Вегански-посен прилог, здрав, брз и полн со вкус.
Најдобрата сезона за зелка е зимата? Не, далеку од тоа! Веќе во лето, деликатен член на семејството на зелка го воодушевува непцето: шпицастата зелка. Помалата сестра на белата зелка е многу брза и може да се најде во продавниците како прва зелка уште во мај / јуни.

Шпицаста зелка
Благодарение на нјезината брзина, има деликатна и лабава структура и малку изразена арома на зелка. Аромата потсетува на путер, ореви и карфиол. Таа е прекрасно погодна за салати или суров зеленчук. Во Баден-Виртемберг луѓето ја знаат и ја сакаат шпицастата зелка, која таму со векови се преработува во кисела зелка.
Поради своите ароми, структура, вкус и состојки, зашилената зелка може да се користи речиси цела година. Без разлика дали е печена на скара, пржена, печена во рерна, динстана на пареа, варена или подготвена на било кој начин, зашилената зелка секогаш има добар вкус.
Шпицастата зелка е здрава
Најдоброто нешто: Шпицастата зелка исто така може да биде здрава.
Зашилената зелка го поддржува имунолошкиот систем благодарение на високата содржина на витамин Ц (47 милиграми на 100 g) и изобилството на влакна.
Ги спречува настинките благодарение на високата содржина на цинк (224 микрограми на 100 грама зелка).

Посочената зелка го одржува варењето погодно благодарение на обилните влакна.
Содржи многу вредни растителни супстанции кои го спречуваат процесот на стареење и поради ниската калорична содржина е погодна и за диети.
Денес би сакала да ве запознаам со прилог со шпицаста зелка.
Информации за состојките
За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот.
Рецепт

Печена шпицаста зелка
Состојки
- 1 шпицаста зелка (замена мека зелка, околу 1 кг)
- 4 лажици маслиново масло
- 2 лажици масло од орев (замена маслиново масло)
- 3 лажици оцет од орев (замена балсамичен оцет, бел)
- 1 лажичка бибер (свежо мелен)
- 1 лажичка сол
- 1 лажичка вегета
Подготовка
- Исчистете, измијте и исечете ја на четири дела зашилената зелка.1 шпицаста зелка
- Ставете ги четвртинките на плех обложен со хартија за печење.
- Од маслото, оцетот и зачините направете маринада.4 лажици маслиново масло, 2 лажици масло од орев, 3 лажици оцет од орев, 1 лажичка бибер, 1 лажичка сол, 1 лажичка вегета
- Загрејте ја рерната на 200 ° C (со конвекција 180 ° C).
- Нанесете ја оваа смеса на исечените површини на зашилената зелка со четка, така што да може да навлезе во шуплините.
- Ставете го плехот со зелка во загреана рерна и печете околу 30 минути.
- Извадете ја од рерна, наредете и послужете ја вкусната зелка, која посебно е погодна за посни денови.
Забелешка
- Овој рецепт е за прилог за 4 лица, исто така, лесно може да се претвори во прекрасно веганско/посно главно јадење за 2 лица.
- Ако немате шпицаста зелка може да употребите бела мека зелка. Наместо да ја поделите на чети дела, може да ја исечете на кругови дебели околу 1 цм.
Информации за исхрана
Вие му служите одличен прилог на семејството со фантастичен вкус и прекрасни ароми.

Добар апетит и забавувајте се испробувајќи го овој рецепт!
Ако ви се допадна мојот рецепт, имам уште соодветни идеи на рецепти за вас:
- Њоки со пржена тиква
- Полнети пиперки со булгур
- Потпечени тиквички со фил од шпагети
- Брокула со пржен зеленчук и сусам
- Брза палачинка од свежа зелка
Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.