Сите намирници имаат рок на траење, без разлика дали се работи за сол стара милиони години или за свежи јајца. Со солта не е важно, со јајцата да. Јајцата со истечен рок сè уште може да се јадат доколку се правилно складирани. Јајца со истечен рок на траење: Уште колку долго може да се користат може да дознаете овде во овој совет.
Најдобро пред датум?
Рок на траење (BBD) значи момент до кој производителот гарантира дека неотворената храна ќе ги задржи своите специфични својства, како што се вкусот, мирисот и хранливата вредност, доколку се складира правилно. Рок на траење не значи рок на траење на храната и затоа многу намирници, вклучително и јајцата, сè уште се јадат по истекот на рокот.
Јајцата со поминат рок не се расипуваат веднаш
Според законска одредба, минималниот рок на траење на јајцата во Германија е 28 дена (дали кокошката го знае тоа 😉?).
Доколку јајцата ги чувате во фрижидер најдоцна од 3-та недела, рокот на траење се продолжува 2-4 недели подолго од рокот на траење на (BBD).
По истечениот датум, јајцата треба да се подготвуваат само со загревање. Затоа, јајцата се уште се погодни за готвење или печење.
Меѓутоа, ако сакате да направите вкусно тирамису, потребни ви се јајца стари не повеќе од 18 дена, бидејќи овде се обработуваат сирови јајца.
Препознајте расипани јајца
Лесно е да се одреди дали јајцето сè уште може да се јаде.
Овде можете да им верувате на вашите сетила: ако јајцето е расипано, ќе мириса веднаш штом го скршите. Јајцата обично имаат неутрален мирис. Меѓутоа, ако се расипат, ќе добијат смрдлив мирис.
Постои уште еден метод кој може да ви каже дали јајцето е сепак добро: ставете ги јајцата во сад со вода. Ако јајцето потоне на дното, можете да го јадете. Ако лебди на врвот, треба да се фрли. Јајцата што стојат на дното на садот треба да се изедат што е можно поскоро.
Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.