Закуски со традиција, заокружени со хармонични вкусови.
Полнети јајца! Колку ја сакам oдличнатa класика од времето на мајка ми, која се бара и денес. Според моето искуство, традиционалните рецепти цветаат. Сè повеќе луѓе користат проверени рецепти и затоа денес имам еден многу стар рецепт кој е прилагоден на преференциите на моето семејство.

Јајцата се многу здрави
Со исклучок на витаминот Ц, јајцата ги содржат сите важни витамини, вклучувајќи ги витамините А и Е и разни витамини од групата Б. Присутни се и микроелементите цинк, железо и селен. Имам и еден стар и традиционален рецепт кој оди со денешната тема: Печено месо со јајца на македонски стил.
Омилена риба: лосос
Лососот е богат со здрави масти, омега-3 масни киселини. Тие спаѓаат во групата на полнозаситени масни киселини кои меѓу другото штитат од кардиоваскуларни заболувања.

Но, бидејќи не секој сака риба, некои од јајцата ги сервирав со пикантен колбас, создавајќи убав контраст.
Информации за состојките
За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот.
Рецепт

Полнети јајца со лосос и колбас
Состојки
- 4 јајца (големина L-XL)
- 4 ленти чаден лосос (10 g)
- 8 парчиња пикантен колбас
- 1 лажичка сенф (средно лут)
- 5 лажици мајонез
- 1 лажичка буковец (благ или лут)
- 2 лажици сецкан власец
- ½ лажичка сол
- ¼ лажичка бибер (свежо мелен)
Подготовка
- Јајцата тврдо сварете ги и оставете ги да се изладат.4 јајца
- Исечете го колбасот на парчиња.8 парчиња пикантен колбас
- Во претходно загреана тава пропржете го колбасот, и оставете да се изладе.
- Измијте, сортирајте и исечете го власецот на лентички долги околу 5 мм.2 лажици сецкан власец
- Излупете и преполовете ги јајцата. Извадете ги жолчките и ставете ги во помал сад.
- Со вилушка многу ситно изгмечете ги жолчките. Додадете ги мајонезот, сенфот и зачините и измешајте во кремаста смеса.1 лажичка сенф, 5 лажици мајонез, ½ лажичка сол, ¼ лажичка бибер, 1 лажичка буковец
- Потоа додадете го власецот, оставете мала количина за декорација и промешајте.
- Истурете го кремот во шприц и наполнете ги јајцата.
- Исечете го лососот на четири ленти широки околу еден сантиметар, свиткајте ги во мало цветче и ставете ги на кремот.4 ленти чаден лосос
- Преостанатите јајца украсете ги со по 2 парчиња пикантен колбас.
- Наредете ги јајцата, декорирајте со преостанатиот власец и послужете.
Информации за исхрана
На семејството и гостите им послужувате вкусна класика со фантастичен вкус.

Добар апетит и забавувајте се додека ги испробувате!
Ако ви се допадна мојот рецепт, имам уште соодветни идеи на рецепти за вас:
- Aвокадо намаз
- Ролнички со спанаќ и бел грав
- Полжави од лиснато тесто со пушена пастрмка
- Дип со брокула и сусам
- Намаз од модар патлиџан
Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.