Вкусна закуска со туна и многу зеленчук; Лесна храна за прсти.
Барате нешто да грицкате за следната вечер на Нетфликс, има некој изненадувачки посетител или треба да подготвите нешто за следната забава или прослава. Кога не сте подготвени, кај многу луѓе избувнува паника.

За да не избие оваа паника, денес ќе ви покажам брзо подготвена закуска со одличен вкус. Толку вкусно, што гостите ќе сакаат пак да дојдат.
Туна
Колку всушност е здрава туната? Туната е многу богата со протеини и разни минерали како што се железо, цинк, магнезиум и јод. Друга посебна карактеристика е неговата содржина на важните омега-3 масни киселини, со кои лососот исто така добива бодови.
Туната ретко се јаде свежа, повеќе луѓе ја јадат конзервирана. Во споредба со свежата верзија, хранливата вредност овде е малку поинаква.

Бидејќи рибата обично се конзервира во масло, таа содржи и до 30% повеќе масти, односно калории. На пример, ако рибата е натопена во сончогледово масло, таа содржи и повеќе витамин Е.
За празници, посни прослави или за секој ден уште една вкусна салата.
Информации за состојките
За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот.
Рецепт

Брускети со туна и пченка
Состојки
- 12 парчиња брускети
- 1 конзерва туна во масло (исцедена тежина 140 гр)
- 1 црвена пиперка (мала)
- 1 кромид (црвен, мал)
- 3 лажици пченкарни зрна (од доза)
- 2-3 лажици маслиново масло
- ½ китка магдонос
- ½ лажичка сол
- ¼ лажичка бибер (свежо мелен)
- ½ лажичка буковец (благ или лут)
- 1 лажичка сок од лимон
Подготовка
- Исцедете ја туната во цедалка. Во цедалка исцедете ги и зрната пченка.1 конзерва туна во масло, 3 лажици пченкарни зрна
- Пиперката измијте ја, исечете ја на четвртини, извадете ги семките и исецкајте ја на ленти.1 црвена пиперка
- Излупете и исечете го кромидот на четвртини, а потоа исецкајте го на тенки прстени.1 кромид
- Измијте, сортирајте и грубо исецкајте го магдоносот.½ китка магдонос
- Во сад ставете ја туната и другите состојки. Додадете маслиново масло, сол, бибер, буковец и сок од лимон и измешајте сè заедно.½ лажичка сол, ¼ лажичка бибер, ½ лажичка буковец, 1 лажичка сок од лимон, 2-3 лажици маслиново масло
- Додадете го магдоносот и промешајте.
- Парчињата брускети исечете ги под кос агол. Секогаш сечам под агол за да биде поголема површината за преливот.
- Испечете ги кришките брускети од двете страни во тава без масло.
- Печените кришки покријте ги со салатата од туна, наредете, посипете со малку магдонос и послужете.
Забелешка
Информации за исхрана
На семејството и гостите им послужувате прекрасна закуска со одличен вкус.

Добар апетит и забавувајте се додека ја испробувате!
Ако ви се допадна мојот рецепт, имам уште соодветни идеи на рецепти за вас:
- Полнети јајца со лосос и колбас
- Ролнички со спанаќ и бел грав
- Полжави од лиснато тесто со пушена пастрмка
- Ташнички од лиснато тесто со тиквички и пармезан
- Намаз од модар патлиџан
Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.