Печена шпицаста зелка

Pecena spicasta zelka-Recept-bellakujna

Вегански-посен прилог, здрав, брз и полн со вкус.

Најдобрата сезона за зелка е зимата? Не, далеку од тоа! Веќе во лето, деликатен член на семејството на зелка го воодушевува непцето: шпицастата зелка. Помалата сестра на белата зелка е многу брза и може да се најде во продавниците како прва зелка уште во мај / јуни.

Pecena spicasta zelka-posna hrana-bellakujna

Шпицаста зелка

Благодарение на нјезината брзина, има деликатна и лабава структура и малку изразена арома на зелка. Аромата потсетува на путер, ореви и карфиол. Таа е прекрасно погодна за салати или суров зеленчук. Во Баден-Виртемберг луѓето ја знаат и ја сакаат шпицастата зелка, која таму со векови се преработува во кисела зелка.

Поради своите ароми, структура, вкус и состојки, зашилената зелка може да се користи речиси цела година. Без разлика дали е печена на скара, пржена, печена во рерна, динстана на пареа, варена или подготвена на било кој начин, зашилената зелка секогаш има добар вкус.

Шпицастата зелка е здрава

Најдоброто нешто: Шпицастата зелка исто така може да биде здрава.

Зашилената зелка го поддржува имунолошкиот систем благодарение на високата содржина на витамин Ц (47 милиграми на 100 g) и изобилството на влакна.

Ги спречува настинките благодарение на високата содржина на цинк (224 микрограми на 100 грама зелка).

Pecena spicasta zelka-Zdrava hrana-bellakujna

Посочената зелка го одржува варењето погодно благодарение на обилните влакна.

Содржи многу вредни растителни супстанции кои го спречуваат процесот на стареење и поради ниската калорична содржина е погодна и за диети.

Денес би сакала да ве запознаам со прилог со шпицаста зелка.

Информации за состојките

За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот. 

Рецепт


Pecena spicasta zelka-Recept-bellakujna

Печена шпицаста зелка

Печена шпицаста зелка, кревка, лесно сварлива, полна со здрави состојки и со одличен вкус.
Припрема 10 minutes
Печење 30 minutes
Вкупно 40 minutes
Порции 4 Порции
Калории за 1 Порција 242.7

Состојки
  

  • 1 шпицаста зелка (замена мека зелка, околу 1 кг)
  • 4 лажици маслиново масло
  • 2 лажици масло од орев (замена маслиново масло)
  • 3 лажици оцет од орев (замена балсамичен оцет, бел)
  • 1 лажичка бибер (свежо мелен)
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажичка вегета

Подготовка
 

  • Исчистете, измијте и исечете ја на четири дела зашилената зелка.
    1 шпицаста зелка
  • Ставете ги четвртинките на плех обложен со хартија за печење.
  • Од маслото, оцетот и зачините направете маринада.
    4 лажици маслиново масло, 2 лажици масло од орев, 3 лажици оцет од орев, 1 лажичка бибер, 1 лажичка сол, 1 лажичка вегета
  • Загрејте ја рерната на 200 ° C (со конвекција 180 ° C).
  • Нанесете ја оваа смеса на исечените површини на зашилената зелка со четка, така што да може да навлезе во шуплините.
  • Ставете го плехот со зелка во загреана рерна и печете околу 30 минути.
  • Извадете ја од рерна, наредете и послужете ја вкусната зелка, која посебно е погодна за посни денови.
    Pecena spicasta zelka-Serviranje-bellakujna

Забелешка

  1. Овој рецепт е за прилог за 4 лица, исто така, лесно може да се претвори во прекрасно веганско/посно главно јадење за 2 лица.
  2. Ако немате шпицаста зелка може да употребите бела мека зелка. Наместо да ја поделите на чети дела, може да ја исечете на кругови дебели околу 1 цм.
Јадење Главни Јадења, Прилози
Потекло Германија

Информации за исхрана

Нутритивни факти
Печена шпицаста зелка
Количина по порција
Калории
242.7
% Дневна вредност*
Масти
 
18.1
g
28
%
Јаглехидрати
 
11.4
g
4
%
Протеини
 
5.5
g
11
%
* Процентуални дневни вредности на хранливи материи на просечен возрасен (8400 kj/2000 kcal) според Регулативата (ЕУ) бр. 1169/2011.
Дали сте го пробале рецептот?Споменете го @bellakujna или користете го хаштагот #bellakujna!

Вие  му служите одличен прилог на семејството со фантастичен вкус и прекрасни ароми.

Pecena spicasta zelka-Zdrava hrana-bellakujna

Добар апетит и забавувајте се испробувајќи го овој рецепт!

Ако ви се допадна мојот рецепт, имам уште соодветни идеи на рецепти за вас:

  1.  Њоки со пржена тиква
  2. Полнети пиперки со булгур
  3. Потпечени тиквички со фил од шпагети
  4. Брокула со пржен зеленчук и сусам
  5. Брза палачинка од свежа зелка

Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.