароматична и вистински сеопфатна во кујната.

Покрај тоа, тиквата е здрав и важен снабдувач на витамини (вклучувајќи бета-каротен како претходник на витаминот А), минерали (вклучувајќи калиум, магнезиум, калциум, железо) и растителни влакна.

Морам да ви ги предложам и моите најомилени јадења од тиква: Штрудла од тиква, јаболка и брусница и Макарони-Јуфки со сос од тиква и лук и да ве поддржам во почесто конзумирање на овој прекрасен зеленчук.

Krem supa od tikva i orevi-Vegetarijansko-bellakujna

Ореви – добри масти и витамини

Оревите имаат многу висока содржина на мононезаситени и полинезаситени масни киселини. Сепак, поради содржината на масти од преку 60 проценти, тие се и доста калорични. Витаминот Е го има и во оревите. Витамините од групата Б се наоѓаат и во оревите.

Информации за состојките

За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот.

Рецепт


Krem supa od tikva i orevi-Recept-bellakujna

Крем супа од тиква и ореви

Батернат тиква и орев во совршена хармонична комбинација со одличен вкус.
Припрема 25 minutes
Вкупно 25 minutes
Порции 4 Порции
Калории за 1 Порција 308.8

Состојки
  

  • ½ тиква батернат (околу 550 гр)
  • 1 кромид
  • 2 чешниња лук
  • 1 морков
  • 1 јаболко (кисело на пример Боскоп)
  • 50 гр ореви (сецкани)
  • 1 парче ѓумбир (1-1,5 см)
  • 100 гр кисела павлака
  • 2 лажици магдонос (сецкан)
  • 2 лажици маслиново масло
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажичка веѓета
  • 1 лажичка бибер (свежо мелен)
  • 2 лажички буковец (благ или љут)
  • 1000-1200 мл врела вода

Подготовка
 

  • Тиквата исечкајте ја на кришки, излупете ја и исечете ја на големи коцки. Излупете го ѓумбирот на ист начин и исечете го на поголеми парчиња.
    ½ тиква батернат, 1 парче ѓумбир
  • Излупете ги лукот, кромидот и морковот и исечете ги на мали парчиња.
    1 кромид, 2 чешниња лук, 1 морков
  • Јаболкото измијте го, исечете го на четвртини, излупете го, извадете го јадрото и исечете го на парчиња. (За складирање, видете во забелешката).
    1 јаболко
  • Измијте, сортирајте и грубо исечкајте го магдоносот.
    2 лажици магдонос
  • Во тенџере за супа ставете го маслиновото масло, кромидот и морковот и пропржете ги. Кога кромидот ќе почне да станува прозирен, додадете го лукот и продолжете со пржење.
  • Додадете ги парчињата тиква и пропржете ги и нив.
  • Додадете го ѓумбирот и измешајте.
  • Додадете ги парчињата јаболка и сечканите ореви и пропржете.
  • Зачинете со сол, бибер, вегета и буковец.
    1 лажичка сол, 1 лажичка веѓета, 2 лажички буковец, 1 лажичка бибер
  • Полијте со врела вода, измешајте, ставете го капакот за брзо готвење (се однесува на експресно тенџере) и варете уште 10 минути или (во нормално тенџере околу 20-25 мин). Користењето нормално тенџере го удвојува времето за готвење (види забелешка).
    1000-1200 мл врела вода
  • Кога ќе заврши времето за готвење, додадете ја павлаката и магдоносот, промешајте и сè испасирајте со рачен блендер.
    100 гр кисела павлака, 2 лажици магдонос
  • Сервирајте и послужете ја извонредно вкусната супа.
    Krem supa od tikva i orevi-Serviranje-bellakujna

Забелешка

  1. При сечење на јаболко или лупење компири, клеточните ѕидови се сечат. Полифенолите содржани во него, таканаречени секундарни растителни материи, а ензимите реагираат на кислородот во воздухот и доаѓа до оксидација, кафеава боја. За да се спречи оваа реакција, треба да се чува кислородот подалеку. Откако ќе ги излупем и исечкам јаболките или компирите, ги ставам во херметички затворена доза, на овој начин го чувам кислородот подалеку од храната.
  2. Информациите за водата погоре и времето на подготовка се однесуваат на употребата на експресно тенџере. Кога користите обично тенџере, потребни ви се околу 200 ml повеќе вода за испарување. Времето на готвење тогаш е исто така малку подолго.

Видео

Јадење Супи
Потекло Германија

Информации за исхрана

Калории: 308.8kcal | Јаглехидрати: 16.3g | Протеини: 6g | Масти: 23.7g
Дали сте го пробале рецептот?Споменете го @bellakujna или користете го хаштагот #bellakujna!

Вие му служите на семејството одлична крем супа од тиква со фина конзистентност.

Krem supa od tikva i orevi-Zdravi supi-bellakujna

Добар апетит и забавувајте се испробувајќи го овој рецепт!

Ако ви се допадна мојот рецепт, имам уште соодветни идеи на рецепти за вас:

  1. Бомбици од тиква и лешници
  2. Њоки со пржена тиква
  3. Потпечени тиквички со фил од шпагети
  4. Пунч од тиква и портокал
  5. Kрем супа од зеленчук ала мама

Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.