Go Back
+ servings

Штрудла од тиква, јаболка и брусница

Неописливо вкусна штрудла. Тиква со вкус на орев, сочни јаболка, слатка брусница и крцкави кори од тесто создаваат уникатен вкус.
Припрема 45 minutes
Печење 30 minutes
Вкупно 1 hour 15 minutes
Порции 6 Порции
Калории за 1 Порција 234.7

Состојки
  

  • 1 Пакување кори (250 г)
  • 500 г тиква (батернат)
  • 4 јаболки (500 грама)
  • 100 г брусница
  • 100 г Демерара шекер (како алтернатива обичен кафеав шеќер)
  • 2 пакетчиња ванилин шеќер
  • 1 лажица гриз
  • 70 мл масло (сончогледово)
  • 70 мл минерална вода
  • 1 лажица сок од лимон

Подготовка
 

  • Излупете ги јаболката и тиквата и потоа изрендајте ги.
    500 г тиква, 4 јаболки
  • Ставете 1-2 лажици масло во тава и загрејте го. Во тавата додадете ги ренданата тиква и јаболката, 70 грама од шеќерот, брусницата и сокот од лимон и оставете ги да се динстаат на средна температура.
    500 г тиква, 4 јаболки, 100 г брусница, 1 лажица сок од лимон
  • По околу 10-15 минути, течноста би требало целосно да испари. Тогаш додате ги двете пакетчиња ванилин шеќер, промешајте и ставете ја тавата настрана да се излади.
    2 пакетчиња ванилин шеќер
  • Раширете една кора на работната плоча, посипете ја со масло и минерална вода, а потоа распрскајте го гризот.
  • Ставете ја втората кора врз првата, посипете ја со масло и минерална вода, а потоа распрскајте го шеќерот.
  • Ставете ја врз неа третата кора и како и со првата посипете ја со масло и минерална вода, а потоа распрскајте го гризот.
  • Потоа следува четвртата кора. Ставете ја врз третата кора, посипете ја со масло и минерална вода, а потоа распрскајте го шеќерот.
  • На крај ставете ја последната кора, повторно посипете ја со масло и минерална вода, а потоа распрскајте го гризот и шеќерот.
  • Загрејте ја рерната на 200°C (со вентилација на 180°C).
  • Рамномерно распоредете ја изладената смеса од брусница, јаболка и тиква врз корите, така што на горниот раб ќе оставите празен дел од околу 5 см.
  • Потоа рамномерно завиткајте ја штрудлата во ролна почнувајќи од долниот крај. Горниот дел што остана празен треба да биде долу за штрудлата да не може да се отвори.
  • Ставете ја штрудлата на плех обложен со хартија за печење. Целата штрудла повторно премачкајте ја со масло и попрскајте ја со минерална вода и посипете ја со преостанатиот шеќер.
  • Ставете ја да се пече во загреана рерна и печете ја околу 30 минути додека не добие златно-румена боја.
  • Кога ќе помине времето за печење, извадете ја штрудлата од рерна и оставете ја малку да се олади. Времето може да го искористите да објавите фотографии од оваа прекрасна штрудла на социјалните мрежи 😉
  • Сервирајте, послужете и уживајте.
Јадење Десерти, Пецива
Потекло Македонија

Информации за исхрана

Нутритивни факти
Штрудла од тиква, јаболка и брусница
Количина по порција
Калории
234.7
% Дневна вредност*
Масти
 
2.2
g
3
%
Јаглехидрати
 
47.2
g
16
%
Протеини
 
5.2
g
10
%
* Процентуални дневни вредности на хранливи материи на просечен возрасен (8400 kj/2000 kcal) според Регулативата (ЕУ) бр. 1169/2011.
Дали сте го пробале рецептот?Споменете го @bellakujna или користете го хаштагот #bellakujna!