Кекс-Нутела торта со фин крем

Keks-Nutela torta so fin krem-Recept-bellakujna

Прекрасна торта со култниот крем, без печење.

Неоспорен факт е дека повеќето од нас сакаат да јадат торта, но одбиваат сами да ја направат, најмногу поради недостаток на време. Решението за многумина: Купи. Но, постои уште едно решение: Лесно, брзо, без печење и супер вкусно.

Keks-Nutela torta so fin krem-Kolac-bellakujna

Здравиот лешник

Со култниот крем веќе ве запознав во некои рецепти, како што е Пралини со спекулоси и нутела. Но, ниту збор не е кажано за најважната состојка во кремот. Време е тоа да се промени.

Лешниците, главната состојка на Нутела, се храна за нерви и чистачи на радикали – лешникот навистина има се. Списокот на состојки кои го поттикнуваат здравјето во лешникот е долг. Затоа е идеална ужина помеѓу оброците и здрав придружник за училиште, работа и одмор!

  • Здравите омега-6 масти во лешникот го штитат срцето.
  • Нивните состојки го намалуваат штетниот ЛДЛ холестерол.
  • Лешниците се храна за мозокот и ја зајакнуваат концентрацијата.
  • Витамините во лешниците ги штитат слободните радикали.

Толку за кратката верзија и сега за маскарпоне.

Keks-Nutela torta so fin krem-Kolac bez pecenje-bellakujna

Најкремавото искушение: маскарпоне

„Formaggio di lusso“ е името на „луксузното сирење“ во Италија. И секој кој некогаш уживал во вистинско тирамису ќе го потврди тоа. Маскарпоне е врвен! Не е ни чудо, бидејќи нежното и малку кисело сирење е направено од свеж крем. Можете да видите колку вкусно може да биде маскарпонето во мојот десерт Маскарпоне крем со брауни штрудла и портокал.

„Витаминот за очи“ витаминот А е изобилно содржан во маскарпоне. 390 микрограми витамин А во 100 грама маскарпоне покриваат 2/3 од дневните потреби на возрасен човек. Витаминот А обезбедува добар вид, здрава кожа и мукозни мембрани. Крем сирењето содржи и протеини, витамин Е, калциум и фосфор во соодветни количини.

Информации за состојките

За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот.

Рецепт 


Keks-Nutela torta so fin krem-Recept-bellakujna

Кекс-Нутела торта со фин крем

Прекрасна торта со култниот крем, без печење. Лесно, брзо и многу вкусно.
Припрема 40 minutes
Време на ладење 4 hours
Вкупно 4 hours 40 minutes
Порции 8 Порции
Калории за 1 Порција 715

Состојки
  

Состојки за тава со прстен со Ø 24 cm

Кекс основа

  • 300 гр бисквити од интегрално брашно
  • 180 гр путер (растопен)
  • 100 гр Нутела

Крем

  • 500 гр маскарпоне
  • 150 гр крем сирење
  • 100 мл крем за готвење (неутрален)
  • 70 гр шеќер во прав
  • 2 лажички екстракт од ванила (замена ванилин шекер)
  • 70 гр нутела

Топинг

  • 20 гр нутела
  • 2 лажици ф’стаци

Подготовка
 

  • Ставете ги интегралните бисквити во кесичка за замрзнување и исчукајте ги со оклаѓија за колачи или друг кујнски прибор. Може и да ги сомелете.
    300 гр бисквити од интегрално брашно
  • Внимателно растопете го путерот.
    180 гр путер
  • Во сад ставете ги искршените бисквити и путерот и убаво измешајте.
  • Истурете ја смесата со путер и бисквити во подмачкана тркалезна тава, распоредете ја рамномерно на основата и притиснете ја добро.
  • 100 гр Нутела треба да биде на собна температура за да може лесно да се обработи. Ако тоа не е случај, може накратко да се загрее на водена бања. Намачкајте го кремот од лешник преку бисквитната основа и измазнете го. Калапот ставете го во фрижидер.
    100 гр Нутела
  • Во сад ставете ги маскарпонето, крем сирењето, кремот за готвење и екстрактот од ванила. Преку цедалка го пресејувате шеќерот во прав и ги мешате сите состојки до хомогена маса.
    500 гр маскарпоне, 150 гр крем сирење, 100 мл крем за готвење, 70 гр шеќер во прав, 2 лажички екстракт од ванила
  • Половина од кремотот намачкајте го врз слојот Нутела и измазнете го.
  • Над овој крем намачкајте уште 70 грама од култниот крем и измазнете го.
    70 гр нутела
  • Прелијте го со остатокот од кремот, рамномерно распоредете го и ставете го колачот во фрижидер 3-4 часа.
  • Сега е потребна креативност: украсете ја тортата со 20 гр Нутела и ф’стаци.
    20 гр нутела, 2 лажици ф’стаци
  • По времето на ладење, обликувајте ја прекрасната торта, наредете и послужете.
    Keks-Nutela torta so fin krem-Serviranje-bellakujna

Забелешка

  1. Подготовката на тортата ја препорачувам од претходната вечер, имате помал временски притисок и колачот е навистина убав и стабилен и тоа без желантин.
  2. Секогаш имам големи парчиња, значи само осум од оваа торта. Но, од него можете да исечете и 12 парчиња. Соодветно се менуваат и нутритивните вредности и цената на парчето.

Видео

Јадење Торти
Потекло Германија

Информации за исхрана

Калории: 715kcal | Јаглехидрати: 45.2g | Протеини: 9.7g | Масти: 54.7g
Дали сте го пробале рецептот?Споменете го @bellakujna или користете го хаштагот #bellakujna!

На семејството и гостите им послужувате многу вкусна торта која буквално се топи на јазикот.

Keks-Nutela torta so fin krem-Dessert-bellakujna

Добар апетит и забавувајте се испробувајќи го овој рецепт!

Ако ви се допадна мојот рецепт, имам уште соодветни идеи на рецепти за вас:

  1. Торта од лиснато тесто со цреши
  2. Toртa од тиква со тестени трошки и кремаст пудинг од ванила
  3. Торта од пудинг, кекс и банана
  4. Чизкејк со мармалад од домати
  5. Сочни коцки со цреши и урми

Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.