Намаз полн со витални супстанции и со многу вкус.
На почетокот на сезоната за скара ви ветив некои нови рецепти за дип. Бидејќи треба да ги исполните ветувањата, денес го припремив овој прекрасен дип.

Овој дип е исто така идеален како намаз на леб. Сакам да го споменам ова затоа што разликата помеѓу дипот и намазот е многу флуидни, мала.
Би сакала и денес да ви дадам неколку совети за здравствените аспекти на користените состојки.
Зошто брокулата е толку здрава?
Брокулата содржи голема доза витални супстанции. Тие вклучуваат витамин Б комплекси и витамини Ц, Е и К; минералите калциум, магнезиум, железо, цинк и калиум и разновидни фитохемикалии кои имаат силно антиоксидантно дејство. Брокулата затоа поддржува балансирана витаминска и минерална рамнотежа и може да спречи такви недостатоци.
Исто така, би сакала да ви кажам една тајна: сакам брокула во комбинација со сусам. Ова исто така можете да го видите во мојот рецепт Брокула со пржен зеленчук и сусам. Оваа комбинација е толку вкусна и здрава што ја искористив повторно денес.

Сусам: Мало зрно, голем ефект
Сусамот содржи многу железо за формирање на крв и калциум за зајакнување на коските, како и микроелементот селен, кој го зајакнува нашиот имунолошки систем и ги штити клеточните мембрани. Никотинската киселина или ниацин, порано познат како витамин Б3, е важна за регенерација на кожата, мускулите, нервите и ДНК, а добриот вкус уште е бесплатен.
Информации за состојките
За подготовка на моите рецепти се обидувам да користам органски производи што е можно повеќе во моментот.
Рецепт

Дип со брокула и сусам
Состојки
- 1 брокула (250 гр)
- 1 кромид (црвен, мал)
- 2 чешниња лук
- 150 г Јогурт
- 1 лажица семе од сусам
- 100 мл млеко (1,5%)
- 1 ½ лажица маслиново масло
- 1 стисок од лимон
- ½ лажичка сол
- ½ лажичка бибер (свежо мелен)
Подготовка
- Загрејте ја рерната на 200°C.
- Излупете ги чешнињата лук.2 чешниња лук
- Излупете го и грубо исечете го кромидот.1 кромид
- Поделете ја брокулата на цветови, измијте и исцедете.1 брокула
- Исцедената брокула ставете ја во сад. Додадете лук, кромид и масло и измешајте со брокулата.1 брокула, 1 кромид, 2 чешниња лук, 1 ½ лажица маслиново масло
- Ставете ја оваа смеса на плех обложен со хартија за печење и распоредете ја. Посолете го семето од сусам над брокулата. Ставете го плехот во загреана рерна околу 20 минути. Во тој процес, зеленчукот губи малку вода и добива убави печени ароми.1 лажица семе од сусам
- По времето за печење, извадете го плехот од рерната и оставете го зеленчукот малку да се излади.
- Ставете го изладениот зеленчук и останатите состојки во блендер и миксирајте додека не добиете хомогена маса. Пробајте и дозачинете го дипот по вкус.150 г Јогурт, 100 мл млеко, 1 стисок од лимон, ½ лажичка сол, ½ лажичка бибер
- Вкусниот дип извадете го од блендерот, ставете го во мал тањир, сервирајте и послужете.
Забелешка
Информации за исхрана
Му служите на вашето семејство или на вашите гости еден фин дип/намаз со одличен вкус.

Уживајте при приготвувањето и добар апетит!
Ако ви се допадна мојот рецепт, имам соодветни рецепт идеи за вас:
- Намаз од модар патлиџан
- Галета со праз и сирење
- Освежен стар леб
- Mини пици сo Оризoви вафли
- Тортелини на медитерански начин
Пријатен ден ви посакува Бела Кујна.