Добро саканиот деликатес од божиќниот пазар во вкусна варијанта со малку намален шеќер.
Шеташ низ градот, водиш жив разговор и одеднаш убавиот разговор не е интересен. До вашиот нос допира неверојатно пријатен мирис: печени бадеми, каде??? Сите сетила одеднаш се фиксираат на овој мирис и трчате по мирисот со подигнат нос. И тогаш конечно го гледате, штандот со печените бадеми! Кој повторно го препознавте?

Вкусни печени бадеми
Пржените бадеми се слатка намирница која често се продава на годишни пазари и народни собири. Бадемите се карамелизираат со постојано мешање во бакарен сад со додаден шеќер, многу шеќер и вода.
Бадеми – здрава закуска
Тврдењето е научно докажано: Бадемите се здрави. Бадемите содржат витамин Е и се претставници на групата Б. Минералите како магнезиум, бакар, цинк и калциум се содржани во соодветни количини. Вредните растителни протеини, влакна и многу посебен состав на секундарни растителни материи го заокружуваат концентрираното здравје.
Повеќе информации имам во генијалниот рецепт: Направете марципан сами.

Без шеќер: не оди скоро ништо
Карамела без шеќер не функционира. По правило, шеќерот и бадемите се користат 1:1, односно 500 грама бадеми со 500 грама шеќер. Многу често, сепак, количината на шеќер се зголемува поради трошоци.
Денес би сакал да ве запознаам со рецепт со помалку шеќер.
Информации за состојките
За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот.
Рецепт

Пржени бадеми со вкус на ванила
Состојки
- 200 гр бадеми нелупени
- 130 гр суров шеќер од трска (алтернативно бел или кафен шеќер)
- 1 пакетче бурбон ванилин шеќер
- 100 мл вода
Подготовка
- Ставете ги бадемите рамномерно на плех обложен со хартија за печење.200 гр бадеми нелупени
- Плехот со бадемите ставете го во загреана рерна и печете ги 5 минути. По печењето ставете ги бадемите во еден тањир.
- Во нелеплива тава ги додаваме водата, шеќерот и ванилата и мешаме додека да зоврие. (Повеќе информации за шеќерот можете да најдете во забелешката).130 гр суров шеќер од трска, 1 пакетче бурбон ванилин шеќер, 100 мл вода
- Кога водата ќе почне да врие, додадете ги бадемите и продолжете да пржете со повремено мешање. Штом сè ќе зоврие, намалете ја топлината за околу половина. На мојот шпорет тоа значи од 9 на 5.
- Водата почнува да се намалува и треба постојано да се меша. Со рамномерното мешање шеќерот се лепе околу бадемите.
- Кога водата целосно ќе испари, мешајте уште малку, а потоа истурете ги бадемите во плехот обложен со хартија за печење да се изладат. Одделете ги сите бадеми што се залепенисо дрвена лажица, но внимавајте да не се изгорете.
- Откако ќе се изладат, наредете и послужете ги прекрасните бадеми. (Најдобро е да направите уште една порција 😊).
Забелешка
- Печените бадеми како што сите ги знаеме со нивниот дебел слој карамела не се особено погодни за забите. Видот на шеќер е одговорен за овој слој. Со белиот шеќер за домаќинство, како што ги знаеме бадемите од саемот. Ова не е случај со кафеав шеќер, шеќер од трска и други видови. Карамелскиот слој станува потенок и помалку тврд со овие видови шеќер. Но, тоа не го менува вкусот. Моето семејство многу ја сака оваа варијанта и затоа би сакала да ја споделам и со вас.
- Ванилиниот шеќер можете да го замените со 1-2 лажички цимет. На овој начин ќе добиете сосема поинаква варијанта на печени/пржени бадеми.
- За да ги отстранам остатоците од шеќер од тавата, откако ќе ги извадам бадемите веднаш ја полнам со вода, ја ставам на шпорет и повторно оставам водата да зоврие. Кога ке се стопи загорениот шекер ја фрлам водата и тавата е пак чиста.
Видео
Информации за исхрана
На семејството или на гостите им послужувате многу брза, едноставна и вкусна закуска.

Добар апетит и забавувајте се испробувајќи го овој рецепт!
Ако ви се допадна мојот рецепт, имам уште соодветни идеи на рецепти за вас:
- Чоколадни sвезди со крем од кикиритки
- Колачиња co кисела павлака
- Фитнес гоџи бери бар
- Бомбици од тиква и лешници
- Штрудла од тиква, јаболка и брусница
Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.