Лепчиња со сусам меки како душа.
Сите пријатели на добра и вкусна плескавица знаат дека вкусот на плескавицата стои или паѓа заедно со лепчињата, а потоа доаѓаат и останатите состојки за филот.

Кај нас плескавиците доаѓаат само меѓу домашните лепчиња за хамбургер бидејќи едноставно се подобри и поздрави од индустриските производи.
На интернет можете да најдете многу добри рецепти. Постојат соодветни рецепти за различни видови хамбургери. Денеска би сакала да ве запознаам со мојот рецепт за меки, воздушни хамбургер лепчиња.

Плескавиците во хамбургер лепчиња се популарна храна и за помладите и за постарите генерации, а особено за децата.
Информации за состојките
За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот.
Рецепт

Хамбургер лепчиња со сусам
Состојки
- 500 гр гр брашно
- 200 мл млеко (1,5% мрснина, млако)
- 50 гр маргарин (собна температура)
- 125 мл вода (млака)
- 1 лажичка сол
- ½ лажичка шеќер
- 1 пакетче квасец (сув)
- 1 лажица сусам
- 1 лажица млеко (1,5% мрснина)
Подготовка
- Брашното просејте го низ сито во сад, додадете ги солта, шеќерот и квасецот и измешајте.500 гр гр брашно, 1 лажичка сол, ½ лажичка шеќер, 1 пакетче квасец
- Во сад за месење ставете го топлото млеко, млаката вода и маргаринот.200 мл млеко, 125 мл вода, 50 гр маргарин
- Додадете ја смесата со брашно. Ставете го садот за месење во кујнскиот робот и месете со куката за тесто околу 10 минути за да добиете хомогено тесто. Тестото по желба можете да го замесите и со рака.
- Покријте го тестото и оставете го да нарасне на топло место околу 30-60 минути, тестото треба приближно да се удвои во големина.
- Откако ќе нарасне, размесете го тестото на набрашнета работна површина.
- Поделете го тестото со помош на картичка за тесто.
- Потоа формирајте топки со тежина од 80-100 гр. Ставете ги на работната површина со мазната страна нагоре.
- Топчињата од тесто притиснете ги рамно и во круг и ставете ги на плех обложен со хартија за печење.
- Кога ќе се формираат сите лепчиња, повторно покријте и оставете да нараснат по втор пат.
- Загрејте ја рерната на 190°C (рерна со вентилација 170°C).
- По околу 30 минути, лепчињата намачкајте ги со млеко, посипете ги со сусам и ставете го плехот во загреанатa рерна.1 лажица сусам, 1 лажица млеко
- Времето за печење е 20-25 минути, а мирисот на хамбургер лепчињата полека се шири од кујната во другите простории и го привлекува семејството.
- По кратко време на ладење, хамбургер лепчињата може да се наполнат, наредат и послужат.
Информации за исхрана
Вие му послужувате на семејството кадифени хамбургер лепчиња со неспоредлив вкус, кои не само што се погодни за криење на плескавици, туку можат да се јадат и со или без ништо.

Добар апетит и забавувајте се испробувајќи ги!
Ако ви се допадна мојот рецепт, имам уште соодветни идеи на рецепти за вас:
- Леб со фил од семки
- Тепсија со стар леб на бабин начин
- Потпечен стар леб во стил на Пица
- Освежен стар леб
- Галета со праз и сирење
Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.