Прекрасна торта со култниот крем, без печење.
Неоспорен факт е дека повеќето од нас сакаат да јадат торта, но одбиваат сами да ја направат, најмногу поради недостаток на време. Решението за многумина: Купи. Но, постои уште едно решение: Лесно, брзо, без печење и супер вкусно.
Здравиот лешник
Со култниот крем веќе ве запознав во некои рецепти, како што е Пралини со спекулоси и нутела. Но, ниту збор не е кажано за најважната состојка во кремот. Време е тоа да се промени.
Лешниците, главната состојка на Нутела, се храна за нерви и чистачи на радикали – лешникот навистина има се. Списокот на состојки кои го поттикнуваат здравјето во лешникот е долг. Затоа е идеална ужина помеѓу оброците и здрав придружник за училиште, работа и одмор!
- Здравите омега-6 масти во лешникот го штитат срцето.
- Нивните состојки го намалуваат штетниот ЛДЛ холестерол.
- Лешниците се храна за мозокот и ја зајакнуваат концентрацијата.
- Витамините во лешниците ги штитат слободните радикали.
Толку за кратката верзија и сега за маскарпоне.
Најкремавото искушение: маскарпоне
„Formaggio di lusso“ е името на „луксузното сирење“ во Италија. И секој кој некогаш уживал во вистинско тирамису ќе го потврди тоа. Маскарпоне е врвен! Не е ни чудо, бидејќи нежното и малку кисело сирење е направено од свеж крем. Можете да видите колку вкусно може да биде маскарпонето во мојот десерт Маскарпоне крем со брауни штрудла и портокал.
„Витаминот за очи“ витаминот А е изобилно содржан во маскарпоне. 390 микрограми витамин А во 100 грама маскарпоне покриваат 2/3 од дневните потреби на возрасен човек. Витаминот А обезбедува добар вид, здрава кожа и мукозни мембрани. Крем сирењето содржи и протеини, витамин Е, калциум и фосфор во соодветни количини.
Информации за состојките
За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот.
Рецепт
Кекс-Нутела торта со фин крем
Состојки
Состојки за тава со прстен со Ø 24 cm
Кекс основа
- 300 гр бисквити од интегрално брашно
- 180 гр путер (растопен)
- 100 гр Нутела
Крем
- 500 гр маскарпоне
- 150 гр крем сирење
- 100 мл крем за готвење (неутрален)
- 70 гр шеќер во прав
- 2 лажички екстракт од ванила (замена ванилин шекер)
- 70 гр нутела
Топинг
- 20 гр нутела
- 2 лажици ф’стаци
Подготовка
- Ставете ги интегралните бисквити во кесичка за замрзнување и исчукајте ги со оклаѓија за колачи или друг кујнски прибор. Може и да ги сомелете.300 гр бисквити од интегрално брашно
- Внимателно растопете го путерот.180 гр путер
- Во сад ставете ги искршените бисквити и путерот и убаво измешајте.
- Истурете ја смесата со путер и бисквити во подмачкана тркалезна тава, распоредете ја рамномерно на основата и притиснете ја добро.
- 100 гр Нутела треба да биде на собна температура за да може лесно да се обработи. Ако тоа не е случај, може накратко да се загрее на водена бања. Намачкајте го кремот од лешник преку бисквитната основа и измазнете го. Калапот ставете го во фрижидер.100 гр Нутела
- Во сад ставете ги маскарпонето, крем сирењето, кремот за готвење и екстрактот од ванила. Преку цедалка го пресејувате шеќерот во прав и ги мешате сите состојки до хомогена маса.500 гр маскарпоне, 150 гр крем сирење, 100 мл крем за готвење, 70 гр шеќер во прав, 2 лажички екстракт од ванила
- Половина од кремотот намачкајте го врз слојот Нутела и измазнете го.
- Над овој крем намачкајте уште 70 грама од култниот крем и измазнете го.70 гр нутела
- Прелијте го со остатокот од кремот, рамномерно распоредете го и ставете го колачот во фрижидер 3-4 часа.
- Сега е потребна креативност: украсете ја тортата со 20 гр Нутела и ф’стаци.20 гр нутела, 2 лажици ф’стаци
- По времето на ладење, обликувајте ја прекрасната торта, наредете и послужете.
Забелешка
- Подготовката на тортата ја препорачувам од претходната вечер, имате помал временски притисок и колачот е навистина убав и стабилен и тоа без желантин.
- Секогаш имам големи парчиња, значи само осум од оваа торта. Но, од него можете да исечете и 12 парчиња. Соодветно се менуваат и нутритивните вредности и цената на парчето.
Видео
Информации за исхрана
На семејството и гостите им послужувате многу вкусна торта која буквално се топи на јазикот.
Добар апетит и забавувајте се испробувајќи го овој рецепт!
Ако ви се допадна мојот рецепт, имам уште соодветни идеи на рецепти за вас:
- Торта од лиснато тесто со цреши
- Toртa од тиква со тестени трошки и кремаст пудинг од ванила
- Торта од пудинг, кекс и банана
- Чизкејк со мармалад од домати
- Сочни коцки со цреши и урми
Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.