Прекрасно пециво за сонување со супер хранливите фстаци.
Кој сака нешто посебно? Кој сака брзо и лесно готвење? Кој сака вкусна храна? Ако одговоривте потврдно на кое било од трите прашања, дефинитивно треба да прочитате понатаму сега.

Мојот рецепт за денес ќе ги натера да танцуваат вкусовите на сите љубители на марципан. Марципан во комбинација со фстаци е непобедлива комбинација.
Колку се здрави фстаците?
Фстаците и јаткастите плодови со векови се сметаат за стоплувачка храна, погодна за стомакот во традиционалните лековити системи како што се Ајурведата и традиционалната кинеска медицина (TCM).

Фстаците содржат многу вредни незаситени масни киселини и на тој начин можат да спречат кардиоваскуларни болести и високи нивоа на холестерол.
Диететските влакна и витамините Б се исто така достапни во соодветни количини и со тоа го намалуваат нивото на липидите во крвта и се вистинска храна за нервите.
Фстаците ги зајакнуваат коските со идеален состав од калциум и фосфор.
Во видеото ќе научите како сами да направите марципан.
Информации за состојките
За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот.
Рецепт

Марципан стапчиња со фстаци
Состојки
Тесто
- 200 гр сурова смеса од марципан
- 1 јајце (големина М)
- 60 гр суров шеќер од трска (алтернативно бел шеќер)
- 100 гр фстаци (мелени)
- 20 мл ликер од фстаци (или амарето)
Глазура
- 1 чаша чоколадна глазура (200 гр)
Подготовка
- Излупете ги и сомелете ги ф’стаците. Ф’стаците не се евтини состојки, затоа купувам несолени, непечени фстаци во лушпа и самa ги лупам.100 гр фстаци
- Исечете ја смесата марципан на мали коцки.200 гр сурова смеса од марципан
- Во сад за матење ставете ги марципанот, мелените фстаци, ликерот од фстаци, шеќерот и јајцето. Измешајте ги сите состојки до хомогена маса, со рачен миксер или кујнски робот.200 гр сурова смеса од марципан, 1 јајце, 60 гр суров шеќер од трска, 100 гр фстаци, 20 мл ликер од фстаци
- Готовото тесто извадете го од садот, завиткајте го во фолија за домаќинство и ставете го во фрижидер еден час.
- По истекот на времето за одмор извадете го тестото од фрижидер.
- Загрејте ја рерната на 180°C.
- Извадете го тестото од фолијата и исечете дел од него. Од ова парче тесто расукајте стапче дебело како прст на работната плоча. Овој стап за тесто поделете го на стапчиња долги 6 см. Ставете ги овие стапчиња на плех обложен со пергамент.
- На овој начин целото тесто обликувајте го во стапчиња едно по едно.
- Плехот за печење со стапчињата марципан-фстаци ставете го во загреана рерна и оставете да се печат 15 минути.
- На крајот од времето за печење, извадете ги од рерна прекрасните миризливи стапчиња и оставете ги на страна да се изладат.
- Загрејте ја чоколадната глазура според упатството на пакувањето.1 чаша чоколадна глазура
- Двата краја на стапчињата потопете ги во глазурата и ставете ги на решетка да се стегнат.
- Наредете и послужете ги вкусните стапчиња со марципан и фстаци.
Информации за исхрана
Ќе го изненадите семејството или гостите со фантастично пециво со прекрасен вкус кој е нежен на јазикот.

Добар апетит и забавувајте се додека ги испробувате!
Ако ви се допадна мојот рецепт, имам уште соодветни идеи на рецепти за вас:
- Направете марципан сами
- Штрудла со извонреден фил од јаболки и марципан
- Чоколадни sвезди со крем од кикиритки
- Пралини со спекулоси и нутела
- Чоколадни облачиња со ореви
Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.