Слатка изјава на љубов за многу прилики, без печење.
Денот на вљубените, годишнина од свадбата, годишнината од свршувачката, роденденот, именденот, денот на состанокот, денот на првиот бакнеж, едноставно само недела: многу денови и прилики и никако сите да им кажете на вашите најблиски: „Те сакам!“
Да се каже е лесно, но да се покаже е малку потешко. Со денешниот пост би сакала да ви дадам мал предлог за „покажување“.
Традиционални рецепти
Од реакциите на моите рецепти, кои ги наследив од баба ми и мајка ми, можете да забележите дека сите ги сакаме овие стари јадења. Веганска торта со јаболка и кокос е само еден пример. Некои од старите рецепти се базираат на бисквити. Бисквити со различни состојки, главно мелени за обична основа, без печење. Така е и во денешниот рецепт.
Суперхрана малина
Мојот сопруг сака малини, па што може да биде поочигледно од употребата на малини во рецептот. Комбинацијата од кокос и малина е прекрасна. Покрај вкусот, малините уверуваат и со своите здрави состојки. За џабе не се нарекуваат суперхрана. И тука можете да ја додадете ознаката „Регионални“.
Кога сме кај десертите без печење, би сакала да ви препорачам уште два прекрасни рецепти: Кекс-Нутела торта со фин крем и Маскарпоне крем со брауни штрудла и портокал.
Информации за состојките
За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот.
Рецепт
Кокосови срца со прелив од малини
Состојки
Основа
- 160 гр какао бисквити
- 100 гр путер
- 2 лажици трошки од бело чоколадо
Крем
- 250 гр рикота сирење (алтернативно маскарпоне)
- 200 мл крем за готвење (неутрален)
- 50 мл ликер од кокос
- 40 гр шеќер во прав
- 50 гр кокос
- 1 пакетче желатин (мелен)
Прелив
- 150 гр малини (свежи)
- 40 мл сируп од малини
- 1 лажица украсни срца (од шеќер)
Подготовка
- Бисквитите ситно сомелете ги во сецко. Како алтернатива на сецкото, бисквитите ставете ги во голема кеса за замрзнување, затворете ја и со сукало ролајте преку кесата се додека не се сомелат ситно.160 гр какао бисквити
- Растопете го путерот во микро бранова печка или подобро во тенџере на тивок оган.100 гр путер
- Во помал сад ставете ги мелените бисквити, додадете го растопениот путер и измешајте додека не се изедначи.
- Додадете ги трошките од бело чоколадо во смесата со бисквити и измешајте.2 лажици трошки од бело чоколадо
- На парче хартија за печење ставете ги 4-те калапи за срце. Хартијата за печење, пак, треба да биде на даска или на мал плех. Смислата и целта на оваа подлога: можете едноставно да го ставите плехот со срцата во фрижидер и уште поедноставно да ги извадете од калапот кога ке бидат готови.
- Наполнете ги калапите за срце со четвртина од смесата од бисквити и рамномерно притиснете ја. Плехот со калапите ставете го во фрижидер.
- Во сад за матење изматете го кремот за готвење додека не се стегне и ставете го во фрижидер.200 мл крем за готвење
- Во вториот сад додајте ги рикотата, желатинот и кокосовиот ликер. Шеќерот во прав просејте го низ сито во садот. Измешајте ги сите состојки со рачен миксер или со кујнски робот во хомогена маса.250 гр рикота сирење, 50 мл ликер од кокос, 40 гр шеќер во прав, 1 пакетче желатин
- Додадете го изладениот шлаг во кремот и измешајте.200 мл крем за готвење
- Додадете ги кокосовите снегулки и измешајте се заедно.50 гр кокос
- Извадете ги калапите за срце од фрижидер и наполнете ги со четвртина од кремот од кокос-рикота и измазнете ги. Калапите ставете ги во фрижидер 2 до 3 часа да се стегне кремот.
- По времето на ладење, извадете ги срцата од калапот и наредете ги на одбраните тањири.
- Измијте ги малините и ставете ги во висок сад, додадете го сирупот од малини и се испасирајте со рачен блендер.150 гр малини, 40 мл сируп од малини
- Испасирајте го пирето од малини низ многу ситно сито за да ги одстраните семките.
- Со преливот од малини рамномерно прелијте ги срцата.
- Украсете ја „изјавата за љубов“ со остатоци од малини и шеќерни срциња, наредете и послужете.1 лажица украсни срца
Информации за исхрана
На вашата сакана/вашиот сакан и послужувате вкусна изјава за љубов.
Добар апетит и забавувајте се испробувајќи го овој рецепт!
Ако ви се допадна мојот рецепт, имам уште соодветни идеи на рецепти за вас:
- Торта од пудинг, кекс и банана
- Торта од морков и портокал со крцкав топинг
- Чизкејк со мармалад од домати
- Торта од модри сливи и кокос со тестени трошки
- Торта со афион, лешници и рум
Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.