Излупете и ситно исечкајте ги чешнињата лук, морковот и кромидот.
1 кромид, 1 морков, 2 чешниња лук
Измијте ја пиперката, исушете ја со кујнска хартија, исечете ја на половина и извадете го семето. Потоа исечкајте на мали парчиња.
1 пиперка
Свежите билки измијте, сортирајте и ситно исечкајте ги.
2-3 лажици билки
Тиквичките измијте, исушете, исечете ја основата и дршката и потоа исечете ги на кругови со дебелина од околу 4-5 мм.
2 тиквички
Во тава се ставаат 2 лажици масло и се пржат кромидот, пиперката и морковот. Кога кромидот ќе стане прозирен, додадете го лукот и кратко продинстајте.
Додадете ги зачините, билките и топлата вода и промешајте. Вкусете и оставете ја тавата на страна.
Ставете ги празните глинени форми во ладна рерна и загрејте ги на 220°C (рерна со вентилација 200°C). Ако користите нормална тепсија, само загрејте ја рерната.
Во една чинија ставете го брашното и увалкајте ги тиквички од двете страни.
3 лажици брашно
Во второ тавче загрејте го преостанатото масло и потоа испржете ги увалканите парчиња тиквички 2-3 минути од секоја страна. Тие треба да почнат да стануваат румени.
Испржените тиквички ставете ги на чинија.
Кога ќе се испржат сите парчиња тиквички, внимателно извадете ги калапите од рерната додека се уште се топли.
Нанесете дел од зеленчукот на дното на садот и покријте го овој слој со парчиња тиквички. Потоа повторно зеленчук, а потоа тиквички. Количината треба да биде доволна за по 3 реда. Потоа покријте ги одозгора со преостанатиот зеленчук и посипете ја течноста.
Калапите ставете ги во рерна 20 минути да се печат.
По завршувањето на времето за печење, наредете ја прекрасната тепсија со малку леб и послужете.