Go Back
+ servings

Тепсија со стар леб на бабин начин

Помогнете да се намали количината на фрлање леб. Научете како да подготвите совршен и многу вкусен оброк од стар леб. Како и секогаш со илустрирани чекор-по-чекор инструкции.
Припрема 35 minutes
Печење 20 minutes
Вкупно 55 minutes
Порции 4 Порции
Калории за 1 Порција 586.4

Состојки
  

  • 450 г застарен леб (различни видови даваат најдобар вкус)
  • 4 јајца
  • 150 г шунка (кувана)
  • 100 г печурки (од тегла)
  • 120 г пченка (од тегла)
  • 150 г кисела павлака
  • 200 мл крем за готвење (неутрален)
  • ½ лажичка сол
  • 1 лажичка црн бибер (свежо мелен)
  • 1 лажичка вегета
  • 1 лажичка мајчина душица (исечкана)
  • 3-4 лажици магдонос (сечкан)
  • 150 г кашкавал (рендан)
  • 4 лажици масло за пржење и за подмачкување на тавата

Подготовка
 

  • Исечете го застарениот леб на коцки, 1-1,5 см.
    450 г застарен леб
  • Исечете ја шунката на мали парчиња.
    150 г шунка
  • Магдоносот и мајчината душица исечкајте ги ситно.
    3-4 лажици магдонос, 1 лажичка мајчина душица
  • Ставете ја павлаката, јајцата, кремот за готвење и зачините во сад и добро измешајте.
    4 јајца, 150 г кисела павлака, 200 мл крем за готвење, ½ лажичка сол, 1 лажичка црн бибер, 1 лажичка вегета
  • Додадете ги билките и промешајте.
  • Загрејте го маслото (2 лажици) во тава и пропржете ги коцките леб во неа.
  • Во меѓувреме, загрејте ја рерната на 200°C (со вентилација 180°C).
  • Премачкајте ја тавата со зејтин (2 лажици).
  • Кога коцките леб ќе добијат малку боја, ставете ги во тавата за печење.
  • Прелијте ги со смесата од павлака и билки и измешајте ѓи.
  • Распоредете ги парчињата шунка преку коцките леб. Потоа сторете го истото со печурките и пченката.
    150 г шунка, 100 г печурки, 120 г пченка
  • На крај посипете го ренданиот кашкавал одозгора.
    150 г кашкавал
  • Ставете во рерна и печете 20-25 минути.
  • Извадете го јадењето од рерна, оставете да се излади малку и „оброкот со застарен леб“ е подготвен. Сервирајте и послужете.

Забелешка

Магдоносот не припаѓа само на тањирот како украс, тој припаѓа во скоро секое јадење како „природен додаток во исхраната“. Магдоносот е толку полн со витамини, минерали и елементи во трагови со огромна биорасположивост што не можете да ја избегнете неговата употреба. Меѓу другото, може да помогне при чувство на ситост во стомакот, металоиди, проблеми со мочниот меур, ревматизам, исцрпеност, висок холестерол, недостаток на железо и многу повеќе.

Видео

Јадење Главни Јадења
Потекло Македонија

Информации за исхрана

Нутритивни факти
Тепсија со стар леб на бабин начин
Количина по порција
Калории
586.4
% Дневна вредност*
Масти
 
33.7
g
52
%
Јаглехидрати
 
43.5
g
14
%
Протеини
 
23
g
46
%
* Процентуални дневни вредности на хранливи материи на просечен возрасен (8400 kj/2000 kcal) според Регулативата (ЕУ) бр. 1169/2011.
Дали сте го пробале рецептот?Споменете го @bellakujna или користете го хаштагот #bellakujna!