Изрендајте ја кората од лиметата и исцедете го.
1 лимета
Сите состојки потребни за тестото: брашно, путер, шеќер од сурова шеќерна трска, јајце, кора од изрендана лимета, ванилин шеќер и малку сол ставете ги во голем сад и или сами изамесете ја смесата се додека не добиете глатко тесто или пак со помош на машина за месење.
250 г брашно, 150 г путер, 125 г шеќер од сурова шеќерна трска, 1 јајце, 1 лимета, 1 прстофат сол, 1 пакетче ванилин шеќер
Завиткајте го тестото во прозирна кујнска фолија и оставете го во фрижидер.
Измијте ја тиквата, исечете ја на четири дела и извадете ги семките.
400 г тиква
Еден дел од тиквата исечете на мали парченца, треба да имате точно 250 гр.
Парчињата тиква (250 г) додадете ги во сад и посипете ги со сок (2 кафени лажички) од зелена лимета. Додадете 30 г шеќер од сурова шеќерна трска, промешајте сѐ заедно и оставете ги покриени на страна.
30 г шеќер од сурова шеќерна трска
Од преостанатата тиква со ренде на покрупната страна изрендајте 150 г.
Во сад сипете 200 мл млеко и со помош на жица разматете ги двете пакетчиња пудинг.
2 пакетчиња пудинг од ванила
Останатото млеко сипете го во тенџере, додајте го кремот за готвење и 80 г шеќер од сурова шеќерна трска, убаво промешајте и оставете го да зоврие.
500 мл млеко, 80 г шеќер од сурова шеќерна трска, 200 мл крем за готвење
Во зовриеното млеко додајте ја разматената смеса од двете пакетчиња пудинг и варете го пудингот според упатството за приготвување. Кога ќе биде готов тргнете го од шпоретот.
Во пудингот додајте ги сецканите ореви и ренданата тиква (150 г) и потоа оставете ја смесата на страна да се излади.
50 г ореви
Загрејте ја рерната на 200°C (со вентилација на 180°C).
Извадете го тестото од фрижидер и оставете на страна еден дел од 80 грама.
Премачкајте го тавчето (Ø 24 см) со путер, потоа расукајте го тестото и ставете го во калапот и повлечете ги рабовите околу 3 см нагоре.
Распоредете две третини од парчињата тиква врз тестото.
Пудингот и мешавината од ореви и тиква прелијте ги рамномерно врз парчињата тиква.
Врз пудингот и мешавината од ореви рапоредете ја останатата третина од парчињата тиква.
На крајот од останатото тесто (80 гр), правам тестени трошки, така што со прстите откинувам ситни парченца и ги распределувам врз колачот.
Ставете го колачот во загреаната рерна да се пече околу 60-70 минути.
Откако ќе се добие златно-кафена боја, извадете ја тортата од рерна, оставете да се оладе и сервирајте.