Go Back
+ servings
Torta so pire od svezi smokvi-Recept-bellakujna

Торта со пире од свежи смокви

Одлична комбинација на вкусна и сочна торта со прекрасно рајско овошје.
Припрема 20 minutes
Печење 55 minutes
Вкупно 1 hour 15 minutes
Порции 10 Порции
Калории за 1 Порција 243.2

Состојки
  

Состојки за калап 23х11х8 см

  • 3 јајца (големина М)
  • 100 гр суров шеќер од трска (замена нормален шеќер)
  • 100 гр мек путер
  • 250 гр брашно
  • 1 П прашок за пециво
  • 100 мл млеко (1,5% мрснина)
  • 50 мл сок од грозје
  • 3 смокви (свежи)
  • 2 лажички екстракт од ванила (замена ванилин шекер)
  • 1 лажичка кафеав шеќер

Подготовка
 

  • Брашното и прашокот за пециво просејте ги низ сито во сад и измешајте ги заедно.
    250 гр брашно, 1 П прашок за пециво
  • Смоквите измијте ги внимателно. Од средината на секоја смоква исечете парче дебелина од 2-3 мм за декорација. Оставете ги овие парчиња на страна и пресечете ги останатите смокви на мали парченца.
    3 смокви
  • Парчињата смокви ставете ги во сецко, додајте го сокот од грозје и сè испасирајте до фина каша (цел 160 гр.).
    50 мл сок од грозје, 3 смокви
  • Во сад за матење изматете го омекнатиот путер со шеќерот додека не стане пенлив.
    100 гр мек путер, 100 гр суров шеќер од трска
  • Додадете ги јајцата и продолжете да матете.
    3 јајца
  • Додадете го млекото и екстрактот од ванила и измешајте.
    100 мл млеко, 2 лажички екстракт од ванила
  • Додадете ја смесата со брашно и измешајте до хомогена маса.
  • Загрејте ја рерната на 180°C.
  • Подмачкајте го долгнавестиот калап.
  • Истурете половина од тестото во калапот и измазнете го. Врз тестото ставете 2/3 од пирето од смокви.
  • Работете со вилушка, слично како за мермерна торта.
  • Истурете го преостанатото тесто во калапот и измазнете го.
  • Врз тестото ставете ги 3-те кришки смокви. Преостанатото пире од смокви распоредете го околу кришките врз тестото и малку промешајте со вилушка или дрвено стапче. Парчињата смоква посипете ги со малку кафеав шеќер.
    1 лажичка кафеав шеќер
  • Ставете го колачот во загреана рерна и печете околу 55 минути.
  • По времето за печење, направете го тестот со стапче (видете ја забелешката) и откако ќе го помине тестот, извадете ја тортата од рерната и оставете ја да се излади.
  • По фазата на ладење наредете ја и послужете ја прекрасната и сочна торта со свежи смокви.
    Torta so pire od svezi smokvi-Serviranje-bellakujna

Забелешка

По истекот на времето за печење, треба да се направи тест со стапче. Се користи за да се утврди дали колачот е печен. За да го направите ова, ставете мало дрвено стапче во колачот и повторно извлечете го по една или две секунди. Ако на дрвото се залепат мали остатоци од тестото, колачот мора да остане во рерната уште неколку минути.
Јадење Торти
Потекло Германија

Информации за исхрана

Нутритивни факти
Торта со пире од свежи смокви
Количина по порција
Калории
243.2
% Дневна вредност*
Масти
 
10.2
g
16
%
Јаглехидрати
 
30.7
g
10
%
Протеини
 
4.3
g
9
%
* Процентуални дневни вредности на хранливи материи на просечен возрасен (8400 kj/2000 kcal) според Регулативата (ЕУ) бр. 1169/2011.
Дали сте го пробале рецептот?Споменете го @bellakujna или користете го хаштагот #bellakujna!