Сочна и ароматична торта со фина глазура.
Торта за секој ден, за прослави, за роденден… Тортата е секогаш инспиративна и има особено добар вкус со шоља кафе. Совршена за кафе-муабет. Денес би сакала да ви претставам една прекрасна торта. Торта со одличен вкус, сочна конзистентност и фина глазура.
Како и секогаш, уште неколку реченици за состојките.
Афион – ситни зрна, одличен вкус
Посебно поволниот состав на неговите масни киселини е она што е посебно за афионот. Покрај тоа, семките од афион се богати со железо, калциум, калиум и магнезиум. Овие супстанции го зајакнуваат нашето срце, мозок и мускули.
Пред неколку децении, луѓето требало да бидат внимателни со јадењето афион, а децата целосно да се држат настрана од тоа. Причината за овие ограничувања била опиумскиот алкалоид морфин, кој предизвикува зависност и спиење, содржан во млечниот сок во семето од афионот. Во нашите географски широчини, морфинот одамна се одгледува од семе од афион. Здравствените грижи за конзумирањето на семе од афион сега се неосновани.
За крај, би сакала да ви ја препорачам вкусната Веганска торта со јаболка и кокос.
Информации за состојките
За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот.
Рецепт
Торта со афион, лешници и рум
Состојки
Состојки за калап за торта Ø 24 см
- 2 јајца (големина М)
- 120 гр суров шеќер од трска (алтернативно бел шеќер)
- 200 гр јогурт
- 200 гр брашно
- 100 гр семе од афион
- 50 гр лешници (сечкани)
- 5 лажици рум
- 10 лажици масло
- 1 пакетче прашок за пециво
- 2 лажички екстракт од ванила (или ванилин шеќер)
- 1 лимета (сок и кора)
Топинг
- 200 гр крем сирење
- 70 гр шеќер во прав
- 1 лажичка сок од лимета
- 1 лажичка екстракт од ванила
Подготовка
- Брашното просејте го во сад, додадете ги афионот, лешниците и прашокот за пециво и измешајте.200 гр брашно, 100 гр семе од афион, 50 гр лешници, 1 пакетче прашок за пециво
- Изрендајте ја кората од лиметата и потоа исцедете ја.1 лимета
- Во сад за матење ставете ги шеќерот и јајцата и изматете ги со рачен миксер или кујнски робот додека не станат пенасти.2 јајца, 120 гр суров шеќер од трска
- Во смесата со јајца и шеќер додадете ги јогуртот, румот, маслото, кората и сокот од лимета (резервирајте една лажичка од сокот од лимета за глазурата). Измешајте ги сите состојки со жица до хомогена маса.200 гр јогурт, 5 лажици рум, 10 лажици масло, 1 лимета
- Додадете ги сувите состојки во садот за матење и измешајте ги добро за да добиете мазно тесто.
- Загрејте ја рерната на 180°C (рерна со вентилација 160°C).
- Подмачкајте го калапот со масло или обложите го со хартија за печење.
- Истурете го тестото во подготвениот калап и измазнете го.
- Тортата ставете ја во рерна да се пече околу 35 минути.
Во меѓувреме подгответе го топингот.
- За да го направите ова, ставете го крем сирењето во сад, посипете го шеќерот во прав, просеано низ цедалка, додадете 1 лажичка сок од лимета и лажичка екстракт од ванила и измешајте со миксер за да добиете мазен топинг. Смесата ставете ја во фрижидер.200 гр крем сирење, 70 гр шеќер во прав, 1 лажичка сок од лимета, 1 лажичка екстракт од ванила
- Откако ќе истече времето за печење, направете го тестот со дрвено стапче, како што е наведено во забелешката.
- Ако овој тест е успешен, извадете ја миризливата торта од рерна и оставете ја да се олади.
- Кога колачот ќе се излади, намачкајте го со кремот и измазнете го.
- Декорирајте по желба, наредете и послужете ја миризливата и вкусна торта.
Забелешка
Информации за исхрана
На семејството и на гостите им послужувате торта со извонреден вкус.
Добар апетит и забавувајте се испробувајќи го овој рецепт!
Ако ви се допадна мојот рецепт, имам уште соодветни идеи на рецепти за вас:
- Кекс-Нутела торта со фин крем
- Маскарпоне крем со брауни штрудла и портокал
- Сочни коцки со цреши и урми
- Сочни коцки со цреши и урми
- Чизкејк со мармалад од домати
Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.