Невообичаена палачинка со одличен вкус.
Ако барате ново гарнирче или ново и необично јадење што мора да им се допадне на вашите најблиски, тогаш треба да читате понатаму. Денес би сакала да ве запознаам со едно јадење, кое можете да го искористите за приближување на децата да јадат повеќе зеленчук. Палачинка од свежа зелка.
Палачинки
Палачинките се јадења направени од брашно, јајца и млеко. Бидејќи се врзуваат со брашно, палачинките се разликуваат од омлетите. Денес би сакала да ве запознаам со друг вид палачинки. Врз основа на горенаведената дефиниција, вклучува јајца и млечни производи.
Главната состојка, сепак, е шпицастата зелка.
Шпицаста зелка, лесно сварлива
Зашилената зелка е здрава и нискокалорична. Таа е една од особено сварливите и лесно подносливи видови на зелка. Обично подобро ја поднесуваат луѓето што се чувствителни на зелка. Зашилената зелка содржи многу влакна и на тој начин го стимулира варењето.
Алтернативно, шпицастата зелка можете да ја замените со бела зелка, црвена зелка или зелка од савоа. Тука треба малку да ги прилагодите времињата за готвење. Кога се пржи во тава, на белата и црвената зелка им треба малку повеќе време, а за савовата зелка е потребно исто време.
Информации за состојките
За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот.
Рецепт
Брза палачинка од свежа зелка
Состојки
- 300 г свежа зелка (шпицаста, рендана)
- 2 јајца
- 1 кромид (црвен)
- 1 црвена пиперка
- 100 г кисела павлака
- 50 г брашно
- 1 лажичка прашок за пециво
- 4 лажици маслиново масло за пржење
- 1 лажичка сол
- 1 лажичка бибер (свежо мелен)
- 1 лажичка вегета
- 1 лажичка сок од лимон
Подготовка
- Отстранете ги надворешните лисја на зелката, преполовете ја и изрендајте или исечете ја ситно.300 г свежа зелка
- Измијте и избришете ги пиперките, исечете ги на половина, извадете го јадрото и исечете ги на мали парчиња. Излупете го кромидот и исечете го на коцки.1 кромид, 1 црвена пиперка
- Ставете го маслото (2 лажици) во голема тава, додадете ги кромидот и пиперката и пржете кратко, мешајќи повремено.
- Додадете ја зелката и пржете со неа. Пржете ја зелката додека не е пола готова. Ова трае околу 3-5 минути.
- Додадете сок од лимон и еден дел од зачините и измешајте. Потоа оставете ја тавата настрана да се излади.
- Брашното и прашокот за пециво просејте ги во сад и измешајте.50 г брашно, 1 лажичка прашок за пециво
- Во сад за матење изматете ги јајцата, додадете ја павлаката и промешајте.2 јајца, 100 г кисела павлака
- Додадете ја смесата од брашно и промешајте.
- Додадете ги преостанатите зачини и измешајте.
- Додадете го зеленчукот што се олади во меѓувреме во мешавината брашно-јајца и промешајте до хомогена маса.
- Ставете маслиново масло (2 лажици) во голема тава (24-26 см) и загрејте го.
- Истурете ја смесата за палачинки и измазнете ја.
- Ставете капак. Топлината треба да биде 30-40 проценти од целиот капацитет на шпоретот. За повеќе информации, погледнете ја забелешката.
- По околу 10 минути, ставете тањир наопаку на палачинката и држете ја со едната рака, а со другата рака свртете ја тавата, така што тањирот е на дното, а тавата е наопаку. Превртувајќи ја на овој начин, палачинката лежи наопаку на тањирот.
- Ставете ја тавата назад на шпоретот и лизнете ја палачинката од тањирот во тавата.
- Вратете го капакот и пржете ја палачинката уште 10 минути.
- Кога ќе истече ова време, извадете ја палачинката со златно кафеава боја од тавата, наредете и послужете.
Забелешка
- Во овој рецепт важна е контрола на температурата. Сепак, точна спецификација не е можна. Бидејќи секој шпорет и секој сад за готвење е различен и различно реагира. Затоа, можна е само приближна индикација. Ако, на пример, некој зборува за 1/3 енергија, тогаш тоа значи за шпорет со 6 поделби: се става на 2 ка. Со 9 поделби: се става на 3-4 ка и со 12 поделби: се става на 4-5 ка.
- Ако зеленчукот треба да се измие од хигиенски причини, препорачувам да го сушите зеленчукот со кујнска крпа или хартиена крпа. Не прска толку многу кога го пржете, затоа што штом капките од вода ќе дојдат во контакт со жешката маснотија, буквално експлодираат. Ова исто така заштедува многу работа за чистење.
Видео
Информации за исхрана
Вие му служите на семејството еден фантастичен прилог. Палачинката исто така може да се послужи и како главно вегетаријанско јадење за 1-2 лица.
Добар апетит и забавувајте се испробувајќи ја!
Ако ви се допадна мојот рецепт, имам соодветни идеи на рецепти за вас:
- Потпечени тиквички со фил од шпагети
- Чили кон карне под хауба од пире
- Тортелини на медитерански начин
- Макарони-Јуфки со сос од тиква и лук
- Полнети пиперки со бел грав
Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.