Традиционален рецепт со одличен вкус во ново руво.
Започнува сезоната на сливи и имате неодолива желба за вкусна торта со посебен вкус? Тогаш e пожелно да читате понатаму.
Традиционални рецепти
Од реакциите на моите рецепти, кои ги позајмив од баба ми и мајка ми, можете да заклучите дека сите ги сакаме овие стари јадења. Дури и денес, еден од овие стари рецепти ја формира основата на оваа превкусна торта. Подготвувањето и состојките ги прилагодив на денешните стандарди.
Сливите се вкусни и здрави
Прекрасните сливи убедуваат со висока содржина на разни Б витамини, кои имаат позитивен ефект врз нашиот метаболизам и нервниот систем. Хормонот на среќата серотонин, исто така, игра улога тука. Покрај тоа, има многу провитамин А – за очите и кожата – и релевантни количини на минерали и елементи во трагови како цинк, бакар и калциум.
Кокосово масло во кујната
Кокосовото масло е чиста природна маст со широк опсег на употреба во кујната. Тоа е неосетливо и отпорно на топлина, што спречува формирање на транс масни киселини за време на пржење, фритирање и печење.
Информации за состојките
За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот.
Рецепт
Торта од модри сливи и кокос со тестени трошки
Состојки
Состојки за тепсија со Ø 26 см
- 270 г брашно
- 200 г кокосова маст (органска, мека)
- 200 г шеќер од сурова трска (алтернативно нормален шекер)
- 80 г кокос
- 2 јајца (големина М)
- ½ лимон (кора и сок)
- 1 пакетче прашок за пециво
- 1 кг модри сливи
- 3 лажици кафеав шеќер
- 2 лажички екстракт од ванила (алтернативно 1 пакетче ванилин шеќер)
Подготовка
- Измијте ги сливите, пресечете ги на половина, извадете ги семките и исечете ги на 4-6 кришки во зависност од нивната големина.1 кг модри сливи
- Ставете ги парчињата во сад, посипете ги со кафеав шеќер и измешајте.1 кг модри сливи, 3 лажици кафеав шеќер
- Во подлабок сад просејте го брашното и прашокот за пециво низ сито, потоа додадете 50 гр кокос и измешајте.270 г брашно, 80 г кокос, 1 пакетче прашок за пециво
- Во сад за матење ставете го кокосовото масло со шеќерот од сурова трска и изматете го со рачен миксер или со кујнска машина додека не стане пенасто.200 г кокосова маст, 200 г шеќер од сурова трска
- Додадете ги јајцата во смесата со кокосово масло и шеќер и кратко промешајте.2 јајца
- Додадете кора и сок од лимон и екстракт од ванила и измешајте.½ лимон, 2 лажички екстракт од ванила
- Додадете ја смесата од брашно и добро промешајте.
- Отстранете 4 лажици од тестото и ставете ги во мал сад.
- Ставете го преостанатото тесто во подмачкана тава за печење и измазнете го.
- Загрејте ја рерната на 180°C горна и долна топлина (160°C со вентилација).
- Распоредете ги парчињата сливи рамномерно и декоративно на тестото.
- Додадете ги преостанатите 30 г кокос во поделеното тесто (4 лажици) и измешајте.
- Од ова тесто правете крупни трошки со рацете и распоредете ги преку сливите.
- Ставете ја тортата во загреана рерна и печете околу 30 минути.
- Извадете ја прекрасно миризливата торта од рерната по тестот со стапче (забелешка) и оставете да се изладе. Извадете ја од формата, сервирајте и послужете.
Забелешка
Видео
Информации за исхрана
Вие им служите на семејството и гостите торта што се топи во устата со одличен вкус.
Добар апетит и забавувајте се испробувајќи ја!
Ако ви се допадна мојот рецепт, имам уште соодветни идеи на рецепти за вас:
- Чизкејк со мармалад од домати
- Штрудла од тиква, јаболка и брусница
- Toртa од тиква со тестени трошки и кремаст пудинг од ванила
- Штрудла со извонреден фил од јаболки и марципан
- Торта од лиснато тесто со цреши
Пријатен ден ви посакува Бела Кујна