Go Back
+ servings
Przeni bademi so vkus na vanila-Recept-bellakujna

Пржени бадеми со вкус на ванила

Добро саканиот деликатес од божиќниот пазар во вкусна варијанта со малку намален шеќер.
Припрема 30 minutes
Вкупно 30 minutes
Порции 4 Порции
Калории за 1 Порција 459.4

Состојки
  

  • 200 гр бадеми нелупени
  • 130 гр суров шеќер од трска (алтернативно бел или кафен шеќер)
  • 1 пакетче бурбон ванилин шеќер
  • 100 мл вода

Подготовка
 

  • Ставете ги бадемите рамномерно на плех обложен со хартија за печење.
    200 гр бадеми нелупени
  • Плехот со бадемите ставете го во загреана рерна и печете ги 5 минути. По печењето ставете ги бадемите во еден тањир.
  • Во нелеплива тава ги додаваме водата, шеќерот и ванилата и мешаме додека да зоврие. (Повеќе информации за шеќерот можете да најдете во забелешката).
    130 гр суров шеќер од трска, 1 пакетче бурбон ванилин шеќер, 100 мл вода
  • Кога водата ќе почне да врие, додадете ги бадемите и продолжете да пржете со повремено мешање. Штом сè ќе зоврие, намалете ја топлината за околу половина. На мојот шпорет тоа значи од 9 на 5.
  • Водата почнува да се намалува и треба постојано да се меша. Со рамномерното мешање шеќерот се лепе околу бадемите.
  • Кога водата целосно ќе испари, мешајте уште малку, а потоа истурете ги бадемите во плехот обложен со хартија за печење да се изладат. Одделете ги сите бадеми што се залепенисо дрвена лажица, но внимавајте да не се изгорете.
  • Откако ќе се изладат, наредете и послужете ги прекрасните бадеми. (Најдобро е да направите уште една порција 😊).
    Przeni bademi so vkus na vanila-Serviranje-bellakujna

Забелешка

  1. Печените бадеми како што сите ги знаеме со нивниот дебел слој карамела не се особено погодни за забите. Видот на шеќер е одговорен за овој слој. Со белиот шеќер за домаќинство, како што ги знаеме бадемите од саемот. Ова не е случај со кафеав шеќер, шеќер од трска и други видови. Карамелскиот слој станува потенок и помалку тврд со овие видови шеќер. Но, тоа не го менува вкусот. Моето семејство многу ја сака оваа варијанта и затоа би сакала да ја споделам и со вас.
  2. Ванилиниот шеќер можете да го замените со 1-2 лажички цимет. На овој начин ќе добиете сосема поинаква варијанта на печени/пржени бадеми.
  3. За да ги отстранам остатоците од шеќер од тавата, откако ќе ги извадам бадемите веднаш ја полнам со вода, ја ставам на шпорет и повторно оставам водата да зоврие. Кога ке се стопи загорениот шекер ја фрлам водата и тавата е пак чиста.

Видео

Јадење Закуски
Потекло Германија

Информации за исхрана

Нутритивни факти
Пржени бадеми со вкус на ванила
Количина по порција
Калории
459.4
% Дневна вредност*
Масти
 
28
g
43
%
Јаглехидрати
 
38.5
g
13
%
Протеини
 
10.5
g
21
%
* Процентуални дневни вредности на хранливи материи на просечен возрасен (8400 kj/2000 kcal) според Регулативата (ЕУ) бр. 1169/2011.
Дали сте го пробале рецептот?Споменете го @bellakujna или користете го хаштагот #bellakujna!