Традиционална посна мусака со одличен вкус.
Пред неколку дена прелистував рачно напишана тетратка со рецепти од мојата младост и наидов на рецепт кој ми врати убави спомени. Кога имаше свежи тиквички во градината, мајка ми понекогаш подготвуваше некои од јадењата на нејзината мајка, а ние децата потоа уживавме. Дури и ако, како и сите деца, попрво би јаделе нешто слатко отколку нешто здраво, за ова јадење немаше мрморење.
Затоа морам да ве запознаам со овој рецепт.

Здрави тиквички
Тиквичките се особено вредни бидејќи содржат калциум, магнезиум, железо, витамини од групата Б, витамин А (провитамин А) и витамин Ц. Со околу 19 kcal/100 g, тиквичките имаат многу малку калории и затоа се лесни, со витамини и компоненти на зеленчуковата кујна богата со минерали.
Кога сме кај здравите тиквички би сакала да ви предложам уште еден вкусен рецепт: Потпечени тиквички со фил од шпагети.

Кромид-Моркови-Пиперки
Кромидот, морковите и пиперките се користат во многу мои јадења, вклучувајќи го и денешното јадење. Дури и баба ми ги користеше овие „основни зеленчуци“, ако можам така да ги наречам, како состојка за речиси секое јадење. Во однос на вкусот, тие се вклопуваат во речиси секоја храна и не само што го обезбедуваат вкусот, туку и витамини, минерали и елементи во трагови. Овие здрави состојки многу редовно му се доставуваат на телото и на тој начин нудат постојана заштита.
Мешани свежи билки
Зошто користам свежи билки? Прво затоа што ми растат на балконот или прозорецот, второ затоа што се од регионот и што е најважно: здрави се! Меѓу другото, билките имаат висока содржина на антиоксиданси, што ги прави толку здрави. Генијалниот вкус на многу билки е вклучен бесплатно!

Во согласност со овој рецепт, би сакала да ви препорачам едно вкусно јадење: Пржена келераба на медитерански стил.
За ова јадење користев огноотпорни глинени форми. Ако ги немате, можете да користите обична тепсија.
Информации за состојките
За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот.
Рецепт

Мусака од тиквички на бабин начин
Состојки
- 2 тиквички (500 гр)
- 1 кромид
- 1 морков
- 1 пиперка (црвена)
- 2 чешниња лук
- 2 лажички сол
- 1 лажичка бибер (свежо мелен)
- 1 лажичка вегета
- 2-3 лажици билки (свежи, сецкани)
- 3 лажици брашно
- 100 мл масло
- 150 мл вода (зовриена)
Подготовка
- Излупете и ситно исечкајте ги чешнињата лук, морковот и кромидот.1 кромид, 1 морков, 2 чешниња лук
- Измијте ја пиперката, исушете ја со кујнска хартија, исечете ја на половина и извадете го семето. Потоа исечкајте на мали парчиња.1 пиперка
- Свежите билки измијте, сортирајте и ситно исечкајте ги.2-3 лажици билки
- Тиквичките измијте, исушете, исечете ја основата и дршката и потоа исечете ги на кругови со дебелина од околу 4-5 мм.2 тиквички
- Во тава се ставаат 2 лажици масло и се пржат кромидот, пиперката и морковот. Кога кромидот ќе стане прозирен, додадете го лукот и кратко продинстајте.
- Додадете ги зачините, билките и топлата вода и промешајте. Вкусете и оставете ја тавата на страна.
- Ставете ги празните глинени форми во ладна рерна и загрејте ги на 220°C (рерна со вентилација 200°C). Ако користите нормална тепсија, само загрејте ја рерната.
- Во една чинија ставете го брашното и увалкајте ги тиквички од двете страни.3 лажици брашно
- Во второ тавче загрејте го преостанатото масло и потоа испржете ги увалканите парчиња тиквички 2-3 минути од секоја страна. Тие треба да почнат да стануваат румени.
- Испржените тиквички ставете ги на чинија.
- Кога ќе се испржат сите парчиња тиквички, внимателно извадете ги калапите од рерната додека се уште се топли.
- Нанесете дел од зеленчукот на дното на садот и покријте го овој слој со парчиња тиквички. Потоа повторно зеленчук, а потоа тиквички. Количината треба да биде доволна за по 3 реда. Потоа покријте ги одозгора со преостанатиот зеленчук и посипете ја течноста.
- Калапите ставете ги во рерна 20 минути да се печат.
- По завршувањето на времето за печење, наредете ја прекрасната тепсија со малку леб и послужете.
Информации за исхрана
На семејството му послужувате традиционално посно јадење со извонреден вкус.

Добар апетит и забавувајте се испробувајќи го овој рецепт!
Ако ви се допадна мојот рецепт, имам уште соодветни идеи на рецепти за вас:
- Макарони во сос од топено сирење
- Прокељ и зеленчук под хауба од презла и пармезан
- Тепсија со савојска зелка и кнедли од компир
- Брокула со пржен зеленчук и сусам
- Тортелини на медитерански начин
Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.