Торта со пире од свежи смокви

Torta so pire od svezi smokvi-Recept-bellakujna

Одлична комбинација на сочна торта со прекрасно рајско овошје.

Барате едноставен рецепт за торта за многу прилики, но да биде вкусен и сочен и да го воодушеви семејството. Тогаш го имам вистинскиот рецепт денес за вас. Секако со едно од моите омилени овошја.

Torta so pire od svezi smokvi-Slatki pecenja-bellakujna

Античко лековито растение: Смокви

Смоквите се одгледувале многу рано. Остатоци од смокви се пронајдени во куќа во близина на Ерихон, стара повеќе од 11.000 години. Можело јасно да се докаже дека тие повеќе не одговараат на првобитната дива форма и затоа биле намерно одгледувани уште тогаш. Според тоа, смоквата се смета за најстариот вид на овошје што го одгледувале луѓето и дури била спомната како прво растение во Библијата. Во Стариот завет се залага за мир и просперитет, па оттука е и името на рајскиот плод.

Самата смоква била почитувана како свето дрво од многу народи и се сметала за симбол на сензуални задоволства, плодност, просперитет и, како и самата смоква, била поврзана со бројни еротски аспекти.

Но, покрај овие атрибути, отсекогаш се вели дека има лековито дејство и тоа веројатно не е без добра причина, бидејќи е полна со вредни витамини, влакна и минерали, а има и антибактериско и стимулирачко дејство.

Torta so pire od svezi smokvi-Recept idei-bellakujna

Свежи или сушени

Свежите смокви се исклучително вкусни, но тешко се транспортираат и можат многу брзо да се расипат. Затоа во античко време луѓето почнале да сушат смокви за да ги сочуваат и да можат да ги однесат каде било како вкусни намирници. Во денешно време огромното мнозинство од светското производство на смокви се суши. Ова обично се случува на директна сончева светлина или во печки со топол воздух. Одличен рецепт со суви смокви е Паста од мед и лимон со суво овошје.

Информации за состојките

За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот.

Рецепт


Torta so pire od svezi smokvi-Recept-bellakujna

Торта со пире од свежи смокви

Одлична комбинација на вкусна и сочна торта со прекрасно рајско овошје.
Припрема 20 minutes
Печење 55 minutes
Вкупно 1 hour 15 minutes
Порции 10 Порции
Калории за 1 Порција 243.2

Состојки
  

Состојки за калап 23х11х8 см

  • 3 јајца (големина М)
  • 100 гр суров шеќер од трска (замена нормален шеќер)
  • 100 гр мек путер
  • 250 гр брашно
  • 1 П прашок за пециво
  • 100 мл млеко (1,5% мрснина)
  • 50 мл сок од грозје
  • 3 смокви (свежи)
  • 2 лажички екстракт од ванила (замена ванилин шекер)
  • 1 лажичка кафеав шеќер

Подготовка
 

  • Брашното и прашокот за пециво просејте ги низ сито во сад и измешајте ги заедно.
    250 гр брашно, 1 П прашок за пециво
  • Смоквите измијте ги внимателно. Од средината на секоја смоква исечете парче дебелина од 2-3 мм за декорација. Оставете ги овие парчиња на страна и пресечете ги останатите смокви на мали парченца.
    3 смокви
  • Парчињата смокви ставете ги во сецко, додајте го сокот од грозје и сè испасирајте до фина каша (цел 160 гр.).
    50 мл сок од грозје, 3 смокви
  • Во сад за матење изматете го омекнатиот путер со шеќерот додека не стане пенлив.
    100 гр мек путер, 100 гр суров шеќер од трска
  • Додадете ги јајцата и продолжете да матете.
    3 јајца
  • Додадете го млекото и екстрактот од ванила и измешајте.
    100 мл млеко, 2 лажички екстракт од ванила
  • Додадете ја смесата со брашно и измешајте до хомогена маса.
  • Загрејте ја рерната на 180°C.
  • Подмачкајте го долгнавестиот калап.
  • Истурете половина од тестото во калапот и измазнете го. Врз тестото ставете 2/3 од пирето од смокви.
  • Работете со вилушка, слично како за мермерна торта.
  • Истурете го преостанатото тесто во калапот и измазнете го.
  • Врз тестото ставете ги 3-те кришки смокви. Преостанатото пире од смокви распоредете го околу кришките врз тестото и малку промешајте со вилушка или дрвено стапче. Парчињата смоква посипете ги со малку кафеав шеќер.
    1 лажичка кафеав шеќер
  • Ставете го колачот во загреана рерна и печете околу 55 минути.
  • По времето за печење, направете го тестот со стапче (видете ја забелешката) и откако ќе го помине тестот, извадете ја тортата од рерната и оставете ја да се излади.
  • По фазата на ладење наредете ја и послужете ја прекрасната и сочна торта со свежи смокви.
    Torta so pire od svezi smokvi-Serviranje-bellakujna

Забелешка

По истекот на времето за печење, треба да се направи тест со стапче. Се користи за да се утврди дали колачот е печен. За да го направите ова, ставете мало дрвено стапче во колачот и повторно извлечете го по една или две секунди. Ако на дрвото се залепат мали остатоци од тестото, колачот мора да остане во рерната уште неколку минути.
Јадење Торти
Потекло Германија

Информации за исхрана

Нутритивни факти
Торта со пире од свежи смокви
Количина по порција
Калории
243.2
% Дневна вредност*
Масти
 
10.2
g
16
%
Јаглехидрати
 
30.7
g
10
%
Протеини
 
4.3
g
9
%
* Процентуални дневни вредности на хранливи материи на просечен возрасен (8400 kj/2000 kcal) според Регулативата (ЕУ) бр. 1169/2011.
Дали сте го пробале рецептот?Споменете го @bellakujna или користете го хаштагот #bellakujna!

На семејството или на гостите им послужувате одлична торта со прекрасен ароматичен вкус.

Torta so pire od svezi smokvi-Kolac so smоkvi-bellakujnа

Добар апетит и забавувајте се испробувајќи го овој рецепт!

Ако ви се допадна мојот рецепт, имам уште соодветни идеи на рецепти за вас:

  1. Торта од пудинг, кекс и банана
  2. Toртa од тиква со тестени трошки и кремаст пудинг од ванила
  3. Штрудла од тиква, јаболка и брусница
  4. Чизкејк со мармалад од домати
  5. Штрудла со извонреден фил од јаболки и марципан

Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.