Go Back
+ servings
Musaka od tikvicki na babin nacin-Recept-bellakujna

Мусака од тиквички на бабин начин

Посна мусака со одличен вкус и многу здрави состојки.
Припрема 30 minutes
Печење 20 minutes
Вкупно 50 minutes
Порции 2 Порции
Калории за 1 Порција 600.1

Состојки
  

  • 2 тиквички (500 гр)
  • 1 кромид
  • 1 морков
  • 1 пиперка (црвена)
  • 2 чешниња лук
  • 2 лажички сол
  • 1 лажичка бибер (свежо мелен)
  • 1 лажичка вегета
  • 2-3 лажици билки (свежи, сецкани)
  • 3 лажици брашно
  • 100 мл масло
  • 150 мл вода (зовриена)

Подготовка
 

  • Излупете и ситно исечкајте ги чешнињата лук, морковот и кромидот.
    1 кромид, 1 морков, 2 чешниња лук
  • Измијте ја пиперката, исушете ја со кујнска хартија, исечете ја на половина и извадете го семето. Потоа исечкајте на мали парчиња.
    1 пиперка
  • Свежите билки измијте, сортирајте и ситно исечкајте ги.
    2-3 лажици билки
  • Тиквичките измијте, исушете, исечете ја основата и дршката и потоа исечете ги на кругови со дебелина од околу 4-5 мм.
    2 тиквички
  • Во тава се ставаат 2 лажици масло и се пржат кромидот, пиперката и морковот. Кога кромидот ќе стане прозирен, додадете го лукот и кратко продинстајте.
  • Додадете ги зачините, билките и топлата вода и промешајте. Вкусете и оставете ја тавата на страна.
  • Ставете ги празните глинени форми во ладна рерна и загрејте ги на 220°C (рерна со вентилација 200°C). Ако користите нормална тепсија, само загрејте ја рерната.
  • Во една чинија ставете го брашното и увалкајте ги тиквички од двете страни.
    3 лажици брашно
  • Во второ тавче загрејте го преостанатото масло и потоа испржете ги увалканите парчиња тиквички 2-3 минути од секоја страна. Тие треба да почнат да стануваат румени.
  • Испржените тиквички ставете ги на чинија.
  • Кога ќе се испржат сите парчиња тиквички, внимателно извадете ги калапите од рерната додека се уште се топли.
  • Нанесете дел од зеленчукот на дното на садот и покријте го овој слој со парчиња тиквички. Потоа повторно зеленчук, а потоа тиквички. Количината треба да биде доволна за по 3 реда. Потоа покријте ги одозгора со преостанатиот зеленчук и посипете ја течноста.
  • Калапите ставете ги во рерна 20 минути да се печат.
  • По завршувањето на времето за печење, наредете ја прекрасната тепсија со малку леб и послужете.
    Musaka od tikvicki na babin nacin-Serviranje-bellakujna
Јадење Главни Јадења
Потекло Македонско

Информации за исхрана

Нутритивни факти
Мусака од тиквички на бабин начин
Количина по порција
Калории
600.1
% Дневна вредност*
Масти
 
28.2
g
43
%
Јаглехидрати
 
28.2
g
9
%
Протеини
 
9.1
g
18
%
* Процентуални дневни вредности на хранливи материи на просечен возрасен (8400 kj/2000 kcal) според Регулативата (ЕУ) бр. 1169/2011.
Дали сте го пробале рецептот?Споменете го @bellakujna или користете го хаштагот #bellakujna!