Ставете ги бадемите рамномерно на плех обложен со хартија за печење.
200 гр бадеми нелупени
Плехот со бадемите ставете го во загреана рерна и печете ги 5 минути. По печењето ставете ги бадемите во еден тањир.
Во нелеплива тава ги додаваме водата, шеќерот и ванилата и мешаме додека да зоврие. (Повеќе информации за шеќерот можете да најдете во забелешката).
130 гр суров шеќер од трска, 1 пакетче бурбон ванилин шеќер, 100 мл вода
Кога водата ќе почне да врие, додадете ги бадемите и продолжете да пржете со повремено мешање. Штом сè ќе зоврие, намалете ја топлината за околу половина. На мојот шпорет тоа значи од 9 на 5.
Водата почнува да се намалува и треба постојано да се меша. Со рамномерното мешање шеќерот се лепе околу бадемите.
Кога водата целосно ќе испари, мешајте уште малку, а потоа истурете ги бадемите во плехот обложен со хартија за печење да се изладат. Одделете ги сите бадеми што се залепенисо дрвена лажица, но внимавајте да не се изгорете.
Откако ќе се изладат, наредете и послужете ги прекрасните бадеми. (Најдобро е да направите уште една порција 😊).